Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Η σωματική άσκηση πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία με φάρμακα

Image
ασκηση
 clock 15:48 | 10/03/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 1 στους 8 ανθρώπους παγκοσμίως, ζει με κάποιου είδους ψυχική διαταραχή. Για την παγκόσμια οικονομία, η ψυχική υγεία κοστίζει 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2030, υπολογίζεται πως θα φτάσει στα 6 τρισεκατομμύρια.

Η προσπάθεια να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι ώστε οι άνθρωποι να διαχειριστούν τον τεράστιο ψυχικό φόρτο στη σύγχρονη κοινωνία, μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει ένας απλός τρόπος να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη. Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, αναφέρουν ότι η σωματική άσκηση είναι 1,5 φορά πιο αποτελεσματική από τις καθιερωμένες μεθόδους διαχείρισης των ψυχικών διαταραχών, όπως είναι η συμβουλευτική θεραπεία και τα φάρμακα. Τα συμπεράσματά της έρευνας, που είναι η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα στον τομέα της, δημοσιεύονται στο British Journal of Sports Medicine.

Όπως αναφέρει η έρευνα, οι παρεμβάσεις που είχαν σχέση με την άσκηση και διαρκούσαν έως και 12 εβδομάδες, ήταν αποτελεσματικότερες στη μείωση των συμπτωμάτων και μάλιστα άμεσα. Τα μεγαλύτερα οφέλη είχαν τα άτομα με διαγνωσμένη κατάθλιψη, έγκυες και γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη, αλλά και άτομα που έχουν διαγνωστεί με HIV ή νεφρική νόσο.

Image
Άσκηση

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 128.119 άνθρωποι και οι επιστήμονες συμπέραναν  ότι το να κάνετε 150 λεπτά κάθε εβδομάδα διαφόρων ειδών σωματικής δραστηριότητας (όπως γρήγορο περπάτημα, άρση βαρών και γιόγκα) μειώνει σημαντικά την κατάθλιψη, το άγχος και την ψυχολογική δυσφορία, σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα (όπως φάρμακα).

Οι μεγαλύτερες βελτιώσεις (όπως ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες) παρατηρήθηκαν σε άτομα με κατάθλιψη, HIV, νεφρική νόσο, σε έγκυες και μετά τον τοκετό γυναίκες και σε υγιή άτομα, αν και εμφανίστηκαν σαφή οφέλη για όλους τους πληθυσμούς.

Η σωματική δραστηριότητα, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Ben Singh ( ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας), θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στη διαρκή αύξηση των ψυχικών διαταραχών, ώστε να είναι όσο καλύτερα διαχειρίσιμες. «Είναι γνωστό ότι η σωματική άσκηση μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Ωστόσο, παρά τον σεβαστό όγκο επιστημονικών στοιχείων που το επιβεβαιώνουν, εξακολουθεί έως σήμερα να μην υιοθετείται ως πρώτη επιλογή θεραπείας», λέει χαρακτηριστικά. «Η ανασκόπησή μας δείχνει ότι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη φυσική δραστηριότητα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους σε όλους τους κλινικούς πληθυσμούς, με ορισμένες ομάδες να παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερα σημάδια βελτίωσης», προσθέτει.

Γιατί λειτουργεί η άσκηση

Η σωματική άσκηση πιστεύεται ότι επηρεάζει την ψυχική υγεία μέσω πολλαπλών οδών και με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Αμέσως μετά την άσκηση, οι ενδορφίνες και η ντοπαμίνη απελευθερώνονται στον εγκέφαλο .

Βραχυπρόθεσμα, αυτό βοηθά στην τόνωση της διάθεσης και στη μείωση του στρες . Μακροπρόθεσμα, η απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών ως απόκριση στην άσκηση προάγει αλλαγές στον εγκέφαλο που βοηθούν στη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία, μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τα οποία επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ψυχική μας υγεία.

Η τακτική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση του ύπνου , ο οποίος παίζει κρίσιμο ρόλο στην κατάθλιψη και το άγχος. Έχει επίσης ψυχολογικά οφέλη, όπως αυξημένη αυτοεκτίμηση και αίσθηση ολοκλήρωσης , τα οποία είναι όλα ευεργετικά για τους ανθρώπους που παλεύουν με την κατάθλιψη.

 

Αλλά μην το "πάς μόνος"

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η άσκηση μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαχείριση των συνθηκών ψυχικής υγείας, τα άτομα με πάθηση ψυχικής υγείας θα πρέπει να συνεργαστούν με έναν επαγγελματία υγείας για να αναπτύξουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας – αντί να το κάνουν μόνοι τους με ένα νέο καθεστώς άσκησης.

Ένα σχέδιο θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό προσεγγίσεων τρόπου ζωής, όπως η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η κοινωνικοποίηση, παράλληλα με θεραπείες όπως η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή.

Αλλά η άσκηση δεν θα πρέπει να θεωρείται ως μια επιλογή «ωραία». Είναι ένα ισχυρό και προσβάσιμο εργαλείο για τη διαχείριση συνθηκών ψυχικής υγείας – και το καλύτερο μέρος είναι ότι είναι δωρεάν και συνοδεύεται από πολλά πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποντίκι με δύο πατέρες - Επιστήμονες έφτιαξαν ωάρια από αρσενικά κύτταρα

Αβοκάντο: Πότε μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση

Γερμανία: Ένοπλη επίθεση στο Αμβούργο – Τουλάχιστον επτά νεκροί

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis