Ελλάδα

Συλλυπητήρια για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου

γλέζος

Βουλευτές, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, φορείς και σύλλογοι εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Μανώλη Γλέζου.

Μήνυμα βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη για την απώλεια του Μανόλη Γλέζου:

«Η Ελλάδα, η Δημοκρατία, η Αριστερά, όλοι εμείς, χάσαμε σήμερα έναν αγωνιστή της Δημοκρατίας, σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης, ένα σπουδαίο μαχητή πάντα πρώτης γραμμής ως το τέλος της διαδρομής του. Σύμβολο των αγώνων ενάντια στο Ναζισμό. Στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων ως το τέλος της ζωής του. Ο Μανόλης Γλέζος υπήρξε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας, αλλά και εμπνευστής του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945 («Ελληνικά Ολοκαυτώματα») στο οποίο ανήκουν και πολλά χωριά της Κρήτης. Είμαστε συγκοινωνοί του οράματός του για τη Δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη την αλληλεγγύη. Σύντροφε καλό σου ταξίδι! Η ζωή σου, οι αγώνες σου θα είναι πάντα το παράδειγμα για εμάς.»

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του αγωνιστή της αριστεράς, πρώην Βουλευτή και Ευρωβουλευτή Μανώλη Γλέζου, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Με θλίψη αποχαιρετούμε τον Μανώλη Γλέζο, μια εμβληματική μορφή της αριστεράς, έναν Ήρωα της εθνικής αντίστασης, τον «πρώτο Παρτιζάνο της Ευρώπης». Τον άνθρωπο που έζησε και αντιμετώπισε με παραδειγματικό τρόπο όλα τα σημαντικά γεγονότα του τελευταίου αιώνα, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμα του στην ιστορία της πατρίδας μας. Καλό σου ταξίδι Μανώλη Γλέζο. Σε ευχαριστούμε για όλα!».

Ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Θραψανιώτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"30 ΜΑΗ 1941... Δύο 19χρονοι φοιτητές, ο Μανόλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας, έπαιξαν με την Ιστορία, αψήφησαν τον κίνδυνο και κατέβασαν από την Ακρόπολη, στις 30 Μάη του 1941, το σύμβολο του ναζισμού, την γερμανική σημαία, για να γίνουν οι ίδιοι σύμβολο της παγκόσμιας αντιφασιστικής Αντίστασης. Σύμβολο της αντίστασης ενάντια στην γερμανική κατοχή,τον ναζισμό και τον φασισμό. Σύμβολο του αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Και οι δυο τους σημαντικά στελέχη της Αριστεράς διώχτηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν. Ο Μανόλης Γλέζος έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 98 χρονών έχοντας κατακτήσει την καθολική και παγκόσμια αναγνώριση. Πάντα στον αγώνα για δικαιοσύνη και δημοκρατία, έδωσε μάχες, εντός και εκτός Ελλάδας. Ο “πρώτος παρτιζάνος” της Ευρώπης κατά τον Σαρλ Ντε Γκωλ, για αυτές τις μάχες καταδικάστηκε σε θάνατο από τη μεταπολεμική Ελλάδα! Ο διεθνής ξεσηκωμός δεν τους άφησε να πραγματοποιήσουν τους σκοπούς τους. Έγινε ο εμψυχωτής και το σύμβολο της διεκδίκησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Επιδίωκε την ηθική δικαίωση κυρίως. Έστω και ένα ευρώ να είναι, δήλωνε, θα αποτελεί δικαίωση για όσους έδωσαν την ζωή τους για την λευτεριά. Ο Μανώλης Γλέζος κατατάσσεται στο Πάνθεον των αγωνιστών της Αριστεράς και της Εθνικής Αντίστασης. Στο Πάνθεον των Ηρώων της Ελλάδας".

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης αναφέρει τα εξής:

Ως πρώην Δήμαρχος Βιάννου και Προέδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, εκφράζω την βαθύτατη  θλίψη μου για τον χαμό ενός από τους τελευταίους ζωντανούς ήρωες, ενός αγωνιστή που έδειξε πόση δύναμη μπορεί να έχει μια μη βίαιη συμβολική διαμαρτυρία ακόμη και σε καιρούς της πιο βάρβαρης και ακραίας βίας. Ο Μανώλης Γλέζος επίτιμος Δημότης της Μαρτυρικής Βιάννου, υπήρξε  σύμβολο για τους κοινωνικούς αγώνες, τόσο με τις ηρωικές πράξεις του, όσο και με το παράδειγμα της ζωής του. Ένα παράδειγμα που η ελληνική κοινωνία το έχει ανάγκη σήμερα, περισσότερο από ποτέ. Θα τον θυμόμαστε όλοι μας πρωτίστως ως ένα σπάνιο, σεμνό αγωνιστή των δημοκρατικών ιδεών, όπως ο ίδιος θα το επιθυμούσε.

Στο άκουσμα του θανάτου του Μανώλη Γλέζου, ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης προχώρησε στην ακόλουθη συλλυπητήρια δήλωση:

«Ένα σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης, της Εθνικής Ενότητας και της Δημοκρατίας, μια από τις εμβληματικότερες μορφές της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας, ο Μανώλης Γλέζος, «έφυγε» από τη ζωή στα 98 του χρόνια. Μια ζωή γεμάτη αγώνες, την οποία με τη δράση του «σημάδεψε», αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του και παράλληλα μια βαριά παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Ο Δήμος Βιάννου, σύσσωμος αποχαιρετά τη θρυλική μορφή της Ελληνικής Αντίστασης, το Μανώλη Γλέζο, που από τον Απρίλιο του 2010, είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Βιάννου, έχοντας τιμήσει ταυτόχρονα με την παρουσία του το μαρτυρικό μας Δήμο. Ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος περνά στην αιωνιότητα, θα συνεχίσει να συμβολίζει τους αγώνες για την Ελευθερία και την κοινωνική Δικαιοσύνη».

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου
 "Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε μια προσωπικότητα που σφράγισε την ιστορική διαδρομή της σύγχρονης Ελλάδας. Σύμβολο των αγώνων του λαού μας για τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο πατριωτισμός του και το αδάμαστο φρόνημά του, θα αποτελούν πάντα φωτεινό οδηγό για τις νεότερες γενιές του τόπου μας. Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση, σεβασμό, κι ευγνωμοσύνη". 

 

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου:

 «Λουσμένος με το φως της ελληνικής ψυχής, περνά στο πάνθεον των ηρώων. Άνθρωπος – σύμβολο αγώνων και ήθους. Δε θα φύγει ποτέ. Αφήνει το κληροδότημά του ως ιερό χρέος μας: ενωμένοι, να κρατάμε πάντα ψηλά τη σημαία του Έθνους. Καλό σου ταξίδι, μεγάλε μας Ήρωα! Αιώνια ευγνώμονες για όσα μας δίδαξες»!

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, στο άκουσμα του θανάτου του Μανώλη Γλέζου, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια, προς τα μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος και αναφέρει σχετικά:

‘’….Ο Μανώλης Γλέζος  ήταν ένας άνθρωπος με πολύ σημαντική και έντονη πολιτική και κοινωνική δράση, Ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Το ανδραγάθημα του , με τον Λάκη Σάντα, στο ‘ κατέβασμα ‘ της Σβάστικας, από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, ήταν μια ανυπέρβλητη πράξη ηρωισμού. Μέσα από την μακρά Δημόσια πορεία του, ως  Βουλευτής, Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος της ΕΔΑ, δημοσιογράφος,  υπερασπίστηκε με θάρρος, αυταπάρνηση και κόστος,  τις αρχές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας  και διώχτηκε για τις ιδέες του, ακόμα και με καταδίκη εις θάνατον. Η ποιότητα του χαρακτήρα του, το ήθος, το δημιουργικό και ανήσυχο πνεύμα του και η διάθεση προσφοράς του, είχε διατελέσει και δήμαρχος της Απειρανθου Νάξου,  αποτελούν αναπόσπαστο το μέρος της μνήμης μας  για αυτόν…’’

