Κρήτη

Ηράκλειο

Λαμπρινός: Στον διάλογο για το μέλλον του λιμανιού, ο Δήμος θα έχει ενεργό ρόλο

Βασίλης Λαμπρινός

«Θεωρούμε ότι σήμερα ανοίγει ο διάλογος για το μέλλον του λιμανιού και σε αυτόν τον διάλογο ο Δήμος Ηρακλείου δηλώνει “παρών”». Με αυτή  την φράση έκλεισε τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, το μεσημέρι της Τρίτης 28 Ιουλίου, στο 1ο Συνέδριο που διοργανώνουν ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με θέμα: «Σύγχρονες Προσεγγίσεις Διοίκησης και Ανάπτυξης Λιμένων». 
Το συνέδριο πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου και ο Δήμαρχος στην τοποθέτηση του, μεταξύ άλλων εξήρε αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμος έχει αποδείξει έμπρακτα ότι εφαρμόζει την μεθοδολογία της συμμετοχικής διακυβέρνησης και του διαλόγου: «Θεωρούμε πολύ καλή ιδέα την διοργάνωση αυτού του συνεδρίου, προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος με τοπικούς και υπερτοπικούς φορείς και να τοποθετηθούν για το πώς αντιλαμβάνονται την λειτουργία και το μέλλον του λιμανιού,  και ή δυνατόν να συναποφασισθεί ο αναπτυξιακός ρόλος που θα κληθεί να υπηρετήσει τα επόμενα 10-15 τουλάχιστον χρόνια.
Η μεθοδολογία της συμμετοχικής διακυβέρνησης, του διαλόγου - διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους διασφαλίζει την απρόσκοπτη υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και πολύπλευρου σχεδιασμού αφού θα είναι προϊόν «συναπόφασης».  
Εμείς στον Δήμο Ηρακλείου τα τελευταία 6 χρόνια,  υπηρετούμε αυτό το μοντέλο και έτσι διασφαλίσαμε ότι οι παρεμβάσεις μας αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου δεκαετούς σχεδίου το οποίο καταρτίσαμε μετά από μια μεγάλη διαβούλευση το 2016. 
Με την ενεργοποίηση όλων των κοινωνικών εταίρων της πόλεως, μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο,  καταρτίσαμε το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) που βασίζεται στις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες του Δήμου.
Στον προαναφερόμενο  διάλογο συμμέτοχος ήταν και ο ΟΛΗ ο οποίος και θα χρηματοδοτηθεί από την ΒΑΑ του Δήμου, για υλοποιήσει ένα έργο προστασίας του προσήνεμου μόλου με προϋπολογισμό περίπου 2.000.000,00 € .
Ακόμη, είχαμε συνεργασία με τον ΟΛΗ και το Υπουργείο Πολιτισμού για την ολοκλήρωση των μελετών προκειμένου να είναι εφικτή η αποκατάσταση και του υπόλοιπου τμήματος του παραλιακού μετώπου που είναι η συνέχεια της ενετικής οχύρωσης του Χάνδακα, και που αποτελείται από το παράκτιο τείχος και το εμβληματικό ενετικό μνημείο Rocca a Mare  ή «Κούλε», από τον Δερματά έως τον δυτικό μόλο του λιμανιού. Ένα σημαντικό έργο προϋπολογισμού 1.850.00 ευρώ περίπου. 
Από την ανάληψη των καθηκόντων μας επίσης συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και ενεργοποιήσαμε το θέμα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμένα στον Δήμο και σήμερα βρισκόμαστε στον τελευταίο στάδιο της ολοκλήρωσης της διοικητικής διαδικασίας και της οριστικής έγκρισης της».
Ο Δήμαρχος μίλησε και για τις συντονισμένες ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας της πόλεως, την επιμήκυνση  της τουριστικής περιόδου και την καθιέρωση του Ηρακλείου ως πόλη -  προορισμό. 
Τα παραπάνω, κατέληξε ο Δήμαρχος: «Πέρα από την αναπτυξιακή δυναμική που προσδίδουν στην πόλη,  δημιουργούν προϋποθέσεις  για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων τουρισμού και αναψυχής πέριξ του λιμένα και όχι μόνο και προσδίδουν πλεονεκτήματα στον στρατηγικό προσανατολισμό για ανάπτυξη και ενίσχυση των επιχειρηματικών προοπτικών του λιμανιού».

 

Κρήτη

Ηράκλειο: Από την Παρασκευή οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες

καρτερός πλημμύρα

Από αύριο Παρασκευή 23 Οκτωβρίου θα κατατίθενατι οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς του Ηρακλείου.

Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στο Τμήμα Εφαρμογής Επιδοματικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου, στην οδό Μάχης Κρήτης και Ηφαίστου.

Τα ποσά που θα λάβουν αν εγκριθεί η αίτηση, είναι 600 ευρώ εφάπαξ στο κάθε νοικοκυριό, για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες, επιπλέον 600 ευρώ σε πολύτεκνους, ΑΜΕΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες, μέχρι 6.000 ευρώ για επισκευές,  καθώς και 4.500 ευρώ σε περίπτωση τραυματισμού.

Αναλυτικά η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει τη διαδικασία για την αποζημίωση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές:

Χορήγηση επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση ανάγκης συνεπεία φυσικών καταστροφών.

1. Εγκρίνεται η εφάπαξ χορήγηση επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών ποσού εξακοσίων ευρώ (600,00€) στο κάθε νοικοκυριό του οποίου η κύρια κατοικία έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και περιέρχεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά την υποβολή των κάτωθι δικαιολογητικών:

α) Αίτησης του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου (παρέχεται από το Τμήμα Εφαρμογής Επιδοματικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου).

β) Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Έντυπο Ε1) τελευταίου φορολογικού έτους (για την επιβεβαίωση

της κύριας ιδιόκτητης, μισθωμένης ή παραχωρημένης κατοικίας).

2. Εγκρίνεται επιπλέον της παρ.1 του παρόντος άρθρου, η εφάπαξ χορήγηση επιδόματος ποσού εξακοσίων ευρώ (600,00€) στις παρακάτω κατηγορίες πληγέντων από φυσικές καταστροφές:

α) Πολύτεκνοι, με την προσκόμιση επιπλέον των παραπάνω δικαιολογητικών:

-Πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης του οικείου Δήμου.

β) Άτομα με Αναπηρίες που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα από τα εφαρμοζόμενα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την προσκόμιση επιπλέον των παραπάνω δικαιολογητικών :

βα) απόφασης έγκρισης χορήγησης επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ ή

ββ) Βεβαίωσης χορήγησης επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ.

 

Χορήγηση επιδόματος για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής.

1. Εγκρίνεται η εφάπαξ χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος ποσού μέχρι έξι χιλιάδων ευρώ (6.000,00 €) κατ΄ ανώτατο όριο, στους πληγέντες φυσικών καταστροφών για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών των κύριων κατοικιών που επλήγησαν ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής τους μετά την υποβολή των κάτωθι δικαιολογητικών:

α) Αίτησης του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου.

β) Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Έντυπο Ε1) τελευταίου φορολογικού έτους (για την επιβεβαίωση της κύριας ιδιόκτητης, μισθωμένης ή παραχωρημένης κατοικίας και τον αριθμό των εξαρτώμενων ή/και φιλοξενούμενων μελών του δικαιούχου).

γ) Τελευταίας υποβληθείσας Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Έντυπο Ε9) συνοδευόμενης από υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι δεν υπάρχει μεταβολή, σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας.

2. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός, λόγω συγκατοίκησης κ.λπ., η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών, μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι.

3. Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο προσδιορίζεται από την Επιτροπή εξέταση των αιτημάτων για την ένταξη ή μη των οικογενειών ή των μεμονωμένων ατόμων στο πρόγραμμα ενίσχυσης τόσο όσον αφορά στη χορήγηση του επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών, όσο και στη χορήγηση του επιδόματος για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής τους, η οποία συμπληρώνει το έντυπο «ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ» και το υποβάλλει στην αρμοδίως στο Τμήμα Εφαρμογής Επιδοματικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου (Μάχης Κρήτης και Ηφαίστου ΤΚ. 71303)

Χορήγηση επιδόματος στα άτομα που υπέστησαν μόνιμη σωματική βλάβη με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

1. Εγκρίνεται η εφάπαξ χορήγηση επιδόματος ποσού τεσσάρων χιλιάδων και πεντακοσίων ευρώ (4.500,00€) στα άτομα που, λόγω τραυματισμού τους, εξαιτίας φυσικών καταστροφών υπέστησαν μόνιμη σωματική βλάβη, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω μετά την υποβολήτων κάτωθι δικαιολογητικών:

α) Αίτησης του ενδιαφερομένου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου.

β) Γνωμάτευσης - Βεβαίωσης Διευθυντή Κλινικής Νοσοκομείου Ε.Σ.Υ., στην οποία αναφέρεται ότι ο αιτών ή η αιτούσα υπέστη μόνιμη σωματική βλάβη, η οποία

προκλήθηκε εξαιτίας φυσικής καταστροφής.

γ) Γνωμάτευσης ΚΕ.Π.Α. (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) σε ισχύ, για το είδος της πάθησης, το ποσοστό αναπηρίας και τη διάρκειά της.

2. Αρμόδιο για τη συγκέντρωση και την αξιολόγηση των προαναφερόμενων δικαιολογητικών είναι το Τμήμα Εφαρμογής Επιδοματικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου.

Διαδικασία Υλοποίησης - Έλεγχος

1.       Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, υποχρεούνται να υποβάλλουν την αίτηση στον οικείο Δήμο σε χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα, από την ημερομηνία εκδήλωσης της φυσικής καταστροφής.

2.       Οι Δήμοι υποχρεούνται να υποβάλλουν στη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής/Τμήμα Επιχορηγήσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών το προβλεπόμενο, από την παρ. 1Α του άρθρου 2 της 5808/02-03-2018 κοινή υπουργική

1.       απόφαση (ΦΕΚ 772 Β΄), αίτημα επιχορήγησης και εντός του προβλεπόμενου από την ως άνω διάταξη χρονικού διαστήματος.

2.       Η Δ/νση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών δύναται να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους, κατόπιν αναζήτησης και παραλαβής των δικαιολογητικών των δικαιούχων από τους Δήμους.

3.       Η σχετική δαπάνη που θα προκληθεί κατά περίπτωση από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, θα βαρύνει τους οικείους προϋπολογισμούς των Δήμων, οι οποίοι θα ενισχύονται από πιστώσεις που εγγράφονται για τον σκοπό αυτό, στον προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Εσωτερικών, Ειδικός Φορέας 1007-201-0000000