Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Εκτοπισμένη λόγω διχοτόμησης, επέστρεψε στο σπίτι της μετά από 75 χρόνια!

Image
ρήνα βάρμα
 clock 17:55 | 15/08/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Η 90χρονη Ρήνα Βάρμα, απτόητη από την ηλικία και τις ασθένειές της, ξεκίνησε ένα ταξίδι που πολλοί πίστευαν ότι ήταν αδύνατο. Ταξίδεψε στο Πακιστάν για να δει το παλιό της σπίτι για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια.

Καθώς οι αποικιοκράτες Βρετανοί εγκατέλειψαν την ινδική υποήπειρο, τη χώρισαν σε δύο έθνη σε θρησκευτικές γραμμές - την Ινδουιστική πλειοψηφία και κυρίως το μουσουλμανικό Πακιστάν, που περιλάμβανε το Μπαγκλαντές, τότε γνωστό ως Ανατολικό Πακιστάν.

Η διχοτόμηση, όπως έγινε γνωστό, ανάγκασε περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινηθούν στην άλλη πλευρά στη μεγαλύτερη αναγκαστική μετανάστευση στον κόσμο.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ταραχές κατά τη διάρκεια της φυγής και η αιματηρή ιστορία του διχασμού συνεχίζει να επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών.

Οι ιστορικές εντάσεις μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων της Νότιας Ασίας έκλεισαν σε μεγάλο βαθμό τα σύνορα, αφήνοντας πολλούς ανθρώπους να λαχταρούν να επισκεφτούν τους συγγενείς τους, ακόμη και τα σπίτια τους στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Ανάμεσά τους ήταν η Βάρμα, η οποία ήταν 15 ετών όταν η οικογένειά της εγκατέλειψε το Ραβαλπίντι το 1947 και επί του παρόντος εδρεύει στην πόλη Πούνε της δυτικής Ινδίας.

Από τότε, λαχταρούσε να ξαναεπισκεφτεί το πατρογονικό της σπίτι σε μια «εχθρική» χώρα.

«Τα μάτια μου βούρκωσαν. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήμουν πάλι σπίτι. Ένιωθα σαν να ζούσα εκεί μόλις χθες», δήλωσε στο Al Jazeera.

Η Βάρμα τόνισε ότι οι κυβερνήσεις και στις δύο πλευρές θα πρέπει να επιτρέπουν στους ανθρώπους να συναντώνται αβίαστα και εύκολα. «Επειδή είναι αλήθεια ότι θέλουν», είπε.

Ο Βάρμα θυμάται την ημέρα που έπρεπε να φύγουν από το Ραβαλπίντι «το ίδιο καθαρά όσο η μέρα». Οι γονείς και τα αδέρφια της –δύο αδερφές και άλλα τόσα αδέρφια– έφτασαν στην Ινδία για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.

Όλοι τους πέθαναν πριν κλείσουν τα 75, είπε η Βάρμα. «Πήγαμε αρχικά στο Solan νομίζοντας ότι θα επιστρέψουμε στο σπίτι μια μέρα. Δεν το είδαμε να έρχεται. Η Ινδία και το Πακιστάν χωρίστηκαν και έγινε πολύ αιματοχυσία», είπε, αναφερόμενη σε μια λοφώδη πόλη στην πολιτεία Χιματσάλ Πραντές στη βόρεια Ινδία. Παρόλο που η οικογένειά της δεν υπέστη καμία βία, άκουσαν και διάβασαν πολλές ιστορίες για το τι συνέβη, για ανθρώπους που γνώριζαν ότι σκοτώθηκαν στα τρένα. «Είδαμε τους γονείς μας να κλαίνε πολύ. Για δύο χρόνια, δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι δεν θα επιστρέψουν στο σπίτι τους», είπε η Βάρμα.

Image
ρήνα βάρμα

(Η Βάρμα στο πατρογονικό της σπίτι στο Ραβαλπίντι του Πακιστάν)

Τα τελευταία 75 χρόνια, η Βάρμα έκανε πολλά σχέδια για ένα ταξίδι στο Ραβαλπίντι, αλλά δεν υλοποιήθηκαν, αν και ταξίδεψε στη Λαχόρη μια φορά ως νεαρή. «Πάντα ήθελα να ξαναδώ το σπίτι μου. Έφτιαξα το διαβατήριό μου το 1965, αλλά το άτομο με το οποίο έπρεπε να ταξιδέψω δεν μπορούσε να έρθει και το σχέδιο ακυρώθηκε», είπε.

Ανανέωσε το διαβατήριό της το 2020 αλλά η πανδημία του κορωνοϊού αναστάτωσε ξανά τα σχέδιά της. Εν τω μεταξύ, βρήκε τη σελίδα στο Facebook μιας ομάδας που ονομάζεται India Pakistan Heritage Club, η οποία προσφέρθηκε να βοηθήσει τη Varma να ταξιδέψει στο Rawalpindi. Για μια επίσκεψη στο Πακιστάν, ένας Ινδός πολίτης πρέπει να έχει οικογένεια υποδοχής στη χώρα. Δύο Πακιστανοί, συνιδρυτές της ομάδας, ανέβηκαν για αυτόν τον ρόλο.

Η Βάρμα έφυγε για το σπίτι της κόρης της στο Νέο Δελχί τον περασμένο μήνα. Από εκεί, πήγε στο Wagah, τον τερματικό σταθμό διέλευσης των συνόρων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, στη δυτική ινδική πολιτεία Punjab. «Τη στιγμή που είδα τις τεράστιες πινακίδες της Ινδίας και του Πακιστάν επάνω στο Wagah, χάλασα. Ένιωσα εξωπραγματικό ότι αυτό ήταν μόνο ένα ολόκληρο μέρος για εμάς, αλλά τώρα υπάρχει μια γραμμή και δεν μπορούμε να τη διασχίσουμε όταν θέλουμε», είπε ο Varma στο Al Jazeera.

Καθώς διέσχιζε τα σύνορα, ο Ζαχίρ και ο Ίμραν την καλωσόρισαν από την πλευρά του Πακιστάν και την πήγαν στη Λαχόρη όπου πέρασε τρεις ημέρες. «Έχω ιδιαίτερη σχέση και με τη Λαχόρη. Πριν από τη διχοτόμηση, επισκεπτόμασταν τη Λαχόρη κάθε χρόνο, από εκεί κατάγονται και τα πεθερικά μου», είπε η Βάρμα. «Θα θυμάμαι πάντα τη θερμή υποδοχή που έλαβα όταν έφτασα στο πατρογονικό μου σπίτι. Ακούστηκε τύμπανο από τους ντόπιους. Δεν το περίμενα ποτέ αυτό», είπε η Βάρμα.

πηγή: All Jazeera

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Αίγυπτος: Τουλάχιστον 40 νεκροί και 45 τραυματίες από φωτιά σε εκκλησία (βίντεο)

Βρετανία: Προβάδισμα 22 μονάδων της Λιζ Τρας έναντι του Σούνακ

Ρούσντι: Βελτιωμένη η υγεία του - Αθώος δηλώνει ο δράστης της επίθεσης

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis