Κόσμος

Συνελήφθη ένας ύποπτος για την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo

Συνελήφθη ένας ύποπτος για την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo,

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι δύο εκ των οποίων βρίσκονται όπως φαίνεται σε σοβαρή κατάσταση, από επίθεση που σημειώθηκε σήμερα με μαχαίρι, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, κοντά στα παλιά γραφεία του σατιρικού εβδομαδιαίου περιοδικού Charlie Hebdo, εν μέσω της δίκης που διεξάγεται για τις φονικές επιθέσεις που είχαν διαπραχθεί εκεί τον Ιανουάριο του 2015, στοιχίζοντας τη ζωή σε 12 ανθρώπους, δήλωσε πριν από λίγο ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας ύποπτος συνελήφθη για την επίθεση αυτή.

"Ένα πολύ σοβαρό γεγονός σημειώθηκε στο Παρίσι. Μια επίθεση με μαχαίρι διαπράχθηκε στο 11ο διαμέρισμα, μπροστά στην πρώην έδρα του Charlie Hebdo, προκαλώντας τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων, εκ των οποίων, όπως φαίνεται, οι δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση", δήλωσε ο Καστέξ, ο οποίος μετέβη στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Δύο άνθρωποι βρίσκονται σε "απολύτως επείγουσα κατάσταση", είχε ανακοινώσει νωρίτερα η αστυνομία του Παρισιού, η οποία διευκρίνισε σε νεώτερη ανακοίνωσή της ότι τελικά πιστεύει πως ο δράστης της επίθεσης ήταν ένας και ότι συνέλαβε έναν ύποπτο στα σκαλιά της Όπερας της Βαστίλης του Παρισιού.

Η αστυνομία πρόσθεσε ότι έχει στήσει περίμετρο ασφαλείας σε ευρεία περιοχή γύρω από τα παλιά γραφεία του Charlie Hebdo, στο ανατολικό Παρίσι, όπου σημειώθηκε σήμερα η επίθεση, λόγω "ύποπτου πακέτου", στο οποίο, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το France Info επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, δεν βρέθηκαν εκρηκτικά.

Την ίδια ώρα οι δημοτικές αρχές του Παρισιού ανακοίνωσαν ότι δόθηκε εντολή "χιλιάδες μαθητές" να παραμείνουν στα σχολεία τους για λόγους ασφαλείας σε πολλές συνοικίες στο κέντρο του Παρισιού, μετά την επίθεση αυτή με μαχαίρι.

Πέντε σχολεία του διαμερίσματος στο οποίο έγινε η επίθεση και όλα τα σχολεία των γειτονικών διαμερισμάτων έκλεισαν τις πύλες τους. "Αυτό περιλαμβάνει χιλιάδες μαθητές, από τον βρεφονηπιακό σταθμό ως το λύκειο. Για ασφάλεια. Πρόκειται να κλείσουμε τις δημοτικές εγκαταστάσεις και τα γυμναστήρια", διευκρίνισε ο δήμαρχος των συνοικιών του κέντρου του Παρισιού Αριέλ Βέιλ.

Το μετρό του Παρισιού έκλεισε τους σταθμούς στην περιοχή.

Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι βρέθηκε μία ματσέτα στο σημείο της επίθεσης. Άλλες αστυνομικές πηγές δήλωσαν ότι βρέθηκε εκεί ένας μπαλτάς.

Κόσμος

Τουρκία: Ξεκινά η άσκηση «Μπλε Φάλαινα - 2020» στην Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκικά F-16

Νέα αερο-ναυτική άσκηση, με την ονομασία «Μπλε Φάλαινα-2020», ξεκινά σήμερα η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία συμμετέχουν κι άλλες χώρες και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλιέτ», πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποβρυχιακή πολεμική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχουν εκτός από υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, πλοία και ελικόπτερα του λιμενικού και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Στην άσκηση, από άλλες χώρες συμμετέχουν η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Ιταλία, το Πακιστάν και οι ΗΠΑ - με αμερικανικά μόνο σκάφη και αεροπλάνα του λιμενικού. Στο πλαίσιο της άσκησης, θα γίνουν εκπαιδεύσεις σε υποβρύχιες αμυντικές ναυτικές και αεροπορικές επιχειρήσεις, με στόχο να ενισχυθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητες των συμμετεχόντων μονάδων και διοικητών στον υποβρύχιο αμυντικό πόλεμο. Αποσκοπεί, επίσης, στην αύξηση του επιπέδου προετοιμασίας για διεξαγωγή πραγματικών επιχειρήσεων και αποστολών, καθώς και στην αύξηση της ικανότητας εκτέλεσης κοινών επιχειρήσεων με το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία αναμένεται, επίσης, να συμμετάσχει και στην ναυτική άσκηση «Poseidon - 2020» για εξουδετέρωση ναρκών, που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλγαρία μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου.