Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία δοκίμασε έναν υπερηχητικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς σε μια επίθεση στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο της Ουκρανίας.
Το Κρεμλίνο είπε ότι η επίθεση έγινε ως απάντηση στην πρόσφατη χρήση από την Ουκρανία πυραύλων που προμήθευσαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για να στοχεύσουν σε ρωσικό έδαφος. Ο νέος βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς, Oreshnik, που σημαίνει φουντουκιά στα ρωσικά, είναι ένα πυρηνικό όπλο που δεν έχει προηγουμένως αναφερθεί δημόσια.
Το Πεντάγωνο είπε ότι βασίζεται στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «RS-26 Rubezh» (ICBM). Τα υπερηχητικά βλήματα ταξιδεύουν με ταχύτητες τουλάχιστον 5 Mach – πέντε φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου – και μπορούν να κάνουν ελιγμούς κατά τη διάρκεια της πτήσης, καθιστώντας πιο δύσκολο τον εντοπισμό και την αναχαίτισή τους. Ο πύραυλος μπορεί να έχει τρεις έως έξι κεφαλές, έγραψε ο στρατιωτικός ειδικός Βίκτορ Μπαράνετς στην εφημερίδα Πράβντα.
Ο Ιγκόρ Κοροτσένκο, συντάκτης του περιοδικού National Defense που εδρεύει στη Μόσχα, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι με βάση το βίντεο από το χτύπημα, ο Oreshnik έχει πολλαπλές ανεξάρτητες κεφαλές.
Η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση αντιποίνων.
Η εκτόξευση έγινε αφού η Ουκρανία εκτόξευσε για πρώτη φορά πυραύλους που προμήθευσαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στο ρωσικό έδαφος, κλιμακώνοντας τις εντάσεις στη σύγκρουση που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια. Αυτό ακολούθησε την ανατροπή της απαγόρευσης στο Κίεβο, που είχε επιβληθεί από την Ουάσιγκτον, σχετικά με τη χρήση συστημάτων τακτικής πυραύλων του στρατού υψηλής ακρίβειας (ATACMS) για να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία. Η Μόσχα λέει ότι έξι πύραυλοι αμερικανικής κατασκευής ATACMS εκτοξεύτηκαν στη Ρωσία την Τρίτη, ενώ βρετανικοί πύραυλοι κρουζ Storm Shadow και αμερικανικής κατασκευής HIMARS εκτοξεύτηκαν στη χώρα την Πέμπτη.
«Το κύριο μήνυμα είναι ότι οι απερίσκεπτες αποφάσεις και οι ενέργειες των δυτικών χωρών, που παράγουν πυραύλους, τους προμηθεύουν στην Ουκρανία και στη συνέχεια συμμετέχουν σε επιδρομές σε ρωσικό έδαφος, δεν μπορούν να μείνουν χωρίς αντίδραση από τη ρωσική πλευρά», είπε ο Πεσκόφ. Τι είπε ο Πούτιν για τις επιθέσεις Σε μια απρογραμμάτιστη τηλεοπτική εμφάνιση την Πέμπτη, ο Πούτιν είπε ότι το χτύπημα στην πόλη Ντνίπρο είχε δοκιμαστεί σε συνθήκες μάχης «ένα από τα νεότερα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίας εμβέλειας».

(Ο πύραυλος Oreshnik που χρησιμοποίησε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας στο Ντνίπρο - Φωτογραφία από το Contributor/Getty Images)
Ο Πούτιν είπε ότι είχε αναπτυχθεί «σε μια μη πυρηνική υπερηχητική διαμόρφωση» και είπε ότι η «δοκιμή» ήταν επιτυχής και είχε πλήξει τον στόχο της. Ο Πούτιν είπε ότι η αεράμυνα δεν μπορεί να αναχαιτίσει το Oreshnik. «Τα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας… δεν μπορούν να αναχαιτίσουν τέτοιους πυραύλους. Αυτό είναι αδύνατο», είπε ο Πούτιν. «Από σήμερα, δεν υπάρχουν μέσα για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου όπλου», καυχήθηκε ο πρόεδρος.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία «θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της περαιτέρω ανάπτυξης πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς με βάση τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των δορυφόρων τους».
Τι λέει το Κίεβο
Από την άλλη πλευρά, το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) μαζί με ένα μπαράζ άλλων πυραύλων στο Ντνίπρο. Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι η επίθεση έπληξε μια εγκατάσταση υποδομής και τραυμάτισε δύο πολίτες. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι προειδοποίησε για μια «καθαρή κλιμάκωση».
Ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) έχει βεληνεκές 1.000-5.500 χλμ., επίπεδο χαμηλότερο από αυτό ενός βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς. Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας δήλωσε ότι εκτοξεύτηκε από το 4ο Πεδίο Δοκιμών Πυραύλων, Καπουστίν Γιαρ, στην περιοχή Αστραχάν της Ρωσίας και πέταξε 15 λεπτά πριν χτυπήσει τη Ντνίπρο.
Ο πύραυλος είχε έξι κεφαλές, η καθεμία με έξι υποπυρομαχικά. Η μέγιστη ταχύτητα που έφτασε ο πύραυλος ήταν 11 Mach (11 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ουκρανία: Κλιμακώνεται η σύγκρουση με τη Ρωσία - Δύση και Πούτιν αλληλοκατηγορούνται
Αίρεση μαύρης μαγείας στην Ταϊλάνδη όπου βρέθηκαν 12 σοροί
Χειρουργοί πραγματοποίησαν για πρώτη φορά ρομποτική διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων σε 57χρονη (βίντεο)