Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Πώς ο Τραμπ απέτυχε στο μεγαλύτερο τεστ της ζωής του

Image
Ντόναλντ Τραμπ
 clock 19:41 | 29/03/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο πρόεδρος Τραμπ γνώριζε τον κίνδυνο που αποτελούσε ο κορονοϊός, αλλά η έλλειψη ηγετικών ικανοτήτων δημιούργησε μια κατάσταση ανάγκης επικών διαστάσεων. Αυτό αναφέρει ο Guardian σε άρθρο του αναφορικά με την -όπως τη χαρακτηρίζει- μεγαλύτερη αποτυχία στη ζωή του προέδρου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι καταλυτικές γραμμές στην ιστορία της πανδημίας του κορονοϊού γράφτηκαν στις 20 Ιανουαρίου του 2020. Αυτή ήταν η ημερομηνία που ένας 35χρονος επέστρεψε στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, μετά από ένα ταξίδι στη Γουχάν της Κίνας όπου είχε επισκεφθεί την οικογένειά του και έγινε το πρώτο κρούσμα του ιού στις ΗΠΑ.

Την ίδια ημέρα, 5.000 μίλια μακριά στην Ασία, αναφέρθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Νότια Κορέα.

Στους δύο μήνες που ακολούθησαν οι αντιδράσεις απέναντι στην επιδημία, που επέδειξαν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες.

Η μια χώρα ακολούθησε επιθετική στρατηγική για να εντοπίζει και να απομονώνει τα κρούσματα, με αποτέλεσμα να έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του ιού. Η άλλη χώρα καθυστέρησε, χρονοτρίβησε, βυθίστηκε στο χάος και στη σύγχυση από τις ιδιαιτερότητες ενός ηγέτη που αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση στον χώρο της υγείας που είναι τρομακτική.

Εντός μιας εβδομάδας από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, το κέντρο λοιμωδών νοσημάτων της Νότιας Κορέας είχε καλέσει 20 ιδιωτικές εταιρείες σε μια διάσκεψη που θύμιζε καιρό πολέμου και τους ζήτησε να αναπτύξουν ταχύτατα ένα τεστ για τον ιό. Μια εβδομάδα αργότερα το πρώτο διαγνωστικό τεστ είχε εγκριθεί, τέθηκε στη μάχη, ανακαλύπτοντας όσους είχαν νοσήσει ώστε να τεθούν σε καραντίνα για να σταματήσει η μετάδοση του ιού.

Μετά από 357.869 τεστ, λίγο ως πολύ, η χώρα έχει κεδρίσει τον πόλεμο κατά του κορονοϊού. Την παρασκευή η χώρα με πληθυσμό άνω των 50 εκατομμυρίων ανακοίνωσε μόλις 91 νέα κρούσματα.

Μια εβδομάδα αργότερα, η Wall Street Journal δημοσίευσε ένα άρθρο άποψης δύο πρώην υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων από τον χώρο της υγείας της κυβέρνησης Τραμπ, το οποίο είχε τίτλο "Δράση τώρα για να αποφύγουμε μια αμερικανική πανδημία". Η Luciana Borio και ο Scott Gottlieb ανέφεραν επακριβώς το τι θα έπρεπε να γίνει άμεσα για να αποφευχθεί μια μαζική καταστροφή στον χώρο της υγείας.

Σύμφωνα με την άποψή τους, προτεραιότητα ήταν η δημιουργία ενός εύκολου στη χρήση και γρήγορου τεστ, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Με άλλα λόγια, ό,τι ακριβώς έκανε η Νότια Κορέα.

Έπρεπε να φτάσει 29 Φεβρουαρίου, δηλαδή περισσότερο από έναν μήνα από τη δημοσίευση του άρθρου και σχεδόν έξι εβδομάδες από το πρώτο κρούσμα επί αμερικανικού εδάφους, για να αρχίσει η κυβέρνηση Τραμπ να εφαρμόζει αυτή την πρακτική.

Αυτές οι έξι χαμένες εβδομάδες, το πιθανότερο είναι να περάσουν στην ιστορία ως ένα διδακτικό αφήγημα για τις ενδεχομένως καταστροφικές συνέπειες μιας αποτυχημένης πολιτικής ηγεσίας. Πλέον οι ΗΠΑ καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα στον πλανήτη (συνολικά 123.781), ξεπερνώντας ακόμα και την Κίνα.

Περισσότερα από το 1/4 από αυτά βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, που πλέον αποτελεί παγκόσμιο κέντρο της πανδημίας, ενώ ανησυχητική είναι η αύξηση στη Νέα Ορλεάνη. Σε όλη τη χώρα μέχρι τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους 2.229 άτομα.

Το πιο ανησυχητικό, δε, είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται απότομα, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ύφεσης όπως στη Νότια Κορέα.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis