Κρήτη

Ο "Κήπος" του πολιτισμού στο κέντρο της πόλης

Θερινό Σινεμά Χανίων

Αποτελεί κάθε καλοκαίρι σημείο αναφοράς για τους φίλους της 7ης Τέχνης και του ποιοτικού κινηματογράφου ενώ ταυτόχρονα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της πόλης των Χανίων.

Ο λόγος για τον δημοτικό κινηματογράφο «Κήπος» που βρίσκεται μέσα σε μια όαση πρασίνου στο ανατολικό τμήμα του δημοτικού κήπου, απόλυτα εναρμονισμένος με το καταπράσινο φυσικό περιβάλλον του κήπου.

Πρόσθετη μεγαλοπρέπεια στον δημοτικό κινηματογράφο δίνει το πέτρινο ρολόι σήμα κατατεθέν των Χανίων που κατασκευάστηκε το 1913.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιχείρησης του δήμου ΚΕΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ Όθωνας Χαραλαμπάκης, «ο θερινός δημοτικός κινηματογράφος που βρίσκεται μέσα στον κήπο της πόλης είναι ένας από τους πρώτους θερινούς κινηματογράφους στον ελλαδικό χώρο. Εκπέμπει μαζί πολιτισμό και ιστορία . Μέσα σε αυτό το πνεύμα λειτουργεί. Οι επιλογές των ταινιών είναι τέτοιες ώστε να ανταποκρίνονται στην ιστορία και την διαδρομή του»

Ο δημοτικός κινηματογράφος θα ανοίξει και φέτος τις πύλες του στις 2 Ιουλίου προσκαλώντας τους φίλους του σε μια σειρά εκδηλώσεων.

Η ιστορία του αναδεικνύει και την πορεία της πόλης μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

Όταν άρχισε να λειτουργεί ο κινηματογράφος, όταν δεν υπήρχε ακόμη το ηλεκτρικό ρεύμα, η διάχυτη μυρωδιά πετρελαίου και ασετυλίνης των λαμπτήρων ανακατευόταν με το μελένιο άρωμα των γιασεμιών και των νυχτολούλουδων. Για φωτισμό υπήρχαν ολόγυρα μόνο φανάρια πετρελαίου. Η χειροκίνητη μηχανή χρησιμοποιούσε για την προβολή μια λίαν επικίνδυνη για την εύφλεκτη ταινία από κελουλόζη, φλόγα ασετιλίνης.

Όπως αναφέρεται στο ιστορικό λειτουργίας του κινηματογράφου οι θεατές κάθονταν σε ξύλινους πάγκους και στο τέλος της παράστασης κατέβαλαν στο χειριστή της μηχανής το κατοχυρωμένο προσωπικό του «μπαξίσι», τα λεγόμενα «φαναριάτικα».

Για πολλά χρόνια ο κινηματογράφος στον Κήπο λειτουργούσε ως ιδιωτική επιχείρηση

Σταδιακά έγινε ηλεκτροκίνητος, απέκτησε πανοραμική οθόνη και μάλιστα στη συνέχεια, όταν έγινε και σινεμασκόπ, πήρε και το όνομα «Τιτάνια». Στις 6 Μαρτίου 1980, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με απόφασή του, δημιουργεί τον Δημοτικό Κινηματογράφο «ΚΗΠΟΣ» τον πρώτο με αυτή τη μορφή στη χώρα μας. Την επιτροπή διεύθυνσης του κινηματογράφου αποτελούσε ομάδα δημοτικών συμβούλων και μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης, που είχαν και την επιμέλεια του προγράμματος.

Σήμερα υπό την εποπτεία της Πολιτιστικής Επιχείρησης του δήμου, ΚΕΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ συνεχίζει «το ταξίδι» του στις εικόνες και τους ήχους ως μοναδικό παράδειγμα πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Το φετινό πρόγραμμα προβολών του θερινού κινηματογράφου θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των έργων αναμόρφωσης του χώρου την Τρίτη 2 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου.

Θα προβληθούν 26 ταινίες Ελλήνων και ξένων δημιουργών και τρεις μαγνητοσκοπημένες όπερες. Το εισιτήριο παραμένει στα 5 ευρώ για τις ταινίες ενώ προσδιορίζεται στα 10 ευρώ για τις όπερες.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπάκη, «οι ταινίες είναι επιλεγμένες από όλη την ιστορία του κινηματογράφου και με προσοχή πάντα στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

Τα τελευταία χρόνια προβάλλονται ζωντανά θεατρικές παραστάσεις από το Εθνικό θέατρο του Λονδίνου και από Μετροπόλιταν όπερα της Νέας Υόρκης»

Και φέτος θα διατεθούν κάρτες λεύθερης εισόδου σε 12 προβολές οι οποίες αφορούν: Κατόχους κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ | ΑΜΕΑ , παιδιά έως 12 ετών και ενήλικες άνω των 65 ετών.

Κρήτη

Κρήτη- κορωνοϊός: 48 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

κορωνοιος κρουσματα

Συνολικά 48 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε για την Κρήτη ο ΕΟΔΥ σήμερα Κυριακή 09/05, σε συνολικά 1.428  κρούσματα που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την  ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης οι περισσότερες νέες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες μολύνσεις του ιού, 23 δηλαδή, ανιχνεύθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

9 νέα κρούσματα  ανιχνεύθηκαν στα Χανιά, 13 στο Ρέθυμνο και μόνο 3 στο Λασίθι.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 

Κορωνοϊός: 1.428 νέα κρούσματα, 728 διασωληνωμένοι, 51 θάνατοι

Κορωνοϊός - Κομισιόν: Δεν ανανέωσε την παραγγελία για εμβόλια της AstraZeneca μετά τον Ιούνιο

Self test - Σχολεία: 10 χρήσιμες ερωταπαντήσεις για μαθητές κι εκπαιδευτικούς