Κόσμος

Κορωνοϊός - Τραμπ: Θα νικήσουμε, θα στείλουμε επιταγές σε Αμερικανούς

Ντόναλντ Τράμπ

Νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο πλανητάρχης. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ετοιμάζεται να καταρτίσει σχέδιο για να σταλούν άμεσα επιταγές σε Αμερικανούς πολίτες για την άμβλυνση του οικονομικού σοκ που έχουν υποστεί εξαιτίας της πανδημίας, δηλώνοντας παράλληλα πως στρατιωτικού τύπου νοσοκομεία πιθανώς να δημιουργηθούν σε περιοχές που έχουν πληγεί έντονα από τον ιό.

Ο υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνιούτσιν τόνισε πως συζητά με τους ηγέτες του Κογκρέσου ένα σχέδιο άμεσης αποστολής επιταγών σε εκτοπισμένους Αμερικανούς. Ο Τραμπ δήλωσε πως κάποιοι θα λάβουν 1.000 δολάρια.

«Θα νικήσουμε και πιστεύω ότι θα νικήσουμε γρηγορότερα από όσο πιστεύουν οι άνθρωποι, ελπίζω», δήλωσε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο, περιστοιχιζόμενος από ανώτατους συμβούλους του, αρμόδιους για την κρίση του κορονοϊού.

«Εξετάζουμε να στείλουμε άμεσα επιταγές σε Αμερικανούς», δήλωσε ο Μνιούτσιν στη συνέντευξη Τύπου. «Οι Αμερικανοί χρειάζονται τώρα ρευστό…και λέγοντας τώρα εννοώ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ανέφερε πως το Σώμα Μηχανικών του αμερικανικού στρατού μπορεί να ανακαινίσει κτίρια, ή να στήσει κινητά νοσοκομεία πολύ γρήγορα. Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση παροτρύνει κατασκευαστικές εταιρείες να δωρίσουν σε τοπικά νοσοκομεία προστατευτικές μάσκες προσώπου και να μην κάνουν οι εταιρείες άλλες παραγγελίες μασκών αυτή την περίοδο.

Ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ένα «πολύ σημαντικό σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης». Δεν διευκρίνισε το ύψος του ποσού για το σχέδιο τόνωσης της οικονομίας, ωστόσο αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για περίπου 850 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον ανακοίνωσε την αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις συνολικού ύψους σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για διάστημα 90 ημερών.

Ο Μνιούτσιν επισήμανε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να κρατήσει ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19, αναφέροντας ωστόσο ότι ίσως χρειαστεί η μείωση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων. «Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος, σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την αγορά ανοιχτή», είπε.

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στον τομέα των αερομεταφορών, τον πλέον πληγέντα από τα δρακόντεια μέτρα που έχουν ληφθεί παγκοσμίως για τον περιορισμό της πανδημίας, δήλωσε πως οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην αεροπορική βιομηχανία είναι χειρότερες από αυτές των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Πιστεύω, όπως γνωρίζετε, ότι αυτό είναι χειρότερο από ό,τι ήταν η 11η Σεπτεμβρίου για την αεροπορική βιομηχανία. Έχει σχεδόν σταματήσει», κατέληξε.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: "Βροχή" έπεσαν τα πρόστιμα σε όλη την Ελλάδα

μπαρ κορωνοϊός

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Παρασκευή 14 Αυγούστου, κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βεβαιώθηκε μόνο μία παράβαση και μάλιστα στην Κρήτη, που αφορούσε λειτουργία καταστήματος  πέραν της 24:00 ώρα, όπως έγραψε το ekriti.

Επιβλήθηκε  διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (28) σχετικές παραβάσεις.

(19) παραβάσεις και (2) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (254) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (21) άτομα.

(5) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (62) σχετικές παραβάσεις.

(281) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:

61) στη Θεσσαλονίκη,

(48) στην Πελοπόννησο,

(34) στην Αττική,

(23) στη Θεσσαλία,

(18) στη Στερεά Ελλάδα,

(18) στην Κεντρική Μακεδονία,

(16) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(13) στην Ήπειρο,

(11) στα Ιόνια Νησιά,

(11) στη Δυτική Ελλάδα,

(11) στο Βόρειο Αιγαίο,

(8) στην Κρήτη,

(6) στο Νότιο Αιγαίο και

(3) στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (5.196) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (5.189) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (7) των (300) ευρώ.

Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (148) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και συνελήφθη (1) άτομο στη Μύκονο για διατάραξη κοινής ησυχίας, σε βίλα όπου είχε διοργανωθεί πάρτι.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.