Κόσμος

Κύπριος υπουργός Υγείας: Μας προβληματίζει η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα

προμαχώνας τεστ κορωνοϊός

Ο Κύπριος υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφερόμενος σήμερα στα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού, σημείωσε ότι η εικόνα στην Ελλάδα δημιουργεί ανησυχία και για αυτό παρακολουθείται από την ομάδα των ειδικών και ανάλογα με τις συστάσεις τους, λαμβάνονται και οι απαραίτητες αποφάσεις σε σχέση με την κατηγοριοποίηση των χωρών, από τις οποίες επιτρέπονται τα ταξίδια στη Κύπρο, χωρίς τεστ.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως είναι κατανοητά τα προβλήματα που έχουν προκληθεί σε κόσμο και επιχειρήσεις λόγω των περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν, ωστόσο πρόκειται για ζήτημα Δημόσιας Υγείας και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις χαλαρώσεις. Κατά τον κ. Ιωάννου «προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποιο λόγο να αλλάξουμε κάτι στην πολιτική μας. Υπάρχει μια αύξηση παγκόσμια στα κρούσματα και μια αναζωπύρωση σε διάφορες χώρες. Εμείς προς το παρόν φαίνεται ότι πάμε πολύ καλά. Αναμέναμε μια αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των αεροδρομίων. Γίνονται έλεγχοι στο αεροδρόμιο και για αυτό επιβεβαιώνονται τα κρούσματα λόγω των αυξημένων ελέγχων. Με απόφαση του Υπουργείου πριν τρεις μέρες έχουμε διπλασιάσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα αεροδρόμια, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουμε όσο το δυνατό περισσότερους θετικούς για να απομονώνονται. Με τα μέτρα που λαμβάνουμε θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο».

Ερωτηθείς εάν τα οδοφράγματα με τα κατεχόμενα θα ανοίξουν, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι δεν έχει παρθεί τελική απόφαση ακόμα, επισημαίνοντας ότι «στα οδοφράγματα γίνονται έλεγχοι. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι με τους αιτητές ασύλου που περνούν από διάφορα σημεία της Πράσινης Γραμμής, εντοπίζονται, και τελευταία είχαμε κάποια κρούσματα. Το θετικό είναι ότι εδώ και 2 μήνες περίπου, έχουμε περάσει απόφαση στο υπουργικό Συμβούλιο όπως όσοι περνούν από την Πράσινη Γραμμή, πριν εισαχθούν στα κέντρα φιλοξενίας γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος για να περιορίσουμε τη διασπορά».

Υγεία

Καρκινοπαθείς μπορεί να μεταδίδουν τον κορωνοϊό για πάνω από δύο μήνες

κορωνοϊός νοσοκομείο

Ασθενείς με Covid-19, οι οποίοι είχαν λάβει θεραπεία για καρκίνο που καταστέλλει το ανοσοποιητικό τους, μπορεί να παραμείνουν μεταδοτικοί στον κορωνοϊό ακόμη και για διάστημα δύο μηνών ή περισσότερο, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) επί του παρόντος συνιστούν, όταν οι νοσηλευόμενοι έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, το υγειονομικό προσωπικό να λαμβάνει επιπλέον προφυλάξεις, όμως να χρησιμοποιούν αναπνευστήρες αντί για μάσκες προσώπου. Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να απομονώνονται για διάστημα έως και 20 ημερών αφού εμφανίσουν συμπτώματα.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα πτυέλων και επιχρίσματος από 20 ανοσοκατασταλμένους καρκινοπαθείς που είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό. Διαπίστωσαν ότι τρεις από αυτούς παρέμεναν μεταδοτικοί για περισσότερες από τρεις εβδομάδες αφότου εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα. Ο ένας μάλιστα παρέμεινε μεταδοτικός για 61 ημέρες.

Οι τρεις ασθενείς είχαν υποβληθεί είτε σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων είτε σε θεραπεία με γενετικά τροποποιημένα ανοσοκύτταρα, τα CAR T-cells, μέσα στους προηγούμενους έξι μήνες. Οι δύο από τους τρεις εμφάνισαν σοβαρή Covid-19. Κανείς τους δεν είχε αντισώματα στο ιό.

Οι τρέχουσες συστάσεις για τους ασθενείς με Covid-19 και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα βασίζονται σε περιορισμένα δεδομένα και ενδέχεται να χρειαστεί να αναθεωρηθούν, επισημαίνουν οι ερευνητές σε μια επιστολή τους που δημοσιεύεται στη New England Journal of Medicine.

«Γνωρίζουμε από αρκετές μελέτες ότι αν είστε (…) υγιείς, δεν θα είστε μεταδοτικοί μετά την πρώτη εβδομάδα της ασθένειας. Αλλά γνωρίζουμε ελάχιστα για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς», ανέφερε η Μίμι Κάμποτζ, μία από τους συγγραφείς της μελέτης του ογκολογικού Memorial Sloan Kettering Cancer Center. «Αρκούν οι 20 ημέρες ή θα πρέπει να λαμβάνουμε προφυλάξεις για μεγαλύτερο διάστημα;» διερωτήθηκε.

Μολονότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των καρκινοπαθών με Covid-19 ενδέχεται να παραμένουν μεταδοτικοί για παρατεταμένες περιόδους, «είναι ένας κίνδυνος που θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε η γιατρός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορωνοϊός: Ασυμπτωματική ηλικιωμένη μετέδιδε τον ιό για 70 μέρες