Αθλητικά

Άλλο NBA, άλλο Mundobasket: Χωρίς ΝΒΑers η Αργεντινή, μόλις 4 στον τελικό

nba.jpg

To ΝΒΑ δεν φέρνει πάντοτε την ευτυχία στα Παγκόσμια Κύπελλα. Απόδειξη αυτού, είναι ο τελικός του φετινού Μουντομπάσκετ, ανάμεσα στην Ισπανία των μόλις 4 Nbaers και της Αργεντινής, η οποία δεν έχει απολύτως κανέναν παίκτη από τον μαγικό κόσμο του NBA!
Χαρακτηριστικό είναι πως από τους συνολικά, 48 παίκτες των 4 πρώτων ομάδων του Μουντομπάσκετ 2019 (Ισπανία, Αυστραλία, Αργεντινή, Γαλλία), μόλις 13 αθλητές αγωνίζονται με εμφανίσεις ομάδων της κορυφαίας Λίγκας του πλανήτη!
Μπορούμε επίσης να λάβουμε υπόψιν μας και πως από τους 384 παίκτες που έλαβαν και λαμβάνουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, 46 είναι εν ενεργεία μέλη της κορυφαίας μπασκετικής Λίγκας του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και των 12 που στελεχώνουν την Team USA.
Ακριβώς πίσω από τους Αμερικανούς έρχονται οι Σέρβοι με 5 και οι Γάλλοι εξίσου με 5 NBAers, αλλά τόσο οι Σέρβοι, όσο και οι Αμερικανοί δεν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες των ίδιων, αλλά και εκείνων που τους θεωρούσαν φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού, καθώς πλέον οι πρώτοι αγωνίζονται το Σάββατο (14/9,15:00) με την Τσεχία (του ενός NBAer) για τις θέσεις 5-6, και οι δεύτεροι με την Πολωνία (κανένας παίκτης από το NBA) για τις θέσεις 7-8 (14/9, 11:00).
Έπειτα οι Αυστραλοί -οι οποίοι «έπεσαν» ηρωικά απέναντι στους Ισπανούς στα ημιτελικά- των τεσσάρων παικτών από την κορυφαία Λίγκα, αλλά και οι Γερμανοί των εξίσου τεσσάρων παικτών, δεν κατάφεραν να αποδείξουν αυτό που σκέφτονται και υποστηρίζουν πολλοί, ότι το NBA φέρνει την... ευτυχία και τους τίτλους.
Τέλος, ακόμα και η Ελλάδα, του MVP του NBA κατάφερε να τερματίσει στην απογοητευτική 11η θέση ανάμεσα σε 32 ομάδες. Επαναλαμβάνουμε, η Ελλάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο , του περσινού «Πολυτιμότερου Παίκτη» στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, δεν κατάφερε να προκριθεί ούτε στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου!
Το μπάσκετ λοιπόν είναι ένα άθλημα στο οποίο τελικά δεν είναι απαραίτητο ο αθλητής να είναι σταρ του NBA για να μπορέσει να οδηγήσει την ομάδα του στην διάκριση. Αντίθετα, στο μαγευτικό αυτό, για εμάς τους μπασκετόφιλους, άθλημα, ο παίκτης θα κριθεί από τις ομαδικές του ικανότητες και όχι από τις ατομικές, τις οποίες μπορεί να έχει καλλιεργήσει είτε στον κόσμο της κορυφαίας Λίγκας, είτε παίζοντας στην Ευρώπη και στα ευρωπαϊκά δεδομένα, με τρανό παράδειγμα αυτό της Αργεντινής, του κανενός NBAer και του 39χρονου Λουίς Σκόλα.
 

Αθλητικά

Πρόσκληση του Αυγενάκη για εθελοντική αιμοδοσία

Ο κ. Αυγενάκης

Επιστολή προς την αθλητική κοινότητα της χώρας απέστειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Απευθυνόμενος προς τις 48 Ομοσπονδίες, τις Λίγκες, τις κατά τόπους Ενώσεις και τα Σωματεία, προτρέπει για να ενταθεί η εθελοντική Αιμοδοσία, ώστε να μην παρατηρηθεί μείωση των αποθεμάτων αίματος στην μάχη ενάντια στον κορωνοϊό. Καλεί όλη την αθλητική οικογένεια να παρακινηθεί και να εντατικοποιήσει τέτοιες δράσεις αλληλεγγύης, αναδεικνύοντας τις αξίες που διέπουν τον αθλητισμό ως κοινωνική έκφραση.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία της ΓΓΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τους δήμους Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου και Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, θα οργανωθεί τις προσεχείς ημέρες Αιμοδοσία στο Αθλητικό Κέντρο Νεότητας του Αγίου Κοσμά και σχεδιάζονται ανάλογες δράσεις στο ΟΑΚΑ, στο ΣΕΦ και στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της υπόλοιπης χώρας.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Αυγενάκη:

«Όλες και όλοι μας βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η χώρα, οι πολίτες, κυρίως όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας δοκιμάζεται καθημερινά. Στις νοσηλευτικές μονάδες των μεγάλων πόλεων, στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός, με την έξαρση των κρουσμάτων, είναι και η επιταχυνόμενη μείωση των αποθεμάτων αίματος.

Ο αθλητισμός, ως κοινωνική έκφραση, δεν περιορίζεται μόνο σε ένα πρότυπο υγιούς ζωής. Αποτελεί, πάνω απ’ όλα, πρότυπο αλληλεγγύης, κοινωνικής προσφοράς αλλά και εθελοντισμού.  Άλλωστε, η αθλητική οικογένεια βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των δράσεων αλληλεγγύης, αναδεικνύοντας τις αξίες που θεμελιώνουν την κοινωνία των πολιτών.

Ειδικά στις δύσκολες αυτές στιγμές, σας καλώ και σας παρακαλώ, όλες και όλους, να ενισχύσουμε την προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών της χώρας μας σε αίμα.

Ας γίνουμε εθελοντές αιμοδότες, ας προσφέρουμε το δώρο της ζωής.

Σας προτρέπω να οργανώσετε εξορμήσεις αιμοδοσίας σε κάθε πρόσφορο σημείο, εκτός των νοσηλευτικών μονάδων. Τέτοιοι χώροι μπορεί να είναι τα δημαρχεία, τα δημοτικά ιατρεία και άλλες επικουρικές δομές υγείας, πάντα σε συνεννόηση με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ή με τις κατά τόπους Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας.

Είναι σημαντικό να ενημερώνετε για την πραγματοποίηση των δράσεών σας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ώστε οι πρωτοβουλίες σας να στηριχθούν με ενέργειες προβολής και δημοσιότητας, αποσκοπώντας στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή».