Κρήτη

Κρητικά και άλλα

Κρήτη: Το ορμητικό ποτάμι που έχει «φουσκώσει» και παρέσυρε το ΙΧ (φωτο)

52344336_2133598453386109_691175029517320192_n_637_425_76.jpg

Ορμητικό ποτάμι είναι φέτος ο Γεροπόταμος, όπως μπορεί να δει κανείς από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει ο Γιώργος Χουστουλάκης στο mesaralive.gr. Είναι το ποτάμι στο οποίο έχει στηθεί η επιχείρηση για τον εντοπισμό των 4 ατόμων από τα ξημερώματα.

Ο ποταμός

Ο Γεροπόταμος, ο «ιερός» ποταμός των Μινωιτών (Γέρο-ποταμός σημαίνει ιερός ποταμός) συγκεντρώνει όλα τα νερά της Πεδιάδας της Μεσαράς, αποτελώντας τον ποταμό με τη μεγαλύτερη λεκάνη απορροής στην Κρήτη. Ο κύριος ποταμός και οι παραπόταμοι του διασχίζουν τις περιφέρειες των αρχαίων πόλεων της Φαιστού και της Γόρτυνας. 
 

Ο κύριος ποταμός ξεκινάει ουσιαστικά λίγο δυτικά από το Ασήμι, ενώ οι σπουδαιότεροι παραπόταμοι είναι ο Σταλιανός που ξεκινάει από τη Μεγάλη Βρύση, ο Ληθαίος Ποταμός που περνάει από την αρχαία Γόρτυνα και ο Κουτσουλίδης που πηγάζει από την Κοιλάδα του Ρούβα και τροφοδοτεί το Φράγμα της Φανερωμένης.
 

Ο Γεροπόταμος εκβάλλει στον κόλπο της Μεσαράς, λίγο πιο νότια από τον Κόκκινο Πύργο μέσα στην περιοχή του στρατιωτικού αεροδρομίου Τυμπακίου. Εκτός από το κυρίως στόμιο του ποταμού, η ευρύτερη περιοχή των εκβολών του δημιουργεί μια σειρά από κατακερματισμένους υγρότοπους μοναδικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας, που παλαιότερα αποτελούσαν ένα ενιαίο σύνολο. Ο πιο όμορφος από αυτούς βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη μεγάλη παραλία της Παχειάς Αμμου κοντά στο Καλαμάκι. Είναι ένα εκτεταμένο σύστημα από λιμνούλες και εποχικά τέλματα γεμάτα με υδροχαρή φυτά, εντυπωσιακούς καλαμιώνες αλλά και μεγάλο αριθμό πουλιών.
 

Η περιοχή του υγρότοπου χωρίζεται από μια σειρά χωματόδρομων που προσφέρονται για περπάτημα και παρατήρηση πουλιών ενώ και η παραλία της Παχειάς Άμμου είναι θαυμάσια για μπάνιο.

Κρήτη

Ηράκλειο

Πανελλήνιες 2021: Οι απαντήσεις στα Μαθηματικά από τον Φροντιστηριακό Όμιλο ΕΝΑ

πανελληνιες ηρακλειο

Δεύτερη μέρα εξετάσεων στις Πανελλήνιες 2021 σήμερα για χιλιάδες υποψήφιους των ΓΕΛ, οι οποίοι κλήθηκαν να διαγωνιστούν σε Αρχαία, Βιολογία και Μαθηματικά.

Όσον αφορά τα Μαθηματικά η ΟΕΦΕ σχολίασε: "Τα θέματα κρίνονται βατά και κλιμακούμενης δυσκολίας. Εξετάζουν σχεδόν το σύνολο της ύλης και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο σχολικό βιβλίο."

Δείτε τις απαντήσεις στα Μαθηματικά από τον Φροντιστηριακό Όμιλο ΕΝΑ:

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Λινού: Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών να κάνουν εμβόλια mRNA

Δίκη Γιακουμάκη: Διακόπηκε για τις 6 Ιουλίου η εκδίκαση των 8 εφέσεων

Κουτσούμπας στη Βουλή: «Σκουπίδι» το εργασιακό νομοσχέδιο