Κρήτη

Ηράκλειο

Ν.Τζανάκης για κορωνοϊό: Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει το μικρό "θαύμα" της Ευρώπης

νίκος τζανάκης

Συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη ο Καθηγητής Πνευμονολογίας - Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης.

"Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε, ίσα ίσα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι ώστε να μέτρα απαγόρευσης να τηρηθούν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι στο "γκρουπ" των χωρών της ΕΕ με τους λιγότερους θανάτους, 0,25 στους 100.000 κατοίκους, όταν η Ιταλία έχει 14,5 νεκρούς στους 100.000 κατοίκους".

Ειδικά η Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα η πορεία είναι πολύ καλή, με εξαίρεση τον άτυχο Γερμανό καθηγητή και την 62χρονη από την Αργεντινή, επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Βενιζελείου.

Το νησί μας καταγράφει συνολικά 13 κρούσματα, αριθμός πολύ χαμηλός σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας όπως π.χ. η Καστοριά.

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΓΝΗ αντιμετωπίζει τα ύποπτα περιστατικά που φτάνουν στο νοσοκομείο, ένα ποσοστό της τάξης του 2%, μέχρι στιγμής:

Ο ασθενής με ύποπτα συμπτώματα εισάγεται σε ειδικό, απομονωμένο σημείο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών όπου λαμβάνεται δείγμα. Εκεί, ανάλογα με την κλινική του κατάσταση οι γιατροί του δίνουν εντολή, ή να πάει στο σπίτι ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες, ή να εισαχθεί στην Κλινική Covid, όπου παραμένει αν το δείγμα βγει θετικό. Στη συνέχεια οι γιατροί αποφασίζουν για την φαρμακευτική αγωγή και την αντιμετώπισή του. Με τον τρόπο αυτό, όλη η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και ασφαλής, τόσο για τους υγειονομικούς, όσο και για τους ασθενείς.

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι αν η πορεία εξελιχθεί ομαλά και τα μέτρα τηρηθούν, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει το μικρό "θαύμα" της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Τζανάκη:

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Συνάντηση με επιχειρηματίες του πεζοδρόμου είχε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

dsc_0068.jpg

Συνάντηση με τους επιχειρηματίες του πεζοδρόμου της 28ης Οκτωβρίου - ενός από τους πλέον εμπορικούς δρόμους της πόλης - είχε σήμερα (2/6) ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τα θέματα που τους απασχολούν εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου, αλλά και να υπάρξει καταγραφή προτάσεων για την συνολική βελτίωση της εικόνας που παρουσιάζει.

Οι συναντήσεις έγιναν διαδοχικά, λόγω των διατάξεων που ισχύουν για την αποφυγή συνωστισμού, ενώ σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου μεταξύ άλλων τόνισε : " Αναδείχθηκαν κάποια ζητήματα που υπάρχουν σε σχέση με την καθαριότητα , τον φωτισμό, την δεντροστοιχία, αλλά και την επιχειρούμενη κατάργηση του πεζόδρομου από εταιρίες securiti και deliveri που χρησιμοποιούν τον συγεκριμένο δρόμο κατά το δοκούν.

Ενημέρωσα τους επιχειρηματίες, ότι θα υπάρξει προσθήκη από καλαθάκια για να διατηρηθεί ο δρόμος καθαρότερος ενώ ζητήθηκε και η δική τους συνδρομή προς την κατεύθυνση αυτή, σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Επίσης εξετάστηκε η πιθανότητα ενίσχυσης του φωτισμού με χρονοδιακόπτη μετά το κλείσιμο των καταστημάτων και η αλλαγή του ωραρίου εξυπηρέτησης των καταστημάτων, δεδομένης της κυκλοφοριακής πίεσης που υπάρχει ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες με την διέλευση των λεωφορείων που επιστρέφουν από τις εκδρομές που πραγματοποιούν στην Σπιναλόγκα.

Θα εξετάσουμε τις προτάσεις που κατατέθηκαν και θα τις μεταφέρουμε στο Δ.Σ εάν χρειαστεί να ληφθούν σχετικές αποφάσεις".

Εξ άλλου όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, την περίοδο αυτή, γίνεται μια προσπάθεια για να υπάρξει καλύτερη οργάνωση, ώστε την επόμενη χρονιά να δοθεί η δυνατότητα να κυλήσει η χρονιά με γρηγορότερους ρυθμούς και καλύτερη ποιότητα.

Στην παραπάνω σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας κ. Γιώργος Βάρδας, καθημερινότητας κ.Κων .Καστελλιανάκης, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Εθελοντισμού κ. Θωμάς Χαριτάκης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Γιάννης Στεφανάκης.