Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ
Παραπλάνηση στην αγορά των θαλασσινών - Εργαστηριακή ανάλυση έδειξε παράνομες πρακτικές
θαλασσινά
 clock 19:25 | 27/01/2026
writer icon newsroom ekriti.gr

Υπαρκτό και επαναλαμβανόμενο το δεδομένο της παραπλάνησης των καταναλωτών όσον αφορά την αγορά θαλασσινών στην Ελλάδα με πρόσφατες μελέτες από ερευνητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ και του University of Salford στο Ηνωμένο Βασίλειο, να δείχνουν συστηματική εσφαλμένη επισήμανση των κεφαλόποδων στην αγορά.

Οι απάτες αυτές περιλαμβάνουν μία εκτεταμένη πρακτική, που διατρέχει όλη την εμπορική αλυσίδα, από το σημείο λιανικής έως τη μαζική εστίαση. Οι απάτες αυτές περιλαμβάνουν την πώληση κατεψυγμένων ως νωπών, την αντικατάσταση ακριβών ειδών με φθηνότερα, ή την ψευδή δήλωση ελληνικής προέλευσης. 

Τα ευρήματα της μελέτης βασίστηκαν σε 156 δείγματα κεφαλόποδων που συλλέχθηκαν σε τέσσερις πόλεις της βόρειας Ελλάδας, την Καβάλα, την Κομοτηνή, τον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη, την περίοδο 2021–2023 και αφορά φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα και μαγειρεμένα προϊόντα από διάφορες αγορές.

Τα δείγματα αναλύθηκαν και έδειξαν ότι ακόμα και σε επεξεργασμένα σκευάσματα είχε αφαιρεθεί κάθε μορφολογικό χαρακτηριστικό κάτι που καταδεικνύει την πολυπλοκότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκαν  59 περιπτώσεις ασυμφωνίας των δειγμάτων. Το ποσοστό αυτό αφορά σαφείς αντικαταστάσεις ειδών. Η παραπλάνηση αυτή οδηγεί σε αλλοίωση του προϊόντος ενώ σε δεύτερο χρόνο ο καταναλωτής προχωράει στην αγορά κάποιου θαλασσινού σαφώς όχι με την ορθότητα της επισήμανσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο - Δημοτική Αστυνομία: Με φωτογραφίες και άμεση εκτύπωση οι κλήσεις

Ηράκλειο: "Κίτρινη κάρτα" σε εταιρείες κατασκευής δικτύων οπτικών ινών - Περιθώριο 15 ημερών για συμμόρφωση

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis