Κρήτη

Μενδώνη στο Ράδιο Κρήτη: Υπέρ του μάστερ πλαν για τα Ενετικά Τείχη

Λίνα Μενδώνη

Υπέρ της συστηματοποίησης των έργων και της αδειοδότησης του μάστερ πλαν για την αξιοποίηση των Ενετικών Τειχών στο Ηράκλειο, τάχθηκε με δηλώσεις της στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που από χθες πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κρήτη.

Η Υπουργός τόνισε ότι τα έργα θα πρέπει να υλοποιηθούν σε φάσεις καθώς υπάρχουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ όπως είπε, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο η υλοποίησή τους να γίνει συνολικά.

“Αφού ξεκίνησε το μάστερ πλαν εμείς λέμε να προχωρήσει., να αδειοδοτηθεί και μετά τα μεγάλα σχέδια να υλοποιούνται κατά φάσεις. Έχουμε το Ταμείο ανάκαμψης, έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, είναι η κατάλληλη στιγμή. Μετά μπορούμε να εξετάσουμε εάν θα τα διαχειριστεί ο δήμος ή άλλοι φορείς”, είπε η κ. Μενδώνη, μεταξύ άλλων.

Για τα αρχαία ευρήματα στο εργοτάξιο του διεθνούς αεροδρομίου Καστελίου, η Υπουργός σημείωσε πως οι αρχαιολογικές έρευνες εξελίσσονται ικανοποιητικά ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να σφίξουν τα χρονοδιαγράμματα για να απορροφηθούν οι όποιες καθυστερήσεις.

Όπως είπε, θα πρέπει να “σφίξουν” τα χρονοδιαγράμματα και να αποφευχθούν οι όποιες καθυστερήσεις, λόγω του αυστηρού πλαισίου που διέπει τη σύμβαση για την κατασκευή του διεθνούς αεροδρομίου, με τις προβλεπόμενες ρήτρες.

Η κ. Μενδώνη έκανε λόγο για πολύ μεγάλο αναπτυξιακό έργο και θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, όπως τόνισε.

Η κ. Μενδώνη που σήμερα επισκέπτεται τους δήμους Φαιστού και Γόρτυνας, αναφέρθηκε και στο θέμα της Λαβυρίνθου Μεσαράς με το γνωστό πρόβλημα των πυρομαχικών.

Έκανε λόγο για “βραδυφλεγή βόμβα με πυρομαχικά από την περίοδο της Κατοχής και μάλιστα αλλοιωμένα”, και ξεκαθάρισε ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μεριμνήσει ώστε να απαλλαγεί ο χώρος από το πολεμικό υλικό με τη βοήθεια του Στρατού και στη συνέχεια να γίνει η οποία αξιοποίηση.

Το πρωί, η κ. Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο της περιοχής ενώ στη συνέχεια μετέβη στο υπό κατασκευή Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς

Αναφορικά με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς, είπε ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε να είναι έτοιμο πριν το 2023.

Η Υπουργός αύριο Σάββατο θα έχει συναντήσεις με τους Δημάρχους Αγ. Νικολάου και Μαλεβιζίου, θα πραγματοποιήσει αυτοψία στα Νεώρια και στα Ενετικά Τείχη στο Ηράκλειο ενώ θα προεδρεύσει σύσκεψης με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Βασίλη Λαμπρινό και βουλευτές

Ακούστε τη συνέντευξη της κας Μενδώνη στο Ράδιο Κρήτη

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Πετούσαν πέτρες από τα Τείχη σε πελάτες ψησταριάς! (φωτο)

Δίκη Γιακουμάκη: «Η σιωπή του Βαγγέλη ακούστηκε παντού» είπε ο πατέρας του

Δίκη Γιακουμάκη: «Η σιωπή του Βαγγέλη ακούστηκε παντού» είπε ο πατέρας του

Κρήτη

Ηράκλειο

Δακοτκονία το Σάββατο σε περιοχές του Ηρακλείου

Δακοκτονια

Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου γνωστοποιεί ότι με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών θα ξεκινήσει ο πρώτος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας το Σάββατο 19 Ιουνίου στην Καλλονή, Άγιο Βασίλειο το Χουδέτσι, Αυγενική, Βενεράτο, Κεράσια και Σίβα.

Παρακαλούνται όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δένδρα τους για να μπορεί να τα ψεκάσει και οι βιοκαλλιεργητές να σημαδέψουν τα ελαιόφυτά τους για να αποφευχθεί ανεπιθύμητος ψεκασμός.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας με δεδομένο ότι σε αυτές η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών είναι εξαιρετικά αμφίβολη οπότε οι παραγωγοί ίσως χρειαστεί να επέμβουν με ίδια μέσα (π.χ. ψεκασμούς κάλυψης).

Επίσης επισημαίνεται η υποχρέωση του εργολάβου καθ’όλη τη διάρκεια των ψεκασμών, να αναρτά από την προηγούμενη μέρα, σε εμφανή δημόσιο χώρο, τις τοποθεσίες στις οποίες θα πραγματοποιούνται ψεκασμοί προκειμένου να λαμβάνουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοκαλλιεργητές. Οι τελευταίοι επιβάλλεται να επισκέπτονται συχνά τα ελαιόφυτά τους διαπιστώνοντας την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και να μεταφέρουν στην υπηρεσία μας έγκαιρα όποιο πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους. 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Αυτοκίνητα κινητές "βόμβες" - Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για τα λάδια

Ηράκλειο: Έδωσε δουλειά στο παιδί που πήγε να τον κλέψει - Το "ευχαριστώ" ήρθε 25 χρόνια μετά

Κρήτη: Ο καύσωνας έκαψε και το... λάδι - Τεράστια μείωση της παραγωγής

Ηράκλειο: Επίθεση σε πισίνα βίλας - Μεγάλη η ζημιά, λέει ο ιδιοκτήτης