Κρήτη

Υπογράψτε και μην τους αφήσετε να καταστρέψουν την Κρήτη με τα χημικά τους

Σε συνωμοσία σιωπής εξελίσσεται η μεταφορά των χημικών της Συρίας δυτικά της Κρήτης. Παρά την ανησυχία που επικρατεί στο νησί για την υπόθεση, Ευρωβουλευτές, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων αδυνατούν να αποσπάσουν μία σαφή απάντηση για το τι ακριβώς θα γίνει και τι κινδύνους εγκυμονεί η μεταφορά και υδρόλυση των επικίνδυνων χημικών παραγόντων του Άσαντ δυτικά των Χανίων. Η τελευταία πληροφόρηση που δίνεται από τα διεθνή ειδησειογραφικά πρακτορεία κάνει λόγο για 122 τόνους ισοπροπανόλης που θα μεταφερθούν για εξουδετέρωση και κάποιες -ασαφείς- ποσότητες παραγόντων του θανάσιμα επικίνδυνου αερίου της μουστάρδας και του Σαρίν. Χαρακτηριστικό ίσως του πόση μυστικότητα καλύπτει την αποστολή είναι το γεγονός ότι τα πλοία που μεταφέρουν το πρώτο μικρό φορτίο που θα μεταφορτωθεί στο Cape Ray "εξαφανίστηκαν" από την Δευτέρα από τους ναυτικούς χάρτες και δεν απεικονίζεται πλέον το στίγμα τους. Στη θέση τους υπάρχει απλώς αυτή η εικόνα που παραθέτουμε.

Θυμίζουμε πως η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος του προβλήματος που θα δημιουργηθεί στην Κρήτη αν δεν λάβει πληροφορίες για το φορτίο που έρχεται στη Μεσόγειο και το τι σκοπεύουν οι ιθύνοντες να κάνουν με τα υποπροϊόντα της υδρόλυσης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα θαλάσσια ρεύματα της περιοχής θα μεταφέρουν την όποια ρύπανση τυχόν προκληθεί τάχιστα στην βόρεια πλευρά του νησιού κι εν συνεχεία με κινήσεις "κυκλωτικές" και στη νότια.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά της κοινωνίας

Στο διαδίκτυο από τις αρχές του Ιανουαρίου ξεκίνησαν αρκετές προσπάθειες συλλογής υπογραφών και άσκησης μέτρων πίεσης προς τους ιθύνοντες ώστε να αποτραπεί η ρύπανση του τόπου μας. Ήδη στην επίσημη ιστοσελίδα των "κοινωνικών υπογραφών" έχουν συγκεντρωθεί 9645 υπογραφές πολιτών. Για όσους θέλουν να υπογράψουν η διεύθυνση βρίσκεται εδώ.

Εν τω μεταξύ, εντός του Φεβρουαρίου (συνάρτηση των καιρικών συνθηκών) θα αρχίσει η υδρόλυση του πρώτου φορτίου "τρόμου" που μεταφέρεται στα δυτικά του νησιού μας, από τα Συριακά οπλοστάσια. Η ελληνική κυβέρνηση –καίτοι στο «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω προεδρίας- δεν κατάφερε να εκμαιεύσει καμία άλλη πληροφόρηση, πέραν της επιβεβαίωσης δια στόματος Φώφης Γεννηματά ότι τα χημικά όπλα θα υδρολυθούν πράγματι δυτικά της Κρήτης. Μία άνευ προηγουμένου, διεθνής αποστολή, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, και αφορά την καταστροφή ίσως του πιο επικίνδυνου αποθέματος χημικών όπλων,  αυτού της Συρίας. Ένα μικρό -συγκριτικά με το σύνολο του φορτίου που έρχεται στη γειτονιά μας- τμήμα του οπλοστασίου του Άσαντ φορτώθηκε ήδη σε ένα Νορβηγικό και ένα Δανικό πλοίο που πλέουν προς την Ιταλία. Δείτε πως σηματοδοτεί την διαδικασία στο βίντεό του το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg πατώντας στον σύνδεσμο που βρίσκεται εδώ.:

Η αποστολή -όπως καταγγέλει το BBC- γίνεται χωρίς καμία δημοσιογραφική κάλυψη, με μοναδικό τρόπο πληροφόρησης πλέον τα όσα μεταφέρει ο "φειδωλός" στις ανακοινώσεις του Οργανισμός για την καταστροφή των Χημικών όπλων, που ανέλαβε το εγχείρημα. Η ανταποκρίτρια του BBC, Anna Holligan, βρισκόταν επί της Νορβηγικής φρεγάτας HNoMS Helge Insgstad για αρκετές ημέρες, όταν ξαφνικά, την περασμένη Δευτέρα, όπως ανέφερε και η ίδια στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, ζητήθηκε από όλους τους ξένους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν από το πλοίο. Σύμφωνα με το BBC, μετά την αποχώρηση των δημοσιογράφων το σκάφος, σταμάτησε να ενημερώνει για την εξέλιξη της αποστολής και πιθανότατα αποχώρησε. Πλέον όπως αναφέρουν, ειδήσεις επιτρέπεται να μεταφέρει μόνο ο ΟΗΕ και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Το παράδοξο είναι ότι οι δημοσιογράφοι είχαν αρχικά διαπιστευθεί να παρακολουθήσουν την αποστολή αλλά τελικά .. εκδιώχθηκαν αιφνισιαστικά από τα πλοία. Προηγουμένως ωστόσο είχαν "εκπαιδευτεί" στα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αποκτώντας ακόμη και ειδικά προσαρμοσμένες στα πρόσωπά τους μάσκες αερίων που ήταν υποχρεωμένοι να φορούν σε κάποιους χώρους των πλοίων.

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, Ahmet Üzümcü, ανέφερε στην πρόσφατη συνεδρίαση του συμβουλίου του, ότι γίνονται προσπάθειες επίσπευσης της διαδικασίας αφαίρεσης των χημικών από τη Συρία. Από τη μεριά της η κυβέρνηση της Συρίας, εκφράζει τις ανησυχίες της για την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας, επιβεβαιώνει όμως ότι θα συνεργαστεί πλήρως για τη μεταφορά.

Στο μεταξύ, στα καθ' ημάς κυβέρνηση και αρμόδιοι απλά επιβεβαιώνουν  τους φόβους για την επιχείρηση, ενώ δεν υπάρχει ουσιστική πληροφόρηση για τους χημικούς παράγοντες που μεταφέρονται εδώ για να υδρολυθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Από τον Οργανισμό για την καταστροφή των χημικών η μόνη πληροφόρηση που δόθηκε είναι ένα σκαρίφημα των σταδίων της επιχείρησης που θα ακολουθηθεί. Το παραθέτουμε 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηρακλειο - κορωνοϊός: Κρίσιμα 24ωρα για τη διαχείριση της πανδημίας

Ασθενείς - κορωνοϊός

Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στο Ηράκλειο, καθώς τα ολοένα και περισσότερα κρούσματα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, αλλά και η κόπωση των πολιτών δημιουργούν μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση!

Την ώρα που η Κρήτη συνολικά φαίνεται να δέχεται ισχυρότατες επιδημιολογικές πιέσεις, σε αυτό το τρίτο κύμα του κορωνοϊού, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν πως η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από το έλεγχο το αμέσως επόμενο διάστημα, ζητώντας μάλιστα ένα νέο αυστηρό Lockdown "τύπου Μαρτίου 2020", όταν η χώρα και κάθε είδους δραστηριότητα κατέβασαν ρολά, προκειμένου να αναχαιτίσουν τον κορωνοϊό, που σάρωνε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και την γειτονική μας Ιταλία.

Συγκεκριμένα, την πεποίθηση ότι το lockdown στο Ηράκλειο δεν λειτούργησε και θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα όπως εκείνα της καραντίνας του περασμένου Μαρτίου, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διαμαντής Κοφτερίδης, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, με αφορμή την "έκρηξη" των νοσηλειών και την μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων.

 

Πίεση στα νοσοκομεία - Πολλοί ασθενείς

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό εισαγωγής ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης, κυρίως σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο, τις τελευταίες ημέρες.

Σήμερα Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, το κοντέρ... έσπασε, με συνολικά 94 ασθενείς, εκ των οποίων 15 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όλοι διασωληνωμένοι, και 79 σε κλινικές Covid.

 

Το πρόβλημα αποτυπώνεται στα λύματα

Μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσίασε στο Ράδιο Κρήτη η επικεφαλής του περιφερειακού ιατρείου δημόσιας υγείας, καθηγήτρια Άννα Ψαρουλάκη, για την κατακόρυφη αύξηση του ιϊκού φορτίου με κορωνοϊό, στα λύματα της Κρήτης, μία ακόμη σειρά στοιχείων ήρθαν να προκαλέσουν νέο προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές του νησιού.

Με δηλώσεις του στο σταθμό, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ  Χερσονήσου, Μανώλης Ματθαιάκης, επισήμανε ότι στους τελευταίους ελέγχους που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στα λύματα του βιολογικού των Μαλίων - κατ’επέκταση και στα λύματα της Σταλίδας - βρέθηκε για πρώτη φορά αυξημένο ιϊκό φορτίο, γεγονός που κινητοποίησε τις αρχές, από την περασμένη Παρασκευή οπότε και κοινοποιήθηκαν στην ΔΕΥΑΧ τα στοιχεία των μετρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ανησυχία για τη διασπορά - Τι φοβούνται οι ειδικοί

Κρήτη - σχολεία: Ποια τμήματα παραμένουν κλειστά λόγω κορωνοϊού

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Εκτός ελέγχου τα νοσοκομεία της Αττικής - Μόλις 19 οι κενές ΜΕΘ