Ελλάδα

Φίλης: Η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να ρισκάρει μία θερμή κρίση με την Ελλάδα

κωνσταντίνος φίλης

“Έχει αποφασίσει η Τουρκία να ανοίξει ένα πολυμέτωπο αγώνα με την Ελλάδα, στον Έβρο πριν από τρεις μήνες, στο Αιγαίο που είναι συνεχής η πίεση, στην ανατολική Μεσόγειο, με υπερπτήσεις, με πρόσφυγες και μετανάστες, με ερευνητικά πλοία, με σεισμογραφικά πλοία, με παράνομες Navtex. Έχει αποφασίσει από ότι φαίνεται να προχωρήσει. όχι απαραίτητα σε μία διευθέτηση με την Ελλάδα, αλλά σε μία άσκηση μεγάλης πίεσης προς τη χώρα μας η οποία έχει και χαρακτηριστικά υβριδικού πολέμου και ψυχολογικού πολέμου και πολέμου νεύρων προκειμένου να καταφέρει τους σκοπούς της”, είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Πρώτον, δεν πιστεύω ότι είναι ακόμη και σήμερα στους κεντρικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας η πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα γιατί αφενός καταφέρνει τις επιδιώξεις της ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει με αυτόν τον τρόπο που κινείται τους τελευταίους μήνες. Άρα, δεν έχει κανέναν λόγο να ρισκάρει μία θερμή κρίση με την Ελλάδα που δεν ξέρει πού θα την βγάλει... Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ναι μεν η Τουρκία αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θέλει να κερδίσει έδαφος καλύπτοντας το κενό που έχει αφήσει και η αποστασιοποίηση των ΗΠΑ και οι πολλές φορές αλλοπρόσαλλη πολιτική τους στην ευρύτερη περιοχή, όπως βέβαια και μία εμφανής αδυναμία από πλευράς ΕΕ να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα, το είδαμε άλλωστε αυτό να συμβαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης και πρόσθεσε:

“Αν οι δυτικοί θέλουν να ρισκάρουν και να διακινδυνεύσουν τα δικά τους συμφέροντα επιτρέποντας στον Ερντογάν να προβεί σε έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας οι οποίες δεν μπορεί παρά να απαντηθούν δυναμικά, προφανώς υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το κάνεις και διπλωματικοί, και θα τους εξαντλήσουμε, και νομικοί και θα τους εξαντλήσουμε, αλλά και εφόσον όλα αυτά δεν πιάσουν και υπάρξει σεισμογραφικό το οποίο θα επιχειρεί σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πάλι υπάρχουν επιχειρησιακοί τρόποι που δεν σε φτάνουν σε στρατιωτική αντιπαράθεση, αλλά αν παρόλα αυτά η Τουρκία συνεχίσει καταλαβαίνουμε όλοι ότι θα φτάσουμε στα πρόθυρα μίας σύρραξης”.

Ελλάδα

Τραγωδία με 34χρονη που έπεσε από τον τέταρτο όροφο

ΕΚΑΒ

Κατέληξε το πρωί της Πέμπτης μια 34χρονη στην περιοχή της Ανάληψης, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, μετά την πτώση της από μπαλκόνι.

Η γυναίκα επισκέφθηκε σήμερα το πρωί διαμέρισμα τετάρτου ορόφου σε πολυκατοικία στην οδό Κρήτης, προκειμένου να το ελέγξει στο πλαίσιο της εργασίας της, για την εγκατάσταση προσφύγων, σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr.

Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι τώρα συνθήκες, η 34χρονη βρέθηκε στο κενό από το μπαλκόνι του διαμερίσματος με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης Χάρης Αηδονόπουλος «η γυναίκα εργαζόταν με σύμβαση έργου στο πρόγραμμα REACT- που αφορά στη στέγαση και φιλοξενία μεταναστών, αιτούντων πολιτικό άσυλο – με καθήκοντα επιμελήτριας διαμερισμάτων. Το πρωί βρέθηκε στην οδό Κρήτης για αυτοψία σε άδειο διαμέρισμα το οποίο θα μισθωνόταν».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, «όταν συνάδελφός της που έκανε παρόμοιο έλεγχο σε διαμέρισμα στην ίδια οδό, δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί της, την αναζήτησε και την βρήκε νεκρή στην αυλή της πολυκατοικίας».

Την προανάκριση για το συμβάν έχει αναλάβει το ΑΤ Χαριλάου-Ανάληψης.