Κρήτη

Παρουσίαση τόμου ιστορίας της Κρήτης στο Καστέλλι Πεδιάδας

μάχη της κρήτης

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης εκδόθηκαν και θα παρουσιαστούν τα Πρακτικά του Συνεδρίου «Η Μάχη της Κρήτης, η Κατοχή και η Αντίσταση στην Κρήτη και τα πολεμικά αεροδρόμια της Κρήτης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η παρουσίαση θα γίνει σε ειδική εκδήλωση την Κυριακή 12 Ιουλίου 2020, στις 6 το απόγευμα,
στην Πλατεία Ελευθερίας, δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Σάλα, στο Καστέλλι Πεδιάδας.
Πρόκειται για τα Πρακτικά του Συνεδρίου που οργάνωσε στο Καστέλλι, το Θραψανό και το Αρκαλοχώρι, στις 6, 7, 8 και 9 Ιουλίου 2017 το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και ο Δήμος Μινώας Πεδιάδας.

Στον τόμο των Πρακτικών περιλαμβάνονται όλα όσα συζητήθηκαν στο συνέδριο, μεταξύ άλλων οι ανακοινώσεις, η παρουσίαση αρχαιολογικής περιήγησης στη Λύτρο, απολογισμός του συνεδρίου.

Πρόγραμμα εκδήλωσης
-Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί
-Κώστας Μουτζούρης, πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας, Η οργάνωση και η πραγματοποίηση του συνεδρίου, η προετοιμασία- έκδοση του τόμου

Την παρουσίαση του τόμου θα κάνουν :
-Αντώνης Σανουδάκης, επίτιμος καθηγητής Ιστορίας στην ΠΑΕΑΚ, συγγραφέας

-Ευαγγελία Πετρουγάκη, φιλόλογος, ποιήτρια.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Βούλα Επιτροπάκη, δικηγόρος, ποιήτρια.

Κρήτη

Ήξερες το Κρητικό νησί που αποτελούσε το βασίλειο των πειρατών;

Γραμβούσα

Η προνομιακή θέση της Κρήτης αποτελούσε πάντα πρόκληση για την κατοχή της. Είτε από Φοίνικες, Αχαιούς, Σαρακηνούς, Άραβες, Ρωμαίους, Ενετούς αλλά ακόμη και πειρατές. Ένα από τα πιο γνωστά πειρατικά καταφύγια μάλιστα στην Ελλάδα βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Κρήτης. Είναι κοντά στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου με τα εξωτικά νερά. Ο λόγος για το ελληνικό νησί των πειρατών, την Ήμερη Γραμβούσα. Το βασίλειο των πειρατών.

Γραμβούσα
Γραμβούσα

 

Το βασίλειο των πειρατών και η ιστορία του

Η Ήμερη Γραμβούσα είναι διάσημη για την πανέμορφη παραλία της, αλλά και για το επιβλητικό ενετικό της κάστρο. Το νησί άλλαξε πολλά χέρια και λόγω της στρατηγικής θέσης και αποτέλεσε μήλον της έριδος ανάμεσα σε Ενετούς και Τούρκους. Αργότερα, μάλιστα, οι Έλληνες πειρατές το χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο. Επι τρία και λίγο παραπάνω χρόνια κούρσευαν και σκορπούσαν τον τρόμο στο Αιγαίο.

γραμβούσα
γραμβούσα

Η Γραμβούσα, αρχικά ήταν το πρώτο κομμάτι της Κρήτης, που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους. Έγινε καταφύγιο για περισσότερους από 3.000 κατοίκους και η βάση των επιχειρήσεων, για τις επαναστατικές ομάδες. Από την ελεύθερη Γραμβούσα, ξεκινούσαν τα επαναστατικά σώματα οι «Καλησπέριδες» και σκόρπιζαν τρόμο στους Τούρκους, που σε αντιπερισπασμό οργάνωσαν και αυτοί τις Ζουρίδες, ένοπλα σώματα, που έστηναν παγίδες στους Χριστιανούς.

γραμβουσα
γραμβουσα

Εξαιτίας όμως των πολύ δύσκολων συνθηκών διαβίωσης, οι Γραμβουσιανοί επιδόθηκαν συστηματικά στην πειρατεία. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κούρσευαν αδιακρίτως όλα τα περαστικά πλοία μεταξύ Γραμβούσας και νήσου Αντικυθήρων. Αυτό κάποια στιγμή ξεσήκωσε την κοινή γνώμη της Ευρώπης κατά των πειρατών. Με συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης, οι στόλοι Αγγλίας και Γαλλίας κατέλαβαν το κάστρο που βρισκόταν στο νησί το 1828 και εξεδίωξαν τους πειρατές. Με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, η Κρήτη παρέμεινε στους Τούρκους και το 1831 η Ρωσική φρουρά της Γραμβούσας, παρέδωσε το κάστρο πάλι στους Τούρκους, προς μεγάλη δόξα της διεθνούς δικαιοσύνης εκείνης της εποχής.

 

 

 

Η Παναγία η Κλέφτισσα πάνω στο νησί

Ένα από τα παράδοξα που συνέβαινε είχε να κάνει με μια εκκλησία που ήταν πάνω στο νησί. Η εκκλησία ήταν αρχικά αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Αργότερα όταν το νησί οχυρώθηκε και πέρασε στα χέρια των επαναστατών ο ναός ονομάστηκε Παναγία Κλεπταποδόχα ή Κλεφτρίνα ή Κλέφτισσα. Πήγαιναν εκεί οι ντόπιοι πειρατές και έκαναν τάματα ζητώντας να μην τους τιμωρήσει η Παναγία για τις επιδρομές τους. Πίστευαν ότι με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Αφιέρωναν στην εκκλησία το ένα δέκατο της λείας τους ικετεύοντας για θεϊκή εύνοια και βοήθεια.

Εξερευνώντας την Ελλάδα ανακαλύπτεις πολλές τέτοιες παρόμοιες ιστορίες όπως αυτή με το ελληνικό νησί των πειρατών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήξερες ότι τα Ανώγεια έχουν παραλία;

Ήξερες ότι το Κουφονήσι δεν είναι μόνο στις Κυκλάδες;

Ήξερες ότι η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα;