Οικονομία

Άγνωστο εάν και πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι Θεσμοί

Τσακαλωτος

Τέσσερις ημέρες πριν από το Eurogroup της Μάλτας, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου. 

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης, πριν από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, η επιστροφή του κουαρτέτου αναμενόταν από, σήμερα, Δευτέρα. Τελικώς, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν.

Το σκηνικό θα μπορούσε να ανατραπεί άμεσα. Αρκεί, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, να αποδεχθεί η κυβέρνηση την απαίτηση του ΔΝΤ για εμπροσθοβαρή εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων το 2019, όπως αρχικά είχε κάνει πριν επιχειρήσει μέσω της επιστολής Τσακαλώτου σπάσιμο του νέου σοκ σε φορολογουμένους και συνταξιούχους σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Σε αυτό το ενδεχόμενο, το Eurogroup της Μάλτας θα μπορούσε να υπογραμμίσει την πρόοδο ανοίγοντας τον δρόμο για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Πηγές των δανειστών που επικαλούνται Τα Νέα, ανέφεραν ότι «γίνονται ζυμώσεις και υπάρχουν επαφές».  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, παράλληλα, προανήγγειλε εξελίξεις.

Η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής του κουαρτέτου όμως μέχρι τώρα δεν υπάρχει, παρότι ένα αισιόδοξο σενάριο αναφέρει ότι ακόμα και μέσα στην εβδομάδα θα μπορούσαν να κλείσουν υπό μορφή νομοσχεδίου οι παρεμβάσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις.

Από την περασμένη εβδομάδα, ευρωπαϊκές πηγές συνέδεαν την εφαρμογή των σκληρών μέτρων με την υλοποίηση των όποιων αποφάσεων ληφθούν αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. 

Κατά την άποψη των δανειστών, δεν αρκεί μόνο η ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου το καλοκαίρι του 2018 για να τεθούν σε ισχύ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν μόλις η ελληνική κυβέρνηση ψηφίσει το σκληρό πακέτο μέτρων.

Η εικόνα που μορφοποιείται σιγά σιγά αποκαλύπτει παρεμβάσεις στο χρέος βήμα βήμα, όσο υλοποιούνται τα μέτρα περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου και όποια άλλα ενδεχομένως προστεθούν στην εποχή μετά την επίσημη -προς το παρόν- ημερομηνία λήξης του τρίτου προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι το Eurogroup είναι διατεθειμένο να συζητήσει αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ακόμα και σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πριν από τις 22 Μαΐου, οπότε είναι το επόμενο ορόσημο, εφόσον νωρίτερα έχουν ψηφιστεί τα μέτρα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν όμως ότι όσο καθυστερεί η συμφωνία για τα μέτρα τόσο πηγαίνει πίσω και ολοένα πιο κοντά σε ένα καυτό καλοκαίρι η διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος.

Αν εντός των επόμενων 48 ωρών, δεν συμφωνηθεί η άμεση επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, ο χρόνος πλέον αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά, απομακρύνοντας ακόμα και το σενάριο συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο.

Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Υποχώρηση στο επίπεδο των 790 μονάδων

Ρεκόρ 20ετίας κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2019.jpg

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω πτωτικού κλίματος και στις ευρωαγορές καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,49% στις 790,14 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 66,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,3 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -0,48% και στις 1.884,34 μονάδες, ενώ στο -0,16% και στις 1.093,37 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +0,29% και στις 477,46 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποπληθωρισμός ρεκόρ το 2020

Μειωμένα ενοίκια: Αλλάζει ο τρόπος ελέγχου των δικαιούχων

Κ. Μίχαλος: Προεξόφληση επιταγών με την εγγύηση του Δημοσίου