Κρήτη

Κρήτη - ΒΟΑΚ: Αντίστροφη μέτρηση για το διαγωνισμό στο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος

ΒΟΑΚ

Αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για τον διαγωνισμό στο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, τρίτο κατά σειρά έργο του αυτοκινητόδρομου ΒΟΑΚ ενώ με επιστολή από φορείς ζητείται επέκταση μέχρι τη Σητεία. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βάζει μπρος την υλοποίηση του τμήματος  με την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου.

Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, το έργο «Μετατροπή σε αυτοκινητόδρομο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης τμήμα: Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος χαρακτηρίστηκε έργο Εθνικού Επιπέδου και εντάχθηκε στον προγραμματικό σχεδιασμό.

Ο ΒΟΑΚ από Νεάπολη έως Άγιο Νικόλαο
Ο ΒΟΑΚ από Νεάπολη έως Άγιο Νικόλαο

Ο Τεχνικός Σύμβουλος για προχωρήσει σε Τοπογραφικές, Συγκοινωνιακές και Περιβαλλοντικές Μελέτες για την Π.Ε.Ο. Ηρακλείου – Αγ. Νικόλαος μήκους 14χλμ αλλά και Συγκοινωνιακές Μελέτες.

Στο τμήμα Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος μήκους 14χλμ του Β.Ο.Α.Κ. θα διεξάγει Τοπογραφικές, Συγκοινωνιακές και Περιβαλλοντικές Μελέτες για την Π.Ε.Ο. Ηρακλείου – Αγ.Νικόλαος και Συγκοινωνιακές Μελέτες στο τμήμα Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος του Β.Ο.Α.Κ.

Τέλος του έτους ο διαγωνισμός

Η προκήρυξη του έργου εκτιμάται ότι θα βγει στον αέρα μέχρι το τέλος του έτους και θα έχει εκτιμώμενο κόστος περίπου 150 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο του το έργο έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους από το 2012 και το κόστος του εκτιμάται στα 145 εκατ.ευρώ.

Η χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η απόφαση για τη χρηματοδότηση του τμήματος αυτού αναμένεται. Έχθες πάντως έγινε γνωστό ότι εγκρίθηκε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης 90 εκατ. ευρώ για το τμήμα-ΣΔΙΤ Χερσόνησος-Νεάπολη.

 

Ανοιχτή επιστολή απέστειλαν στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι Μηχανικοί Σητείας οι οποίοι ζητούν την άμεση υλοποίηση και του ανατολικότερου άκρου του άξονα του ΒΟΑΚ, δηλαδή από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Σητεία.

 

Μέχρι το καλοκαίρι του 2022 οι μελέτες για το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά

Μέχρι το καλοκαίρι του 22 θα συνεχιστούν οι μελέτες για τη χάραξη στο τμήμα Κίσσαμος – Χανιά του ΒΟΑΚ. Στα πλαίσια ωρίμανσης της επέκτασης του ΒΟΑΚ μέχρι την Κίσσαμο και σύμφωνα με την εξαγγελία τον περασμένο Απρίλιο του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει προχωρήσει σε σύναψη σύμβασης με σύμβουλο για την εκπόνηση μελέτης για τη χάραξη του δρόμου. Η σύμβαση υπεγράφη στις 7 Απρίλιου με αρχικό χρόνο ολοκλήρωσης τους 6 μήνες.

Κατόπιν αιτήματος του συμβούλου ο χρόνος της σύμβασης παρατείνεται κατά 10 μήνες με καταληκτική ημερομηνία την 7η Ιουνίου 2022. Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση απόφαση του υπουργείου η παράταση δόθηκε λόγω καθυστέρησης χορήγησης από την Υπηρεσία του άξονα μελέτης στο τμήμα Κίσσαμος – Χανιά του ΒΟΑΚ.

Γιατί δόθηκε η παράταση

Πιο αναλυτικά η Υπηρεσία δεν έχει χορηγήσει στον Ανάδοχο τα στοιχεία της χάραξης του υπόψη οδικού τμήματος του ΒΟΑΚ, αφού δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάθεσης της σύμβασης για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης οδοποιίας. Εκτιμώντας ότι στους επόμενους έξι μήνες θα έχει εκπονηθεί η ως άνω μελέτη οδοποιίας για το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά, η αιτούμενη παράταση κρίθηκε εύλογη.

Το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά, μήκους περίπου 48 χλμ, είναι η τελευταία προσθήκη στον υπό υλοποίηση αυτοκινητόδρομο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Μετά την ολοκλήρωση των μελετών θα αποφασιστεί η τύχη της υλοποίησης του, δηλαδή αν το έργο εισχωρήσει ως τμήμα της παραχώρησης στο τμήμα Χανιά – Χερσόνησος ή θα υλοποιηθεί με μελλοντική χρηματοδότηση ως αυτοτελές τμήμα.

Το γραφείο Δοξιάδη Τεχνικός Σύμβουλος στο τμήμα

Παράλληλα με άλλη απόφαση του υπουργείου,  ανατέθηκε στο γραφείο Δοξιάδη η εκπόνηση προωθημένης αναγνωριστικής μελέτης οδοποιίας και στη συνέχεια προμελέτης οδοποιίας για το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Η σύμβαση ανέρχεται στο ποσό των 170.128,00 ευρώ (εκατόν εβδομήντα χιλιάδων εκατόν είκοσι οκτώ ευρώ), συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν επίσης και οι εταιρείες ΝΑΜΑ και ΓΑΙΑΚΟΜ.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Έκοψε στα δύο ο καινούργιος δρόμος στο Αρκαλοχώρι (βίντεο)

Κρήτη: Πόσα δις ευρώ θα γλυτώνουμε με την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού μας

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Σωκράτης Βαρδάκης: "Απελπιστική η κατάσταση με τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία"

χειρουργεία

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν, ευρισκόμενοι μάλιστα για μήνες σε λίστες αναμονής που μακραίνουν διαρκώς σε πανελλαδικό επίπεδο, προχώρησαν 48 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση η υποστελέχωση των νοσοκομείων, με τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους να παίρνουν πλέον τρομακτικές διαστάσεις, οι μειώσεις χειρουργικών κρεβατιών, αλλά και οι συγχωνεύσεις κλινικών λόγω πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μείωση των τακτικών χειρουργείων έως 80% ανάλογα με τις συνθήκες, σύμφωνα με το νέο έγγραφο που απέστειλε η αναπλ. Υπουργός Υγείας στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία επιτείνεται και με τις αναστολές του υγειονομικού προσωπικού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα, αλλά και καταγγελίες ασθενών, μόνο στα Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) εκκρεμούν 5.000 χειρουργεία, ενώ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, 2.700 χειρουργεία, με τον συνολικό αριθμό σε επίπεδο Κρήτης να υπερβαίνει τις 10.000.

Παρότι από τις 15/11/21 τα χειρουργεία του ΠΑ.Γ.Ν.Η επανήλθαν στην κανονική λειτουργία τους, οι ασθενείς που αναμένουν είναι χιλιάδες, ενώ η Διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, επισημαίνει ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι οριακή, καθώς σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον κλίνες COVID ή αν αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. COVID, θα πρέπει να περιοριστούν άλλες δραστηριότητες στο νοσοκομείο, με προφανείς κινδύνους για τη λειτουργία του.

Στο Βενιζέλειο από την άλλη πλευρά, λειτουργούν 3 από τις 5 χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούσαν προ πανδημίας, σύμφωνα με τον Τομεάρχη του Χειρουργικού Τομέα και Διευθυντή της ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου, με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων να εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, ασθενείς, που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν.

Από την άλλη, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για  τους ασθενείς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών. Η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ασθενείς αυτούς στην τύχη τους, να βλέπουν την υγεία τους να επιδεινώνεται, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Οι Βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει που οφείλεται το γεγονός της πολύμηνης καθυστέρησης σημαντικών χειρουργείων και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος ζητούν να απαντήσει αν θα προχωρήσετε στην άμεση δρομολόγηση των μόνιμων προσλήψεων που έχετε εξαγγείλει και να σταματήσετε την «αποψίλωση» άλλων τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Αποδυνάμωση της ΜΕΘ του Βενιζελείου καταγγέλλουν οι γιατροί - Ποια είναι η αιτία

Σχολική βία: Μαθητές ξυλοκόπησαν 16χρονο δυο φορές μέσα στο σχολείο του

 

 

 

 

ESPA BANNER