Οικονομία

Αβραμόπουλος: Τα ευρωομόλογα θα βοηθήσουν όλη την Ευρωπαϊκή οικονομία

αβραμοπουλος

Σε αναλυτική του συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρεται στην νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη από την κρίση του κορωνοϊού, και στους καταλληλότερους τρόπους για να στηριχθούν οι κοινωνίες και οι οικονομίες των χωρών μελών της Ένωσης.

Σε σχέση με την αντιμετώπιση του ιού στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος -ο οποίος θεωρεί ότι πρόκειται, πιθανότατα, για το καλύτερο παράδειγμα ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου- τονίζει ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κινήθηκε έγκαιρα και δυναμικά» και πως «η χώρα υιοθέτησε όλα τα αναγκαία μέτρα».

Στην συνέντευξη προς την εφημερίδα της Ρώμης, ο ευρωπαίος επίτροπος στην Kομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούκερ, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον ιταλικό λαό και προσθέτει:

«η ιταλική κυβέρνηση και ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε -στον οποίο έλαχε ο κλήρος να χειριστεί αυτήν την τραγωδία- επέδειξε υψηλό αίσθημα ευθύνης και ηγετικότητας. Αυτή την ώρα το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες γειτονικές χώρες, μπαίνουν στην άκρη οι όποιες διαφορές, παραμερίζεται το "εγώ" και κυριαρχεί η ενότητα και το "εμείς". Μέσα από αυτήν την κρίση γεννιέται μια πιο ανθρώπινη κοινωνία».

Σχετικά με την θέση των χωρών του ευρωπαϊκού Nότου υπέρ της υιοθέτησης ευρωομολόγων για να ξεπεραστεί η κρίσιμη αυτή στιγμή, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντά στην Il Messaggero:

«Αυτή η συζήτηση είναι πολύ βαθύτερη από την οικονομία. Το ευρωομόλογο, δεν ξέρω τι τύχη θα έχει, αλλά ως ιδέα και πρόταση αντανακλά την αλληλεγγύη και εφόσον υιοθετηθεί, ενόψει των δραματικών οικονομικών επιπτώσεων που αναπόφευκτα θα έρθουν, θα βοηθήσει τις χώρες που έχουν δεχτεί απανωτές κρίσεις, οικονομική, προσφυγική και υγειονομική, να σταθούν στα πόδια τους. Κάτι, που μεσοπρόθεσμα θα βοηθήσει συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομία. Διαφορετικά θα είναι μία από τις αιτίες, που θα αποδυναμώσουν τη συνοχή της Ευρώπης».

Ερωτηθείς από την Il Messaggero για την στάση της Ολλανδίας και της Γερμανίας, ο κύριος Αβραμόπουλος υπογραμμίζει:

«Θα περίμενε κανείς από τους Ολλανδούς να έχουν πιο ανοιχτό ορίζοντα στον τρόπο που βλέπουν την οικονομία. Είναι αφελές να πιστεύουν ότι οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, δεν θα την επηρεάσουν. Όσο για τη Γερμανία, η εκτίμησή μου είναι ότι η συγκυρία αυτή είναι μοναδική ευκαιρία για την ίδια, με την ισχυρή της οικονομία και το πολιτικό της βάρος, να λειτουργήσει ως συνεκτικός κρίκος της ευρωπαϊκής οικονομίας, και από πολιτικής και ιστορικής πλευράς να αφήσει πίσω τις μεταπολεμικές μνήμες, που όπως απέδειξε και η οικονομική κρίση, εύκολα επανέρχονται. Η Γερμανία οφείλει τις επιτυχίες της στη σκληρή προσπάθεια του γερμανικού έθνους αλλά και στη στήριξη που απλόχερα της έχει δώσει, τις τελευταίες δεκαετίες, το σύνολο των ευρωπαϊκών εθνών».

Σε ότι αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο έλληνας πρώην επίτροπος θεωρεί πως «είναι βέβαιο ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει» και ότι « ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας συστήθηκε σε καιρούς, που σε ένα μεγάλο βαθμό απαιτούσαν νοικοκύρεμα της ευρωπαϊκής οικονομίας». Η άποψή του είναι ότι «στο μέλλον σίγουρα θα χρειασθούν νέοι κοινοί κανόνες για τη δημοσιονομική σταθερότητα. Μόνο που τους κανόνες θα πρέπει να τους αποφασίσουμε όλοι μαζί, και στην οικονομία θα μιλάμε για πολλά χρόνια για την προ του COVID και μετά εποχή».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τέλος, αναφορικά με το μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου για το Καθολικό Πάσχα, δηλώνει ότι «ο ποντίφικας μέσα από το μήνυμά του αυτό, βλέπει πέρα και πάνω από τη συγκυρία και αυτό που σημειώνει είναι ότι οι εγωισμοί και τα προσωπικά συμφέροντα μικραίνουν τη σημασία των μεγάλων ευκαιριών για μια πιο συνεκτική και ανθρώπινη κοινωνία. Και βέβαια, η αρχή γι΄ αυτό δεν είναι παρά η αλληλεγγύη».

«Εκτιμώ ότι αυτό είναι δυνατόν, γιατί η πανδημία, πέρα από την ανθρώπινη τραγωδία, μας έστειλε ένα μήνυμα για περισσότερη ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Οι πολίτες αυτό το νοιώθουν, η αντίληψη εξουσίας έχει αλλάξει», εξηγεί, τέλος, στην ιταλική εφημερίδα.

Οικονομία

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την ενιαία ενίσχυση 2021

ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2021 - ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της οποίας χορηγούνται όλες οι άμεσες ενισχύσεις, οι ενισχύσεις των μέτρων των μικρών νησιών Αιγαίου Πελάγους, καθώς και εκείνες των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης που συνδέονται με εκτάσεις ή ζωικό κεφάλαιο.

Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 (ΕΑΕ 2021) υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τον ίδιο το δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του:

-είτε με απευθείας χρήση της εφαρμογής κατόπιν εγγραφής στο online σύστημα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ

-είτε μέσω Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που έχει πιστοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ειδικά για τον σκοπό αυτόν και δραστηριοποιείται στην περιοχή που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσής του, αφού εκδώσει το μοναδικό «κωδικό υποβολής»

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα καθοριστεί με σχετική Υπουργική Απόφαση.

Για κάθε εργάσιμη ημέρα καθυστέρησης, επιβάλλεται ποινή 1% επί της δικαιούμενης ενίσχυσης (εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων). Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

Προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού το υπ’ αρ. 23921/15.04.21 έγγραφο, «Οδηγίες διαδικασίας υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2021» για την υποβολή της αίτησης.

Η ορθή συμπλήρωση της αίτησης, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του δικαιούχου. Τυχόν λανθασμένη δήλωση των στοιχείων της εκμετάλλευσης, θα έχει ως συνέπεια την επιβολή κυρώσεων. Για το λόγο αυτό καλούνται οι δικαιούχοι να συμπληρώνουν τις αιτήσεις τους με τη δέουσα προσοχή
και να προχωρούν σε οριστική υποβολή αυτών στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου της ορθότητας των δηλούμενων στοιχείων.

ειδήσεις σήμερα 

Ε.Σ.Η: Υποχρεωτικό το self test στο λιανεμπόριο

Υπόθεση Λιγνάδη: «Ετσι με προσέγγισε ο σκηνοθέτης» -Τι καταγγέλει μηνυτής του, για βιασμό

Προεδρική Φρουρά: O Δένδιας με ύψος 1,92 θα μπορούσε να ήταν Εύζων!