Κόσμος

Αυστρία: Δεν έδωσαν άσυλο σε 7.424 άνθρωπους

μεταναστες,προσφυγες

Μέσα στο 2015, από την έναρξη της χρονιάς έως το τέλος Νοεμβρίου, συνολικά 7.424 πρόσωπα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αυστρία εξαιτίας της μη έγκρισης από τις αυστριακές αρχές της αίτησης που είχαν υποβάλει για τη χορήγηση ασύλου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, 4.384 πρόσωπα αναχώρησαν οικειοθελώς από την Αυστρία και 3.040 εγκατέλειψαν τη χώρα αναγκαστικά, αριθμός που -όπως αναφέρεται- είναι κατά 36% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του 2014, ενώ σε 1.300 περιπτώσεις από τις 3.040 απελάσεις, υπήρξαν μεταγωγές σε άλλες χώρες της Συνθήκης Σένγκεν.

Μέχρι τέλη Νοεμβρίου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αλλοδαπών και Ασύλου πραγματοποίησε 29 μαζικές "επαναπροωθήσεις" (16 περισσότερες από ό,τι σε ολόκληρο το 2014), πέντε από τις οποίες έγιναν με λεωφορεία και προορισμό την Πολωνία και 24 με ναυλωμένες αεροπορικές πτήσεις, από τις οποίες 13 ήταν προς το Κόσοβο, τέσσερις προς τη Βουλγαρία, τρεις προς τη Νιγηρία, δύο προς το Πακιστάν και από μία προς τη Γεωργία, την Αρμενία και τη Ρωσία. Ο συνολικός αριθμός των επαναπροωθήσεων σε ομάδες, που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2015 υπολογίζονται σε 33, αλλά ακριβή στοιχεία αναμένονται τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, ο αριθμός των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί στην Αυστρία για χορήγηση ασύλου στο χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Νοεμβρίου 2015, ανέρχεται σε 80.470, ενώ έως τέλη Δεκεμβρίου ο αριθμός των αιτήσεων που θα έχουν υποβληθεί στη διάρκεια όλης της χρονιάς αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 90.000 και 95.000.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των προσφύγων που από τις αρχές Σεπτεμβρίου έφθασαν στην Αυστρία ανέρχεται σε πάνω από 600.000, με τη συντριπτική ωστόσο, πλειονότητα από αυτούς να έχουν μόνον διέλθει από τη χώρα, συνεχίζοντας κυρίως για τη Γερμανία αλλά και τη Σουηδία, ως χώρες τελικού προορισμού τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 

Κόσμος

AUKUS: «Απαράδεκτος» ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία, λέει η Φον ντερ Λάιεν

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Βρετανία.

«Μια χώρα μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός (…) Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί», είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας, της αποκαλούμενης AUKUS, η οποία είχε ως συνέπεια να ακυρωθεί από την πλευρά της Αυστραλίας η λεγόμενη «σύμβαση του αιώνα» για την προμήθεια 12 συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ είπε ότι κανείς δεν συμβουλεύτηκε, ούτε ενημέρωσε την ΕΕ για αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν αργότερα απόψε τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, στη δίωρη συνεδρίαση που θα έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνεδρίαση αυτή θα προεδρεύσει ο Μπορέλ, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της.

Ειδήσεις σήμερα:

Λιμάνι Ηρακλείου: Σε έναν μήνα θα ξέρουμε τον νέο "ιδιοκτήτη"

Ξεπέρασε τους 39 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κρήτη

Κρήτη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εισήγαγε λαθραία αλκοολούχα ποτά από τη Βουλγαρία (φώτο)

ESPA BANNER