Κρήτη

Ηράκλειο

Πολιτισμός

Ηράκλειο: "Από τον Διονύσιο Σολωμό στον Μανόλη Αναγνωστάκη"

Βικελαια

Σε επτά ομιλίες παρουσιάζεται το έργο και η δημιουργική πορεία κορυφαίων ποιητών μας (Σολωμός, Καβάφης, Παλαμάς, Σικελιανός, Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Αναγνωστάκης), από ιδιαίτερα σημαντικούς μελετητές τους.
Στην δεύτερη εκδήλωση (η πρώτη ήταν αφιερωμένη στον Δ. Σολωμό), ο κ. Αλέξης Πολίτης θα ομιλήσει για τον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Ανδρόγεω, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, ώρα 19:30.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΗΤΗ
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξης Πολίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στη Σορβόννη. Από το 1976 έως το 1989 εργάστηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε. Από το 1989 δίδασκε στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εξέδωσε τα βιβλία: «Η ανακάλυψη των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών» (1984), «Το μυθολογικό κενό» (2000), «Ρομαντικά χρόνια» (2003), «Εγχειρίδιο του νεοελληνιστή» (2005), «Αποτυπώματα του χρόνου» (2006) «Το δημοτικό τραγούδι» (2010). Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και μελετών στον επιστημονικό και στον περιοδικό και ημερήσιο Τύπο («Η Αυγή», «Μανδραγόρας», «Μικροφιλολογικά», «Μνήμων», «Μολυβδοκονδυλοπελεκητής», «Νέα Εστία», «Ο Ερανιστής», «Τα Ιστορικά» κ.ά.), σε συλλογικούς τόμους και σε πρακτικά συνεδρίων.
 

Κρήτη

Κρήτη: Ισόβια Ισόβια στον 30χρονο Μανώλη Καλομοίρη για το φονικό στα Ανώγεια

29χρονος ανώγεια

Tην ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επτά χρόνια φυλάκισης επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων στον 30χρονο Μανώλη Καλομοίρη, γιό του δολοφονημένου Λευτέρη Καλομοίρη, ένοχο ανθρωποκτονίας σε ήρεμη κατάσταση, όπως αποφάσισε η Δικαιοσύνη.

Ο Καλομοίρης δικάστηκε για το φόνο του Γιώργου Ξυλούρη, που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον πατέρα του Λευτέρη Καλομοίρη.

Ο εισαγγελέας αρχικά πρότεινε 15 χρόνια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και 4 χρόνια για την οπλοφορία, την οπλοχρησία και την οπλοκατοχή, χωρίς να γίνει δεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Θρίλερ με εκταφή νεκρής - Εισαγγελική έρευνα σε γηροκομείο

Κρήτη: Το κιβώτιο με τα ναρκωτικά την πρόδωσε - Χειροπέδες σε 45χρονη (φώτο)

"Όχι" από την ΕΤΑΔ για παραχώρηση δημόσιων κτιρίων στον Δήμο Ηρακλείου