Ελλάδα

Ανανεώσιμες πηγές: Χωρίς καθυστερήσεις οι πληρωμές των παραγωγών

Ανανεωσιμες Πηγες Ενέργειας

Κοντά στην πλήρη εξάλειψη των καθυστερήσεων στις πληρωμές των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές βρίσκεται ο φορέας που διαχειρίζεται τις πληρωμές (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης, ΔΑΠΕΕΠ), σύμφωνα με τις επισημάνσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Διαχειριστή, Γιάννη Γιαρέντη σε εκδήλωση της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, την προηγούμενη εβδομάδα εξοφλήθηκαν οι παραγωγοί για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2019, ενώ στις 31 Ιανουαρίου ξεκίνησε η εξόφληση του Νοεμβρίου. Αν συνυπολογιστούν οι συμβατικές προθεσμίες για αποστολή και παραλαβή των τιμολογίων, προκύπτει ότι η συνολική καθυστέρηση έχει περιοριστεί στις 11 ημέρες, ενώ στο παρελθόν είχε φτάσει και στους 9 μήνες. Την περασμένη εβδομάδα ο ΔΑΠΕΕΠ προχώρησε σε πληρωμές συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Η έγκαιρη εξόφληση των παραγωγών είναι αποτέλεσμα αφενός της εξυγίανσης του λογαριασμού που χρηματοδοτεί την «πράσινη» ενέργεια και αφετέρου κινήσεων εκσυγχρονισμού που έκανε η διοίκηση του ΔΑΠΕΕΠ με αυτοματοποίηση των διαδικασιών για την λήψη, καταχώριση και πληρωμή των τιμολογίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα καταχωρίστηκαν 14.000 τιμολόγια, εκ των οποίων περίπου τα μισά (50%) ήταν μέσω αυτοτιμολόγησης. Σημειώνεται ότι σήμερα το 41% των παραγωγών ΑΠΕ έχει αποδεχθεί την διαδικασία της αυτοτιμολόγησης (δηλαδή της αυτοματοποιημένης έκδοσης των τιμολογίων από το ΔΑΠΕΕΠ). Παράλληλα οι στόχοι που έχει βάλει η διοίκηση είναι η πλήρης ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση συστημάτων και διαδικασιών, η αυτοτιμολόγηση να φτάσει το 100% και η λήψη της φορολογικής ενημερότητας (που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή) να λαμβάνεται με διαλειτουργικότητα από την ΑΑΔΕ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του ΔΑΠΕΕΠ ο κ. Γιαρέντης διαβεβαίωσε ότι ο Διαχειριστής θα καταβάλλει προσπάθειες, ώστε οι πληρωμές να ομαλοποιηθούν πλήρως και να μηδενιστούν οι καθυστερήσεις, ενώ θα παραμείνει εγγυητής για την «υγεία» του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Ελλάδα

Δορυφορικό internet: Πότε θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα

υπολογιστης

Υπογράφεται προσεχώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ανοίξει τον δρόμο για να αρχίσει η παροχή υπηρεσιών δορυφορικού Internet στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε στην Ερτ ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, με τις επενδύσεις στον τομέα αυτό, θα ενταθεί ο ανταγωνισμός στον τηλεπικοινωνιακό τομέα υπέρ των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η εκκρεμότητα με την αδειοδότηση του εξοπλισμού που χρειάζεται να εγκαταστήσει ο χρήστης θα επιλυθεί με ΚΥΑ η οποία βρίσκεται σε επεξεργασία, έπειτα από σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤ).

Το δορυφορικό internet θεωρείται εναλλακτικός τρόπος σύνδεσης στο διαδίκτυο και δύναται να προτιμηθεί από ένα τμήμα του πληθυσμού, ιδιαίτερα αν δεν έχει άλλες επιλογές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Φόβοι ότι θα αυξηθεί η ανομβρία στα νησιά τις επόμενες δεκαετίες

Γώγος: «Καμπανάκι» για το επικίνδυνο «κοκτέιλ» γρίπης και κορωνοϊού

Καιρός: Μετά τον «Μπάλλο» τι - Πώς θα ονομαστεί η επόμενη κακοκαιρία

ESPA BANNER