Αθλητικά

Παγκόσμιο Κύπελλο: Η χρυσή βίβλος

telikosisp.jpg

Η Ισπανία είναι η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια. Η "ρόχα" ανέβηκε στην κορυφή του βάθρου για δεύτερη φορά συνολικά και για πρώτη μετά το 2006 στην Σαϊτάμα, κάνοντας ταυτόχρονα και κάτι που καμία άλλη χώρα δεν έχει καταφέρει στο παρελθόν σε Παγκόσμιο Κύπελλο: το 2/2 σε τελικούς.

Παράλληλα, η ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο έγινε η 9η που κατέκτησε τον τίτλο αήττητη (8-0) μετά την Αργεντινή του 1950 (6-0), τις ΗΠΑ του 1954 (9-0), την Βραζιλία του 1963 (6-0), την Γιουγκοσλαβία του 1978 (10-0), τις ΗΠΑ του 1994 (8-0), την Ισπανία του 2006 (9-0) και τις ΗΠΑ του 2010 (9-0) και του 2014 (9-0).

Η Γαλλία, από τη μεριά της, κατέκτησε το δεύτερο (στη σειρά μάλιστα) μετάλλιο στην ιστορία της και παράλληλα δεν άφησε την Αυστραλία να κατακτήσει το πρώτο δικό της και να αυξήσει τον αριθμό των ομάδων που έχουν ανέβει στο βάθρο στις 17. Τουναντίον, οι "μπούμερς" έγιναν η 14η ομάδα που έφτασε στην τετράδα και έφυγε χωρίς μετάλλιο, μετά την Βραζιλία, την Γαλλία, την Φορμόζα, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Κούβα, την Ισπανία, το Πουέρτο Ρίκο, την Ελλάδα, τη Νέα Ζηλανδία, την Αργεντινή, την Σερβία και την Λιθουανία.

Για την ιστορία, οι 16 χώρες που έχουν κατακτήσει μετάλλιο στα 18 Παγκόσμια Κύπελλα είναι οι ΗΠΑ (12), η Γιουγκοσλαβία (10), η Σοβιετική Ένωση (8), η Βραζιλία (6), η Αργεντινή (3), η Ισπανία (2), η Ρωσία (2), η Χιλή (2), η Γαλλία (2), η Ελλάδα (1), η Σερβία (1), η Τουρκία (1), η Κροατία (1), η Γερμανία (1), η Λιθουανία (1) και οι Φιλιππίνες (1).

Όλες οι ομάδες που κατέκτησαν τα μετάλλια σε Παγκόσμιο Κύπελλο:

 

Αθλητικά

Πρόσκληση του Αυγενάκη για εθελοντική αιμοδοσία

Ο κ. Αυγενάκης

Επιστολή προς την αθλητική κοινότητα της χώρας απέστειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Απευθυνόμενος προς τις 48 Ομοσπονδίες, τις Λίγκες, τις κατά τόπους Ενώσεις και τα Σωματεία, προτρέπει για να ενταθεί η εθελοντική Αιμοδοσία, ώστε να μην παρατηρηθεί μείωση των αποθεμάτων αίματος στην μάχη ενάντια στον κορωνοϊό. Καλεί όλη την αθλητική οικογένεια να παρακινηθεί και να εντατικοποιήσει τέτοιες δράσεις αλληλεγγύης, αναδεικνύοντας τις αξίες που διέπουν τον αθλητισμό ως κοινωνική έκφραση.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία της ΓΓΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τους δήμους Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου και Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, θα οργανωθεί τις προσεχείς ημέρες Αιμοδοσία στο Αθλητικό Κέντρο Νεότητας του Αγίου Κοσμά και σχεδιάζονται ανάλογες δράσεις στο ΟΑΚΑ, στο ΣΕΦ και στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της υπόλοιπης χώρας.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Αυγενάκη:

«Όλες και όλοι μας βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η χώρα, οι πολίτες, κυρίως όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας δοκιμάζεται καθημερινά. Στις νοσηλευτικές μονάδες των μεγάλων πόλεων, στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός, με την έξαρση των κρουσμάτων, είναι και η επιταχυνόμενη μείωση των αποθεμάτων αίματος.

Ο αθλητισμός, ως κοινωνική έκφραση, δεν περιορίζεται μόνο σε ένα πρότυπο υγιούς ζωής. Αποτελεί, πάνω απ’ όλα, πρότυπο αλληλεγγύης, κοινωνικής προσφοράς αλλά και εθελοντισμού.  Άλλωστε, η αθλητική οικογένεια βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των δράσεων αλληλεγγύης, αναδεικνύοντας τις αξίες που θεμελιώνουν την κοινωνία των πολιτών.

Ειδικά στις δύσκολες αυτές στιγμές, σας καλώ και σας παρακαλώ, όλες και όλους, να ενισχύσουμε την προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών της χώρας μας σε αίμα.

Ας γίνουμε εθελοντές αιμοδότες, ας προσφέρουμε το δώρο της ζωής.

Σας προτρέπω να οργανώσετε εξορμήσεις αιμοδοσίας σε κάθε πρόσφορο σημείο, εκτός των νοσηλευτικών μονάδων. Τέτοιοι χώροι μπορεί να είναι τα δημαρχεία, τα δημοτικά ιατρεία και άλλες επικουρικές δομές υγείας, πάντα σε συνεννόηση με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ή με τις κατά τόπους Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας.

Είναι σημαντικό να ενημερώνετε για την πραγματοποίηση των δράσεών σας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ώστε οι πρωτοβουλίες σας να στηριχθούν με ενέργειες προβολής και δημοσιότητας, αποσκοπώντας στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή».