Κρήτη

Ελλάδα

Μ. Μανουσάκης -ΑΔΜΗΕ: Σε αυξητική τροχιά τα ηλεκτρικά φορτία

ΑΔΜΗΕ

Βασικά σημεία της παρέμβασης του κ. Μάνου Μανουσάκη, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, στο συνέδριο του Economist.

Ευκαιρίες και προκλήσεις στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης:

Οι επενδυτικές ευκαιρίες που προβάλλουν στην εποχή της απολιγνιτοποίησης είναι μεγάλες, την ίδια στιγμή υπαρκτές είναι και οι προκλήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις σε ένα χρόνο δημιουργήθηκε ανάγκη για αναθεώρηση του ΕΣΕΚ σε πιο φιλόδοξη βάση.

Διπλός ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ στην νέα εποχή της Ενέργειας

Ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ στην ενεργειακή μετάβαση είναι διπλός. Έγκειται αφενός στην εύρυθμη λειτουργία και αφετέρου στην ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς προκειμένου να καταστεί εφικτή η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, με μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ.

Ο Διαχειριστής συμβάλλει ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από τα έργα νησιωτικών διασυνδέσεων που υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς. Η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου είναι εδώ και λίγες ημέρες γεγονός και η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Ο πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης
Ο πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης

 

Οι ανάδοχοι για τη διασύνδεση της Σαντορίνης με τη Νάξο, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την τελευταία φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, θα ανακηρυχθούν τις επόμενες ημέρες ενώ το φθινόπωρο θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τρία ακόμη νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων: Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο.

Ρεκόρ ζήτησης στα 10,1 GW την 1η Ιουλίου

Τα φορτία βρίσκονται σε αυξητική τροχιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρώτη μέρα του Ιουλίου, οπότε σημειώθηκε αιχμιακό φορτίο 10,1 GW, κάτι το οποίο είχε να συμβεί χρόνια.

Την ημέρα εκείνη, οι ΑΠΕ κάλυψαν το 30% της ζήτησης, εκ των οποίων το 22% αφορούσε φωτοβολταϊκή και το 8% αιολική ισχύ. Με την πτώση της ανανεώσιμης παραγωγής μετά τη δύση του ηλίου, 1,5 GW της ζήτησης καλύφθηκαν από τις διεθνείς διασυνδέσεις, το οποίο καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία τους. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την ανάγκη να προτεραιοποιηθουν τα έργα διεθνών διασυνδέσεων με τα γειτονικά κράτη, προς κάθε πλευρά των συνόρων.

Προετοιμαζόμαστε για ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη μέρα, καθώς στην εποχή μετά την πανδημία αναμένεται περαιτέρω αύξηση των φορτίων. Στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε, η συνεργασία όλων των φορέων για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του ενεργειακού συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη - Τουρισμός: Αύξηση των κρατήσεων σκορπίζει συγκρατημένα... χαμόγελα

Κρήτη: Κοινωνικές εκδηλώσεις με πάνω από 1.000 άτομα, σα να μην υπάρχει κορωνοϊός!

Κρήτη: Χαμόγελα για τους επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων

Κρήτη

Κρήτη: Δύο νεκροί στην άσφαλτο σε τροχαίο με καραμπόλα οχημάτων

τροχαίο βράδυ

Δεν έχουν τελειωμό τα τροχαία στην Κρήτη σήμερα και μάλιστα με μηχανές, νεκρό και τραυματίες.

Λίγο μετά τις 8 το απόγευμα της Κυριακής στο Δαράτσο Χανίων σε καραμπόλα 4-5 οχημάτων έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και χρειάστηκε η συνδρομή της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους ενώ υπάρχουν και 4 τραυματίες, μεταξύ αυτών και ένα παιδάκι.

Το σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στον κόμβο Γαλατά προς Χανιά και στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα ενώ είχε διακοπεί η κυκλοφορία λόγω του τροχαίου.

Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους τα οχήματα συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στα οχήματα επιβάτες.

Προανάκριση για αίτια του ατυχήματος διενεργεί η τροχαία.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Θρήνος για τον άτυχο Γιώργο, το 40ο θύμα στην άσφαλτο...

Κρήτη: Φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού στον Άγιο Νικόλαο για προστασία του "Nautical Geo"(φωτό)

 

ESPA BANNER