Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ πρέπει να κρατήσουν την ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Image
Μπλίνκεν Τσαβούσογλου
 clock 08:55 | 19/01/2023 writer icon newsroom ekriti.gr

Να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ζήτησε από τις ΗΠΑ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι η αμερικανική πλευρά δεν έδωσε κάποια ημερομηνία για το πότε θα στείλει επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για τα F-16 και εξαπέλυσε για άλλη μία φορά επίθεση κατά της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε:

«Βλέπουμε πως οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τον τελευταίο καιρό, με δηλώσεις κάποιων που προσπαθούν να αυξήσουν την ένταση, η ισορροπία των δύο χωρών να έχει επιδεινωθεί στην πράξη. Αλλα μιλάμε και για το θέμα της στρατικοποίησης των νησιών.

Δεν μιλώ μόνο με τον Μενέντεζ και μερικούς άλλους που προσπαθούν να μην λάβει η Τουρκία τα F-16. Αλλά μιλάμε και για το θέμα της στρατικοποίησης των νησιών.

Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης και στέλνει εκεί όπλα που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ και δεν έχουμε δει ούτε μια δήλωση από τις ΗΠΑ».

Οι δύο αξιωματούχοι πραγματοποίησαν την τέταρτη συνάντηση του Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ – Τουρκίας.

Η υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Sedat Önal, υπό την αιγίδα του Στρατηγικού Μηχανισμού.

Οι δύο πλευρές διεξήγαγαν εκτεταμένο διάλογο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων διμερούς συνεργασίας και τόνισαν τη σημασία της εταιρικής σχέσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο δύο υπουργοί συνέχισαν τις εταιρικές και διυπηρεσιακές συζητήσεις που διεξήχθησαν από ανώτερους αξιωματούχους από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στις 17 Ιανουαρίου 2023, στην Ουάσιγκτον.

Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για μια προσανατολισμένη στα αποτελέσματα θετική διμερή ατζέντα.

Συζήτησαν για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας.

Υπογράμμισαν την ισχυρή στήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ενάντια στον απαράδεκτο πόλεμο της Ρωσίας και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαρίστησαν την Τουρκία για τον ρόλο της στη διαμεσολάβηση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι δυο άνδρες αποφάσισαν να αυξήσουν τον συντονισμό και τη συνεργασία για την προώθηση της ειρήνης στον Νότιο Καύκασο.

Συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης του συντονισμού και της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ ενόψει των τρεχουσών απειλών και προκλήσεων. Επιβεβαίωσαν τη μακροχρόνια δέσμευσή τους στη συλλογική άμυνα ως Σύμμαχοι, καθώς και στην Πολιτική Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ. Συζήτησαν την εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψαν η Φινλανδία, η Σουηδία και η Τουρκία για την προώθηση της αίτησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Έθεσαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφώνησαν στη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και των διαύλων επικοινωνίας.

Επανέλαβαν την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν αντιτρομοκρατικές διαβουλεύσεις ως μέρος του Στρατηγικού Μηχανισμού, βασιζόμενες στην προϋπάρχουσα συνεργασία μέσω της επιβολής του νόμου και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Ο υπουργός καταδίκασε για άλλη μια φορά την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη και επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Τουρκίας στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. Και οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να διατηρήσουν στενό συντονισμό και συνεργασία στις προσπάθειες για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως του ISIS/Daesh και του PKK.

Συζήτησαν όλες τις πτυχές της συριακής κρίσης και επανέλαβαν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας σε μια πολιτική διαδικασία σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Χαιρέτησαν την πρόσφατη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για παράταση της διασυνοριακής παράδοσης ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία. Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης ευρύτερα ζητήματα στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης οικοδόμησης περιφερειακής σταθερότητας και συνδέσεων μέσω αυξημένης οικονομικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Εκτίμησαν τη συνεχή ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας. Επιβεβαίωσαν τη σημασία της οικονομικής συνεργασίας και της αξιοποίησης των υφιστάμενων διμερών φόρουμ για την υποστήριξη περιφερειακών και παγκόσμιων οικονομικών ευκαιριών. Και οι δύο πλευρές ενέκριναν έναν διάλογο για το κλίμα και την ενέργεια για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και της μετάβασης προς ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον.

Αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους υπό την αιγίδα του Στρατηγικού Μηχανισμού για την ανασκόπηση της προόδου και τη διατήρηση της δυναμικής στη θετική διμερή ατζέντα.

Οι δύο πλευρές χαιρετίζουν τις αυξημένες διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων στο ανώτατο επίπεδο, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού.

State Department στην ΕΡΤ για πώληση F-16 στην Τουρκία: Οι υπάρχουσες κυρώσεις δεν την απαγορεύουν

Οι υπάρχουσες κυρώσεις του νόμου CAATSA δεν απαγορεύουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αρκεί να μην είναι συμβαλλόμενο μέρος η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) την οποία αφορούν οι κυρώσεις, διευκρινίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση της ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι στην Τουρκία επιβλήθηκαν κυρώσεις CAATSA στο τέλος του 2020 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

 

Διαβάστε επίσης:

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ούτε κατά ένα μίλι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση υδάτων στο Αιγαίο

ΗΠΑ - Γερουσία: Μενέντεζ και Πάππας αντίθετοι στην πώληση νέων F-16 στην Τουρκία

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis