Κρήτη

Ηράκλειο

Κάθοδος Πέτσα στην Κρήτη - Συνάντηση Κουράκη με Αυγενάκη για αυτοδιοίκηση και αθλητισμό

Κουράκης Αυγενάκης

Με τον Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη συναντήθηκε στα γραφεία της ΠΕΔ στο Ηράκλειο την Παρασκευή 16 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης.

Κατά τη συνάντηση οι κκ Αυγενάκης και Κουράκης είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που περιστράφηκε  γύρω στα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κρήτης, αλλά και στα θέματα του αθλητισμού. 

Ο κ. Κουράκης αρχικά έθεσε στον κ. Αυγενάκη  το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την αιφνίδια και αναίτια ανάκληση από την ΕΤΑΔ, της παραχώρησης χρήσης στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών ‘’ Ειρήνη’’ (της οποίας μέτοχος είναι και η ΠΕΔ)  έκτασης περίπου 55 στρεμμάτων της πρώην αμερικάνικης βάσης, όπου μεταξύ άλλων εγκαταστάσεων στεγάζεται και το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης. 

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης ζήτησε από τον κ. Αυγενάκη την παρέμβασή του προκειμένου να ανακληθεί η αυθαίρετη αυτή απόφαση, καθώς αποτελεί κοινή θέση των φορέων της Αυτοδιοίκησης της Κρήτης η συγκεκριμένη παραχώρηση να ισχύσει μέχρι το 2025 και ακολούθως να επεκταθεί για τουλάχιστον 30 χρόνια ακόμα ή η έκταση να παραχωρηθεί μόνιμα, ώστε να συνεχίσει να αξιοποιείται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αλλά και όλης της Κρήτης.

Τηλεφωνική Επικοινωνία Αυγενάκη - Κουράκη με Πέτσα 

Ακολούθως ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης αναφέρθηκε στην τροποποίηση των όρων του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» όπου για την ένταξη έργων θεσπίστηκε πλαφόν ανά ΟΤΑ, ενώ προβλέφθηκε ότι θα συνυπολογίζονται τα έργα του «Φιλόδημος 1» και μετέφερε στον κ. Αυγενάκη την ανησυχία που επικρατεί στους Δήμους της Κρήτης για την εξέλιξη αυτή, καθώς πολλοί Δήμοι δε θα μπορέσουν να αντλήσουν επιπλέον χρηματοδοτήσεις από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των κκ Αυγενάκη και Κουράκη, με τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα όπου και του μεταφέρθηκε ο προβληματισμός των ΟΤΑ της Κρήτης μετά την έκδοση της ΚΥΑ για το «Αντ. Τρίτσης»,  ενώ συμφωνήθηκε ότι κατά το επόμενο χρονικό διάστημα ο κ. Πέτσας να επισκεφθεί την Κρήτη προκειμένου να έχει επαφές με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης του νησιού για το θέμα του «Αντ. Τρίτσης» αλλά και για γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τους ΟΤΑ.

Ο κ. Κουράκης ανέφερε στον κ. Πέτσα και το κρίσιμο ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών από τους Δήμους, καθώς μετά την εφαρμογή του νέου ΠΔ οι Δήμοι αδυνατούν να καλύψουν το επιπλέον κόστος και ζήτησε την άμεση οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ για το σκοπό αυτό. Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να εξευρεθούν οι επιπλέον πόροι που απαιτούνται και να λυθεί το θέμα ενόψει της έναρξης της νέας καλοκαιρινής περιόδου.

Να γίνει η Κρήτη μόνιμος αθλητικός προορισμός

Ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση από τον Υφυπουργό Αθλητισμού στον κ. Κουράκη για τις δράσεις και για τις υποδομές Αθλητισμού που προγραμματίζονται αλλά και υλοποιούνται ήδη στην Κρήτη, ενώ με αφορμή και τη σημερινή παρουσίαση του νέου κέντρου εναλλακτικού αθλητισμού και αναψυχής στο Δήμο Μαλεβιζίου ανταλλάγησαν συγκεκριμένες απόψεις για το πως η Κρήτη θα μετατραπεί σε σταθερό αθλητικό προορισμό.

 Ο κ. Αυγενάκης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΠΕΔ ότι στους προγραμματισμούς του υφυπουργείου Αθλητισμού περιλαμβάνεται η στόχευση να διεξαχθούν στο Ηράκλειο οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες, είτε το 2023 είτε το 2025. Ο κ. Κουράκης, που λόγω και της προηγούμενης εμπειρίας του από την κυβερνητική θητεία του, είναι γνώστης των θεμάτων του Αθλητισμού, δήλωσε ότι η ΠΕΔ Κρήτης θα είναι αρωγός ώστε το σπουδαίο αυτό αθλητικό γεγονός να φιλοξενηθεί με επιτυχία στο νησί μας.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κουράκης σε Σκρέκα για δασικούς χάρτες: Να διασφαλιστούν οι ιδιοκτησίες πολιτών και ΟΤΑ

ΕΑΚΗ: 12,5 εκ ευρω δέσμευσε ο Αυγενάκης για νέες αθλητικές εγκαταστάσεις-Αναμένονται μελέτες

ΠΕΔ Κρήτης: Εξορθολογισμός του τέλους 5% για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Οργή από τους επιχειρηματίες γάμου - βάπτισης... για τα 100 άτομα

κουφέτα γάμος

Οργή και αγανάκτηση επικρατούν στους κόλπους των επιχειρηματιών του Γάμου και της Βάπτισης αλλά και όλων των επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται γύρω από τον κλάδο, μετά την ανακοίνωση ότι θα επιτρέπονται από τον Ιούνιο, τέτοιου είδους εκδηλώσεις, με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Μιλώντας στο ekriti η πρόεδρος του υπό σύσταση Παγκρήτιου Συλλόγου Επιχειρηματιών Γάμου Βάπτισης Κάλι Κοκκινάκη έκανε λόγο για μία ακατανόητη απόφαση, την ώρα που ανοίγει ο τουρισμός, και χαλαρώνουν τα μέτρα.

"Είμαστε σε μία απερίγραπτη κατάσταση. Οι διαβεβαιώσεις από ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες μέχρι και πριν λίγες ημέρες, ήταν ότι ο Ιούνιος θα άνοιγε για τον κλάδο μας με 350 άτομα και ξαφνικά μαθαίνουμε για 100. Θα είναι το δεύτερο καλοκαίρι που θα δουλέψουμε, ειλικρινά δεν υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας", δήλωσε η κ. Κοκκινάκη.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι ακυρώσεις πέφτουν "βροχή", από δυσαρεστημένους πελάτες, που κάποιοι από τους οποίους δεν ακυρώσαν για πρώτη φορά, γάμο ή βάπτιση.

"Βρισκόμαστε εμείς εκτεθειμένοι απέναντι στους ανθρώπους, γιατί απλά δεν μας ενημέρωσαν σωστά οι κυβερνητικοί παράγοντες. Κάναμε προετοιμασίες, κάναμε παραγγελίες. Στην υπόλοιπη Ελλάδα μπορούν να γίνουν γάμοι με 100 άτομα, στην Κρήτη, όχι. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα, κάτι πρέπει να γίνει."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: 10.000 τουρίστες με 72 πτήσεις στο "Νίκος Καζαντζάκης" μέχρι την Κυριακή

Χανιά: Βρήκαν τα μαχαίρια... για τα κτήματα

Κρήτη - ακίνητα: Σταθερές οι τιμές - Πού υπάρχει ζήτηση