Κόσμος

Παραμονή στην ΕΕ θέλει η πλειονότητα των Αυστριακών

ευρώπη

Μπορεί μετά την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως πλήρες μέλος την 1η Ιανουαρίου 1995 να υπάρχουν διακυμάνσεις στη στάση του πληθυσμού απέναντι στη συμμετοχή της χώρας στην Ενωση, ωστόσο σε όλες τις δημοσκοπήσεις από την ένταξη έως σήμερα η πλειονότητα του πληθυσμού τάσσεται σταθερά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Το γεγονός αυτό επισημαίνεται σε ανάλυση του γενικού γραμματέα της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Πάουλ Σμιντ, στην οποία επισημαίνει ότι, παρά την κριτική που ασκείται στην ΕΕ, οι Αυστριακοί είναι πραγματιστές και γνωρίζουν πολύ καλά πως οι προκλήσεις που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας μπορούν να λυθούν μόνον από κοινού.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση, η πλειονότητα των Αυστριακών, σε ποσοστό 61%, εξακολουθεί να υποστηρίζει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, ενώ υπέρ της εξόδου της Αυστρίας τάσσονται 23% των ερωτηθέντων, με το ποσοστό εκείνων που δεν γνωρίζουν ή δεν απαντούν να βρίσκεται στο 16%.
Πηγή: ΑΠΕ

Κόσμος

Aναγνώστης δανείστηκε βιβλίο και έκανε πάνω από... 50 χρόνια να το επιστρέψει

βιβλιο

Υπάλληλοι της κεντρικής βιβλιοθήκης στο Πάισλι της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είδαν με έκπληξη να φτάνει με το ταχυδρομείο ένα βιβλίο μαγειρικής.

Μαζί με το βιβλίο μαγειρικής που κάποιος το είχε δανειστεί πριν από περισσότερα από 50 χρόνια υπήρχε ένα σημείωμα και ένα χαρτονόμισμα.

Σύμφωνα με τις αναφορές στα τοπικά ΜΜΕ, το βιβλίο για την ινδική κουζίνα, της Μπαλμπίρ Σινγκχ, είχε δοθεί για δανεισμό πίσω στα 1968, αλλά μιας και δεν υπάρχουν πια τα αρχεία από εκείνη την εποχή, οι βιβλιοθηκονόμοι δεν γνωρίζουν την ακριβή ημερομηνία του δανεισμού ή το όνομα εκείνου που το δανείστηκε.

Μέσα στο βιβλίο μαγειρικής υπήρχε ένα σημείωμα όπου ο αναγνώστης ζητούσε συγγνώμη που άργησε να το επιστρέψει, αλλά και ένα χαρτονόμισμα των 20 λιρών (περίπου 23,5 ευρώ).

"Παρακαλώ δεχτείτε τη συγγνώμη μου για την καθυστέρηση στην επιστροφή αυτού του βιβλίου. Εσωκλείω μια συμβολική πληρωμή για την παράβλεψη. Σας ευχαριστώ" έγραφε το σημείωμα.

Από την πλευρά της, η Λίντα Φλιν – επικεφαλής της βιβλιοθήκης – δεν ντράπηκε να παραδεχτεί την έκπληξή της για την επιστροφή του βιβλίου, μιας και είχε δανειστεί πριν από περισσότερο από 5 δεκαετίες.

"Ένιωσα κάτι παραπάνω από έκπληξη όταν άνοιξα τον φάκελο και είδα τι ήταν μέσα. Είναι πολύ σπάνιο ένα βιβλίο να επιστρέφεται τόσα πολλά χρόνια μετά. Ήταν μια πολύ ωραία χειρονομία από μέρους όποιου βρήκε το βιβλίο και μπήκε στον κόπο να το επιστρέψει" σχολίασε η Φλιν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά το γεγονός ότι το βιβλίο θα παραμείνει μέρος της συλλογής της δανειστικής βιβλιοθήκης, δεν πρόκειται να ξαναμπεί στα ράφια για νέο δανεισμό, λόγω της κακή κατάστασής του.

"Μπορείτε να δείτε ότι το βιβλίο έχει χρησιμοποιηθεί πολύ και κάποιες από τις σημειώσεις στις σελίδες του μαρτυρούν ότι κάποιος ακολούθησε τις συνταγές για να μαγειρέψει πολλές φορές" λέει η Φλιν.

Όσο για τη συμβολική αποζημίωση για την καθυστέρηση, αυτή θα δωρισθεί για φιλανθρωπίες, μιας και πλέον η βιβλιοθήκη δεν βάζει πρόστιμο για τις αργοπορημένες επιστροφές.

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Τουρκία: Επταμελής οικογένεια Κούρδων δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι της

Απλήρωτος οικοδόμος πήρε εκσκαφέα κι άρχισε να γκρεμίζει τα μπαλκόνια σε πολυκατοικία! (βίντεο)

Νέες κυρώσεις κατά της Κούβας προανήγγειλε ο Μπάιντεν