Επιστήμη

Δημιουργήθηκαν φακοί επαφής με... ζουμ

2705929.jpg

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο έχουν δημιουργήσει ένα πρωτότυπο φακό επαφής που ελέγχεται από τις κινήσεις του οφθαλμού. Οι χρήστες μπορούν να κάνουν τους φακούς να ζουμάρουν ή να κάνουν zoom-out ανοιγοκλείνοντας τα μάτια δύο φορές. Λεπτομερής περιγραφή για τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στα Advanced Functional Materials.

Οι βιομιμητικοί φακοί είναι κατασκευασμένοι από φιλμ ελαστικού πολυμερούς που ανταποκρίνονται στα ηλεκτρικά σήματα που παράγονται από τα μάτια σας όταν κάνουν μια κίνηση, όπως όταν τα ανοιγοκλείνετε. Γνωστά και ως ηλεκτροκοινωνικά σήματα, οι άνθρωποι είναι σε θέση να εκπέμπουν τις ηλεκτρικές παλμώσεις ακόμη και όταν κοιμούνται. "Ακόμα κι αν το μάτι σας δεν μπορεί να δει τίποτα, πολλοί άνθρωποι μπορούν ακόμα να μετακινήσουν τον βολβό τους και να δημιουργήσουν αυτό το ηλεκτρο-οφθαλμογραφικό σήμα", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Shengqiang Cai στο New Scientist.

Ακόμη όμως βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Το Gizmodo ανέφερε ότι το πρωτότυπο λειτουργεί μόνο σε μια ειδική μονάδα, και οι δοκιμαστές είχαν ηλεκτρόδια τοποθετημένα γύρω από τα μάτια τους. Οι επιστήμονες ελπίζουν η εφεύρεσή τους να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προσθετικά μέλη, ρυθμιζόμενα γυαλιά και ρομποτική εξ αποστάσεως στο μέλλον.
powered by Rubicon Project
 

Επιστήμη

Επιστήμονες στις ΗΠΑ: Το φίλτρο αέρα που σκοτώνει αμέσως τον κορωνοϊό

ΗΠΑ  κορωνοϊός

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ένα αποτελεσματικό φίλτρο αέρα, το οποίο μπορεί να παγιδεύσει και να καταστρέψει αμέσως τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσικής Ζιφένγκ Ρεν του Πανεπιστημίου του Χιούστον στο Τέξας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Materials Today Physics», ανέφεραν ότι τα τεστ, που πραγματοποίησαν στο Εθνικό Εργαστήριο Γκάλβεστον των ΗΠΑ, έδειξαν πως το 99,8% των σωματιδίων του κορονοϊού σκοτώνονται με ένα και μόνο πέρασμα του μολυσμένου αέρα από το φίλτρο. Το φίλτρο είναι φτιαγμένο από -διαθέσιμο στο εμπόριο- αφρό νικελίου που υποβάλλεται σε θερμοκρασία άνω των 200 βαθμών Κελσίου.

«Το φίλτρο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο σε αεροδρόμια και αεροπλάνα, κτίρια γραφείων, σχολεία, νοσοκομεία και κρουαζερόπλοια, βοηθώντας να σταματήσει η εξάπλωση της Covid-19», δήλωσε ο δρ. Ρεν. Πέρα από τη χρήση του φίλτρου σε κεντρικά συστήματα αερισμού, ψύξης και θέρμανσης, οι ερευνητές προτείνουν, επίσης, μία επιτραπέζια συσκευή φιλτραρίσματος που θα καθαρίζει από τον κορονοϊό στον αέρα ενός γραφείου.

Ο νέος ιός μπορεί να παραμείνει στον αέρα για περίπου τρεις ώρες, ενώ η μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται και αερογενώς, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις. Ο κορονοϊός δεν φαίνεται, όμως, να επιβιώνει σε θερμοκρασίες άνω των 70 βαθμών Κελσίου, γι' αυτό το φίλτρο, που θερμαίνεται έως τους 250 βαθμούς, μπορεί να τον καταστρέψει άμεσα. Ως υλικό του φίλτρου επιλέχθηκε ο αφρός νικελίου που είναι πορώδης, εύκαμπτος, επιτρέπει τη ροή του αέρα και είναι ηλεκτρικά αγώγιμος, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η θέρμανσή του.