Κόσμος

Κορωνοϊός - Δανία: Εκατομμύρια μινκ «ζόμπι» οδηγούνται στην «πυρά»

εκτροφεία βιζόν

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail, η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεθάψει τα εκατομμύρια ζώα που σφαγιάστηκαν όταν διαπιστώθηκε σε αυτά μια μετάλλαξη του κορωνοϊού και να τα αποτεφρώσουν σε χώρους αποτέφρωσης αποβλήτων.

Τα μινκ ζόμπι «τρομοκρατούν» τη Δανία

Στις αρχές Νοεμβρίου, η ανακάλυψη μετάλλαξης του κορωνοϊού στα μικρά ζώα που εκτρέφονται για τη γούνα τους, την διάσημη βιζόν, οδήγησε τις αρχές στην απόφαση της μαζικής σφαγής τους. Στη συνέχεια τα κουφάρια των Μινκ ετάφησαν σε στρατιωτική περιοχή στη δυτική Δανία.

Ωστόσο, καθώς η ταφή έγινε σε μικρό βάθος, παρατηρήθηκε το φαινόμενο τα νεκρά μινκ να αναδύονται από τη γη. Η εξήγηση που δόθηκε για τα μινκ ζόμπι ήταν πως τα αέρια που δημιουργούνταν κατά την αποσύνθεση των κουφαριών, δημιουργούσαν πίεση στο υπέδαφος και ωθούσαν τα νεκρά ζώα στην επιφάνεια.

Παρά το γεγονός πως οι αρχές διαβεβαίωναν πως δεν υπήρχε κίνδυνος μόλυνσης από το φαινόμενο, οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Ωστόσο, καθώς στο σημείο αποτέθηκαν εκατομμύρια νεκρά ζώα, διαπιστώθηκαν φόβοι πως η αποσύνθεση τους θα απελευθέρωνε μεγάλες ποσότητες φωσφόρου και νιτρικών στο υπέδαφος που ενδεχομένως να αποτελούσαν περιβαλλοντικό κίνδυνο.

 

 

Αντιδράσεις από την απόφαση για τη σφαγή των μινκ

Η απόφαση της σφαγής των μινκ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους των ζώων αυτών, που υποστήριξαν πως η κυβέρνηση δεν είχε την δικαιοδοσία να πάρει μια τέτοια απόφαση. Οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων οδήγησαν μάλιστα στην παραίτηση του υπουργού Γεωργίας της Δανίας.

Σήμερα, η χώρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ελήφθη η εν λόγω απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, το βρετανικό δημοσίευμα σημειώνει πως με νέα απόφαση της κυβέρνησης απαγορεύεται η εκτροφή μινκ για τουλάχιστον έναν χρόνο στη χώρα, ενώ όσοι κτηνοτρόφοι παραβούν την οδηγία, εκτός από το πρόστιμο θα αναγκαστούν να παραδώσουν τα ζώα τους για ευθανασία.

Η μετάλλαξη του κορωνοϊού που παρατηρήθηκε στα μινκ φαίνεται πως αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και σύμφωνα με τις αρχές της χώρας εξαλέιφθηκε. Η συζήτηση για τα μινκ έρχεται ενώ όλος ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βρετανία, όπου μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού δημιουργεί ανησυχία στον τρόπο εξέλιξης της πανδημίας. Τόσο η μετάλλαξη του κορωνοϊού στα μινκ, όσο και εκείνη στη Βρετανία αλλάζει την ακίδα πρωτεΐνης του ιού.

Ειδήσεις σήμερα

Ακάρ: Αναμένουμε οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν επειγόντως τις εσφαλμένες κυρώσεις για τους S-400

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Απολογισμός-σοκ με έναν νεκρό κάθε 33 δευτερόλεπτα

Καναδάς: Προσφέρει 57 εκατ. ευρώ στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Κρήτη

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο - κορωνοϊός: Έκκληση για τήρηση των μέτρων

μάσκα

Παραμένει στην «κόκκινη ζώνη» αυξημένου κινδύνου λόγω των κρουσμάτων πανδημίας η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά, το βράδυ της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου 2021.

Υπενθυμίζονται  τα ισχύοντα μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί
  • Διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης για τα Λύκεια
  • Πραγματοποίηση θρησκευτικών λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
  • Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης. με προκαθορισμένο ραντεβού (click in shop). Επιτρεπόμενος  αριθμός ατόμων :  1 άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Με την ευκαιρία , ο Δήμαρχος κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης και το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Ρεθύμνης, "συστήνουν στους συμπολίτες να τηρήσουν με προσήλωση και αυστηρότητα τα υγειονομικά μέτρα  και να επιδείξουν σύνεση, σεβασμό στο πολύτιμο αγαθό της υγείας, αλληλεγγύη και  αλληλοϋποστήριξη.

Ο αυξητικός αριθμός των νοσούντων, επιβεβαιώνει την πλημμελή τήρηση των μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία της ζωής όλων μας. Αν δεν συνεργαστούμε, αν δεν υπάρχει σύμπνοια στον κοινό, άνισο αγώνα μας με τη νόσο, θα θρηνήσουμε αγαπημένους μας ανθρώπους.

Είναι λυπηρό – αν όχι επικίνδυνα ανεύθυνο και εγωϊστικό-  να υποτιμάμε την αξία της ανθρώπινης ζωής και να διακινδυνεύουμε τη δική μας αλλά και τη δημόσια υγεία  για λόγους προσωπικής  ευχαρίστησης και ψυχαγωγίας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: 1.790 νέα κρούσματα - 29 θάνατοι - 371 οι διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: Σύσκεψη Χαρδαλιά - Τσιόδρα με τους 13 Περιφερειάρχες

Κρήτη - κορωνοϊός: Σταθερά αυξημένος ο αριθμός ασθενών στα νοσοκομεία