Κρήτη

"Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Η Μινωίτισσα Γυναίκα δείχνει το δρόμο" (Δείτε διαδικτυακά)

μινωίτισσα

Η 8η Μαρτίου, θεσπίστηκε επίσημα από τον ΟΗΕ, κατά τη Γενική Συνέλευση του 1977 ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας. Αποτελεί μια παγκόσμια ημέρα τιμής και προβληματισμού για τους αγώνες και τα επιτεύγματα των γυναικών, στον οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό τομέα, αλλά και για τα εμπόδια που περιορίζουν τις ευκαιρίες των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Είναι λοιπόν η 8η Μαρτίου ημέρα στοχασμού για το πόσος δρόμος ακόμη πρέπει να διανυθεί, μέχρι την επίτευξη της ισότητας των φύλων, μέσα από την εκπαίδευση, τις ευκαιρίες μάθησης, την οικονομική ανεξαρτησία και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Αλλά και πόσοι αγώνες απομένουν μέχρι να κατακτηθεί η πολυπόθητη ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους.

Η ιστορική διαδρομή του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας ξεκινά από το 1909 στη Νέα Υόρκη, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας εργατριών κλωστοϋφαντουργίας το 1857, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Από τότε μέχρι σήμερα, πολλά έχουν επιτευχθεί, αλλά απομένουν πολύ περισσότερα, μέχρι οι γυναίκες όλου του κόσμου να κατακτήσουν την ισότητα στα δικαιώματα του ανθρώπου.

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου «Αρετούσα», ως Όμιλος Γυναικών, τιμά κάθε χρόνο την Ημέρα αυτή, με στόχο την υπενθύμιση των αγώνων και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Φέτος, ο εορτασμός αυτός, είναι εντελώς διαφορετικός εν μέσω των κρατουσών υγειονομικών συνθηκών, αν και περισσότερο αναγκαίος από ποτέ.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, η γυναίκα είναι αυτή που επιβαρύνθηκε περισσότερο από την πανδημία: οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές της επιδείνωσαν τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των φύλων, απειλώντας να αναστρέψουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και να ωθήσουν εκατομμύρια γυναίκες κάτω από το όριο της φτώχειας.

Φαίνεται λοιπόν ότι η θέση της γυναίκας, διαχρονικά, είναι πολύ ευάλωτη ακόμη και σε τυχαίους εξωγενείς παράγοντες, ίσως επειδή δεν έχει εδραιωθεί πραγματικά, στην κοινωνία και στην καθημερινότητα. Η σκέψη αυτή μας ώθησε να αναζητήσουμε ένα σημείο αφετηρίας στη διαδρομή της γυναίκας, σε χρόνους πολύ μακρινούς από σήμερα και να δούμε πώς πορευόντουσαν μακρινές πρόγονοί μας, τον καιρό του Μίνωα.

Το ταξίδι αυτό προσφέρει διαδικτυακά, με την ομιλία της τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, στις 6.00 το απόγευμα, η ξεναγός και συγγραφέας κ. Αθηνά Κυριακάκη-Σφακάκη, με την υποστήριξη της τεχνολογίας και της πλατφόρμας ΖΟΟΜ.

Παρακολουθήσετε διαδικτυακά την εκδήλωση αυτή του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου, ακολουθώντας απλώς τον σύνδεσμο : https://zoom.us/j/95705338641?pwd=V1puOThsV1R5ZDFLdTdCalovNVdNQT09

Η κ. Αθηνά Κυριακάκη-Σφακάκη, είναι ξεναγός, μέλος του Σωματείου Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης από το 1971, πρώην διευθυντικό Τραπεζικό στέλεχος και συγγραφέας πολλών βιβλίων ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου που έχουν μεταφραστεί στην αγγλική και ρωσική γλώσσα. Δραστηριοποιείται σε πολλές εθελοντικές οργανώσεις, δίδει διαλέξεις στην Ελληνική και στην Αγγλική και συνεργάζεται εθελοντικά με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Χριστιανικό Μουσείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής .Κρήτης, Συλλόγους και φορείς Πολιτιστικών δραστηριοτήτων, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς ,και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, (Π.Σ.Κ). Έχει τύχει πολλών τιμητικών διακρίσεων από διάφορους φορείς. Από τον Νοέμβριο 2020, λόγω COVID 19, δίδει διαδικτυακές διαλέξεις και αναπτύσσει πολιτιστικά προγράμματα σε συνεργασία με το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων, το Δήμο Χερσονήσου Ηρακλείου και μεμονωμένα με φορείς πολιτιστικών δραστηριοτήτων Με τίτλο της Ομιλίας της «Η Γυναίκα στην Μινωική Κοινωνία, Θρησκεία και καθημερινότητα», η κ. Σφακάκη θα επιχειρήσει ίσως να δώσει απαντήσεις για τη διαδρομή της γυναίκας στο πέρασμα των αιώνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: "Κλειδώνει" για τέσσερις ημέρες το Βενιζέλειο!

Κρήτη - τροχαία: Περισσότεροι νεκροί φέτος παρά το lockdown!

Κρήτη - Κορωνοϊός: "Παράθυρο" για τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές - Τι προβλέπεται

Κρήτη

Κρήτη: Ισόβια Ισόβια στον 30χρονο Μανώλη Καλομοίρη για το φονικό στα Ανώγεια

29χρονος ανώγεια

Tην ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επτά χρόνια φυλάκισης επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων στον 30χρονο Μανώλη Καλομοίρη, γιό του δολοφονημένου Λευτέρη Καλομοίρη, ένοχο ανθρωποκτονίας σε ήρεμη κατάσταση, όπως αποφάσισε η Δικαιοσύνη.

Ο Καλομοίρης δικάστηκε για το φόνο του Γιώργου Ξυλούρη, που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον πατέρα του Λευτέρη Καλομοίρη.

Ο εισαγγελέας αρχικά πρότεινε 15 χρόνια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και 4 χρόνια για την οπλοφορία, την οπλοχρησία και την οπλοκατοχή, χωρίς να γίνει δεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Θρίλερ με εκταφή νεκρής - Εισαγγελική έρευνα σε γηροκομείο

Κρήτη: Το κιβώτιο με τα ναρκωτικά την πρόδωσε - Χειροπέδες σε 45χρονη (φώτο)

"Όχι" από την ΕΤΑΔ για παραχώρηση δημόσιων κτιρίων στον Δήμο Ηρακλείου