Ελλάδα

Τουρισμός: Ανεβαίνουν οι κρατήσεις στην Ελλάδα - Τα πρώτα στοιχεία

Κοινωνικός Τουρισμός

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαϊκών tour operators  μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει προσωρινή απαγόρευση σε όλες τις πτήσεις από και προς το Κατάρ έως τις 15 Ιουνίου.

Πηγές από τον κλάδο του τουρισμού αναφέρουν ότι τα μεγάλα τουριστικά γραφεία θεωρούν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με αποφασιστικότητα για την προστασία της θετικής εικόνας που έχει καταφέρει να δημιουργήσει έως τώρα όσον αφορά στον περιορισμό του Covid – 19. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για την αναστολή των αεροπορικών δρομολογίων από και προς το Κατάρ θα αποτελέσει τον οδηγό σε περίπτωση που θα χρειαστεί να ληφθούν παρόμοιες αποφάσεις μετά την πρώτη Ιουλίου, όταν δηλαδή αναμένεται να αρθούν οι περιορισμοί στις πτήσεις από και προς την Ελλάδα.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επανέλαβε ότι οι αποφάσεις για την άφιξη τουριστών στη χώρα λαμβάνονται πρωτίστως με υγειονομικά κριτήρια. Πρόσθεσε ότι η λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Αεροπορίας (EASA), στην οποία καταγράφονται τα αεροδρόμια που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλό βαθμό ρίσκου για τη μετάδοση του κορωνοϊού, ουσιαστικά καθορίζει το επίπεδο αυστηρότητας των υγειονομικών πρωτοκόλλων ελέγχου που πρέπει να εφαρμοστούν ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.

Το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης προκάλεσε ωστόσο και προβληματισμό σε ορισμένους εγχώριους φορείς του τουρισμού, οι οποίοι εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή ήταν σπασμωδική.

Όπως αναφέρουν, οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα είναι πλήρως ελεγχόμενες δεδομένου ότι έως τις 15 Ιουνίου γίνονται μόνο μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας, με τεστ σε όλους τους επιβάτες και με καθολική εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας.

Προσθέτουν ότι η Qatar Airways αποτελεί σημαντική εταιρεία για την Ελλάδα, καθώς υπό φυσιολογικές συνθήκες συνδέει τη Ντόχα με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Μύκονο τους καλοκαιρινούς μήνες, μεταφέροντας μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών στη χώρα.

Αισιοδοξία μετά την άρση περιορισμών από τη Γερμανία

Ελπίδα δίνει στους επαγγελματίες του τουρισμού η κατάργηση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις από τις 15 Ιουνίου.

Τουριστικοί φορείς επισημαίνουν ότι οι μεγαλύτεροι tour operators της Γερμανίας, όπως η TUI και η Der Touristik ξεκίνησαν ήδη να στέλνουν σε επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονται προγράμματα πτήσεων για την άφιξη τουριστών στην Ελλάδα.

Στις πτήσεις των δύο tour operators προς τη Ρόδο για παράδειγμα, η πληρότητα αγγίζει το 50% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2019, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη στην προσπάθεια τόνωσης της τουριστικής κίνησης.

Παράγοντες της τουριστικής αγοράς εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει ελκυστικό προορισμό για τους Γερμανούς, δεδομένου ότι παρουσιάζει ικανοποιητική επιδημιολογική εικόνα η οποία δύσκολα θα αλλάξει τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα άλλωστε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ταξιδιωτική προειδοποίηση για αποφυγή ταξιδιών θα εκδίδεται σε περίπτωση που ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάποια από τις χώρες ξεπεράσει τα 50 άτομα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. 

 

economistas.gr