Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Συνέδριο για τη Σπιναλόγκα στο Καστέλλι Φουρνής

Image
main_ac859-spinalonga.jpeg
 clock 11:25 | 04/08/2016 writer icon newsroom ekriti.gr

Τον θησαυρό που είναι κρυμμένος μέσα στον πολιτισμό μας καλεί ν' αναζητήσουμε και ν' ανακαλύψουμε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστελλιανών "Ο Κέραμος", το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Αυγούστου. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό - Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου και την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας οργανώνει ένα διήμερο συνέδριο με δυο θεματικούς άξονες εστιασμένους στη Λογοτεχνία (πρώτη ημέρα) και στη Σπιναλόγκα (δεύτερη ημέρα), την οποία χαρακτηρίζει ως "Βράχο πολιτισμού και οδύνης".

Με αίσθηση της ευθύνης απέναντι στην κοινωνία του χωριού, αλλά και συνολικά των ανθρώπων που παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις του, ο "Κέραμος" προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο των πολιτιστικών συλλόγων αναλαμβάνοντας σημαντικές πολιτιστικές δράσεις και οργανώνοντας πρωτότυπες εκδηλώσεις σε συνεργασία, μάλιστα, με πολύ σημαντικούς φορείς, όπως είναι η UNESCO και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Φέτος αποφάσισε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στη Σπιναλόγκα, την άγονη βραχονησίδα με τα πολλά πρόσωπα που βρίσκεται στον κόλπο του Μεραμπέλλου. Την εξετάζει ως "πολιτιστικό τοπίο", ως "έσχατο προπύργιο της βενετικής θαλασσοκρατίας", αλλά και ως πολύσημο "μνημειακό σύμβολο με οικουμενικούς συμβολισμούς", ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην τελευταία οδυνηρή περίοδο της ιστορίας της, όταν λειτούργησε ως νησίδα απομόνωσης των Χανσενικών.

Η Πολυφίλητη... ιστορία

Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου (Σάββατο 6 Αυγούστου), που θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου Φουρνής, είναι αφιερωμένη σε ένα εμβληματικό λογοτεχνικό έργο που κυκλοφόρησε μόλις πριν από λίγους μήνες και "παντρεύει" τη λογοτεχνία με την ιστορία. Πρόκειται για την "Πολυφίλητη" του Νίκου Ψιλάκη, ιστορικό μυθιστόρημα που αναφέρεται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας, στα 22 χρόνια κατά τα οποία πολιορκούσαν οι Οθωμανοί τον Χάνδακα σηματοδοτώντας το τέλος της βενετικής κυριαρχίας στην Κρήτη (1646-1669). Μέσα από ιστορίες ανθρώπων που έζησαν πολιορκημένοι, περιορισμένοι σε ελάχιστο ζωτικό χώρο, με στερήσεις υλικών αγαθών και συναισθηματικές μεταπτώσεις, ο μελετητής - συγγραφέας αναπλάθει το ιστορικό και το κοινωνικό περιβάλλον παρακολουθώντας το σε μια εποχή μετάβασης. Διαχρονικά ζητήματα όπως η κρίση, ο φόβος και η διαχείρισή του, η σχέση με τη γενέθλια γη, οι συναισθηματικές πολιορκίες και η προσφυγιά αποτελούν βασικούς άξονες πάνω στους οποίους στηρίζει ο συγγραφέας την πλοκή και την αφήγησή του.

Ο 'Κέραμος" αποφάσισε να εντάξει αυτό το έργο στο φετινό του πρόγραμμα θέλοντας να τονίσει τη σημαντική συμβολή της λογοτεχνίας στην κατανόηση του παρελθόντος, δηλαδή στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο φιλόλογος Γιώργος Δρακωνάκης. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι φιλόλογοι Μαρία Κωστάκη, Γιάννης Οικονομάκης και Δημήτρης Περοδασκαλάκης. Θα ακολουθήσει αντιφώνηση του συγγραφέα με θέμα "Με κάθε μας αφήγηση ξαναπλάθομε τον κόσμο", προβολή ντοκιμαντέρ, καλλιτεχνική εκδήλωση με τίτλο "Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές..." (Κ. Καβάφης) και θα ακολουθήσει δεξίωση.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 7.00 το απόγευμα με καλωσόρισμα του Προέδρου του Συλλόγου και Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Γιώργου Μαυροειδή. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν:

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χερρονήσου και Πέτρας κ.κ. Γεράσιμος, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθυντής της έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και κ. Αιμίλιος Σολωμού, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO,της Κυπριακής Επιτροπής UNESCO, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Δεύτερη μέρα: Βράχος πολιτισμού και οδύνης

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου, που είναι εξολοκλήρου αφιερωμένη στη Σπιναλόγκα, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα "Σπιναλόγκα" του ξενοδοχείου Elunda Blue Palace, στην Πλάκα. Οι εργασίες θα αρχίσουν στις 10 το πρωί της Κυριακής 7 Αυγούστου με παρουσίαση από τον καθηγητή Γιώργο Μαυροειδή. Οι οργανωτές του συνεδρίου φρόντισαν να καλυφθεί με ιδιαίτερα σημαντικές εισηγήσεις τόσον η ιστορική διαδρομή του νησιού όσον και οι ποικίλες πολιτισμικές και συμβολικές προεκτάσεις της. Η Σπιναλόγκα είναι από τους σημαδιακούς τόπους που γνώρισαν τεράστιες διακυμάνσεις στην ιστορία τους. Το άλλοτε προπύργιο της βενετικής θαλασσοκρατίας έγινε τόπος οδύνης, απελπισίας και εγκλεισμού για να καταλήξει στις μέρες μας πολιτιστικό τοπίο και σημαντικός τουριστικός προορισμός.

Ολόκληρο το πρόγραμμα της ημερίδας:

Συντονίζουν: Κωνσταντίνος Μαυρικάκης, Πολιτικός Μηχανικός, Μανώλης Μακράκης, Δρ. Επιστημών Αγωγής, Ερευνητής και Συγγραφέας

10:00-10:15. Παρουσίαση: Γιώργος Μαυροειδής, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καστελλιανών «Ο Κέραμος».
10:15-10:30. Καλωσόρισμα-Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό.
10:30-11:00. Σπιναλόγκα: Μηνύματα ενός πολιτισμικού τοπίου
Κατερίνα Στενού, Δρ. Κοινωνιολογίας, πρώην Διευθύντρια Πολιτισμικών Πολιτικών και Διαπολιτισμικού Διαλόγου της UNESCO.
11.00-11:30. Σπιναλόγκα: Το έσχατο προπύργιο της Βενετικής Θαλασσοκρατίας
Μαρία Αρακαδάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
11:30-12:00. Διάλειμμα
12:00-12:30. Σπιναλόγκα: Η ιατρική δικαιολογία
Maurice Born, Ερευνητής-Συγγραφέας.
12:30-13:00. Σπιναλόγκα: Μνημειακό σύνολο με οικουμενικούς συμβολισμούς
Γεωργία Μοσχόβη, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου.
13:00-13:30. Συζήτηση
13:30-14:00. Τιμητική διάκριση: Πρωτοπρεσβύτερος Ματθαίος Κ. Περοδασκαλάκης,
52 χρόνια διακονίας στην ενορία Πλάκας και στη Σπιναλόγκα.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis