Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα προσπάθεια της Άγκυρας να προμηθευτεί F-16 - Στις ΗΠΑ τουρκική αντιπροσωπεία

Image
 F-16
 clock 21:42 | 15/08/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Να επιτύχει το κλείσιμο της συμφωνίας με την Ουάσινγκτον για την αγορά F-16 επιχειρεί η Άγκυρα -μια επιδίωξη που αφενός βρίσκει απέναντι την Αθήνα, αφετέρου δεν έχει τη στήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου. Σήμερα, Δευτέρα, τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία μετέβη στις ΗΠΑ για συνομιλίες.

«Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προμήθεια και ο εκσυγχρονισμός των F-16 το συντομότερο δυνατό, η τεχνική αντιπροσωπεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετέβη στις ΗΠΑ για συνομιλίες μετά από πρόσκληση των ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις στην Τουρκία: τον Δεκέμβριο του 2021, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022.

Η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε προμήθεια και εκσυγχρονισμό των F-16, κατά τις συνομιλίες που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2021. Πρόκειται για μια συμφωνία ύψους 6 δισ. δολαρίων που -εφόσον επιτευχθεί- θα περιλαμβάνει την πώληση 40 F-16 και τον εκσυγχρονισμό 79 μαχητικών αεροσκαφών που έχει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο απόθεμά της.

Μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Θα πρέπει να πουλήσουμε τα F-16 στην Τουρκία. Το είπα τον Δεκέμβριο και η θέση μου δεν άλλαξε από τότε. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην τα πουλήσουμε. Χρειαζόμαστε την έγκριση του Κογκρέσου για να φτάσουμε εκεί και νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί».

Ωστόσο, τον Ιούλιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νομοθεσία που δημιουργεί ένα νέο εμπόδιο στο σχέδιο του Μπάιντεν να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία.

Η τροπολογία που πρότεινε ο βουλευτής του Νιου Τζέρσεϊ Φρανκ Παλόνε πέρασε με 244-179 με ισχυρή υποστήριξη των Δημοκρατικών και 60 θετικές ψήφους από τους Ρεπουμπλικάνους. Απαγορεύει την πώληση ή τη μεταφορά F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Άγκυρα, εκτός εάν ο Μπάιντεν πιστοποιήσει ότι η μεταφορά είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και εγγυάται στο Κογκρέσο ότι τις 120 ημέρες πριν από τη μεταφορά, η τουρκική κυβέρνηση δεν παραβίασε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, κατέστησε σαφές ότι οι συνθήκες που σχετίζονται με την Ελλάδα δεν είναι «δεσμευτικές», όπως μεταδίδει το Anadolu.

 

Διαβάστε επίσης:

Αυστραλία: Η Moderna ανοίγει εργοστάσιο για εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Νορβηγία: Κατέρρευσε ξύλινη γέφυρα

Πακιστάν: Εκτοπισμένη λόγω διχοτόμησης, επέστρεψε στο σπίτι της μετά από 75 χρόνια!

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis