Κρήτη

Ηράκλειο

Πανελλήνια Ημέρα Αιμοδοσίας: Στην Πλατεία Ελευθερίας ο "Αιματοκρήτης"

αιμοδοσία

Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Μαρτίου με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Αιμοδοσίας.

Η 9η Μαρτίου ημέρα μνήμης του ιατρού Ηλία Πολίτη, διευθυντή στο Κέντρο Αιμοδοσίας Πειραιώς στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας που είχε αφιερώσει τη ζωή του στον θεσμό της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» σε συνεργασία με την μονάδα αιμοδοσίας του Παγνη σας προσκαλούν στην πλατεία Ελευθερίας και ώρες 9:00-14:00 και 16:30-19:00 την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021.

Ηλίας Πολίτης - Ο γιατρός που θεσμοθέτησε την εθελοντική αιμοδοσία

Ο γιατός Ηλίας Πολίτης, εκτός από τη θεσμοθέτηση της εθελοντικής αιμοδοσίας, είχε καταφέρει με επιστημονικές έρευνες από το 1958, να βελτιώσει τη θεραπεία για τους πάσχοντες από αιμορροφιλία. Επίσης, στις επιτυχίες του καταγράφηκε η παρασκευή ξηρού πλάσματος.

Ταξίδευε σε όλη την χώρα για να βοηθήσει στην οργάνωση των σταθμών αιμοδοσίας και είχε καταφέρει με τις ενέργειες του να συγκεντρώσει περίπου 2,5 εκατομμύρια φιάλες αίματος. Ο Ηλίας Πολίτης ήταν ο πρώτος νόμιμος εκπρόσωπος, της χώρας  στην επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Αιμοδοσία του Συμβουλίου της Ευρώπης μέχρι τοn απροσδόκητο θάνατο του 1976.

Σήμερα η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια ασφαλής, ανώδυνη και απλή διαδικασία όμως ακόμη η χώρα μας ακόμη αναγκάζεται να εισάγει αίμα από το εξωτερικό. Η πανδημία και οι δραματικές και πρωτοφανείς μειώσεις των αποθεμάτων αίματος σε όλη τη χώρα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο ανέδειξαν για άλλη μια φορά πως η εθελοντική αιμοδοσία από τακτικούς και συνειδητοποιημένους αιμοδότες παραμένει η μόνη λύση στην επάρκεια αλλά και την ασφάλεια αίματος.

Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 18-65 ετών. Πρέπει να είναι ξεκούραστοι, να έχουν ή να έχουν λάβει ελαφρύ πρωινό ή να έχουν περάσει δύο ώρες από το μεσημεριανό φαγητό για τις απογευματινές αιμοδοσίες και να έχουν μαζί τους την αιμοδοτική τους κάρτα (ή το ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα).

Σημαντικό είναι ότι ο «Αιματοκρήτης» δε διαθέτει τράπεζα αίματος ούτε διαχειρίζεται το αίμα που συλλέγεται. Κάθε Εθελοντής Αιμοδότης λαμβάνει ατομική κάρτα με την οποία μπορεί να καλύψει πιθανή μελλοντική ανάγκη σε αίμα, δική του ή συγγενή.

Οι αιμοδότες για τη μετάβαση τους στο χώρο της αιμοδοσίας λόγω των μέτρων προστασίας που βρίσκονται σε ισχύ για την πανδημία COVID -19, μπορούν να στέλνουν μήνυμα με κωδικό 1 στο 13033 ή να συμπληρώνουν το κωδικό Β1 στη βεβαίωση μετακίνησης.

Παράλληλα με την αιμοδοσία θα υπάρχει δυνατότητα για:

-Ενημέρωση&Εγγραφή δωρητών μυελού οστών, σε συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας (μέχρι 45 ετών).

-Ενημέρωση&Εγγραφή Δωρητών Οργάνων στο Εθνικό Μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

-Ενημέρωση και παράδοση ασκού για δωρεά ομφάλιου αίματος (για έγκυες γυναίκες) σε συνεργασία με τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης

Σας περιμένουμε για να μοιραστούμε αυτήν την όμορφη εμπειρία ζωής!

Πληροφορίες 6978-247010 2810-239773 email aimatocritis@hotmail.com www.aimatocritis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορωνοϊός: Ανησυχία στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος για τα νέα κρούσματα

ΠΕΔ Κρήτης: Αύριο Τρίτη η σύσκεψη με Αμυρά για τους Δασικούς Χάρτες

"Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Η Μινωίτισσα Γυναίκα δείχνει το δρόμο" (Δείτε διαδικτυακά)

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Επιστολή Φραγκάκη σε Καραμανλή για την οδική σύνδεση του αεροδρομίου Καστελλίου

Φραγκάκης

Επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή απέστειλε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Μανώλης Φραγκάκης με την οποία ζητάει την αναθεώρηση της μελέτης κατασκευής του έργου που αφορά την οδό σύνδεσης του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Καστελλίου με την οδό Αρκαλοχωρίου-Βιάννου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος προτείνει ο συνδετήριος δρόμος αεροδρομίου με την οδό Αρκαλοχωρίου Γαζέπι Μύλος, μήκους 6 χλμ, να κατασκευαστεί στα πρότυπα κλειστού αυτοκινητόδρομου με δύο κλάδους και δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση με παράπλευρο οδικό δίκτυο και να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος και ασφαλής κόμβος στο σημείο που τέμνεται με τον δρόμο Αρκαλοχώρι-Γαζέπι Μύλος, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών από και προς την ενδοχώρα του Δήμου.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, το υπάρχον σχέδιο προβλέπει – στο ανωτέρω τμήμα - την κατασκευή ανοιχτού αυτοκινητόδρομου μιας λωρίδας ανά κατεύθυνση, με συνέπεια να ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος των διερχόμενων οδηγών, δεδομένης της σημαντικής αύξησης της κυκλοφορίας που θα σημειωθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του Ενετικού Λιμένα. Γράφει ο Μανόλης Ν. Σφακιανάκης

Ηράκλειο - Εστίαση: Επιπλέον μέτρα στήριξη ζήτησαν οι επαγγελματίες

Ηράκλειο: Το πασχαλινό ωράριο των καταστημάτων