Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Φαίνεσαι καλά, αλλά νιώθεις χάλια; Μήπως έχεις το "Σύνδρομο της Πάπιας";

Το Σύνδρομο της πάπιας
 clock 20:49 | 16/07/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Το «σύνδρομο της πάπιας» είναι η κατάσταση κατά την οποία κρύβεις το άγχος και τον πόνο πίσω από ένα αψεγάδιαστο, ψύχραιμο και γεμάτο αυτοπεποίθηση προσωπείο.

Έχεις παρατηρήσει ποτέ πώς κολυμπά μια πάπια; Φαινομενικά πλέει όμορφα, ήρεμα και γεμάτη χάρη, αλλά κάτω από την επιφάνεια του νερού τα μικρά της πόδια κωπηλατούν αδιάκοπα, παλεύοντας για να τη διατηρήσουν στην επιφάνεια.

Αυτή η αντίθεση μεταξύ της φαινομενικής άνεσης και της επίπονης προσπάθειας που παραμένει κρυφή, αποτελεί τη βάση ενός ψυχολογικού φαινομένου που παρατηρείται όλο και συχνότερα στους ανθρώπους και ονομάζεται «σύνδρομο της πάπιας».

Τι είναι το σύνδρομο της πάπιας;

Το σύνδρομο της πάπιας αναφέρεται στην τάση ορισμένων ανθρώπων να καλύπτουν τις εσωτερικές μάχες και τα άγχη τους κάτω από ένα προσωπείο ψυχραιμίας και αυτοκυριαρχίας. Ο όρος επινοήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και έγινε γρήγορα δημοφιλής, καθώς αποτυπώνει τις πιέσεις και προσδοκίες της σύγχρονης κοινωνίας.

Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα συχνό σε άτομα που επιδιώκουν υψηλές επιδόσεις, όπως φοιτητές και ακαδημαϊκούς, που προσπαθούν να δείχνουν επιτυχημένοι και δυναμικοί, ενώ εσωτερικά αντιμετωπίζουν μεγάλο άγχος.

Τι το προκαλεί;

Οι σύγχρονες κοινωνίες απαιτούν συνεχείς προσπάθειες για να ισορροπήσουμε τις ευθύνες της προσωπικής και επαγγελματικής μας ζωής. Ο τρόπος που κατανέμουμε την ενέργεια και τον χρόνο μας επηρεάζει βαθιά την ψυχική και σωματική μας ευεξία.

Το σύνδρομο της πάπιας παρατηρείται ιδιαίτερα σε άτομα που επιδιώκουν να διαπρέψουν σε πολλούς τομείς ταυτόχρονα. Αυτά τα άτομα δουλεύουν σκληρά για να επιτύχουν, ενώ προσπαθούν να μην φαίνεται η υπερπροσπάθειά τους. Αυτό οδηγεί σε ανισορροπία μεταξύ της προσπάθειας που καταβάλλουν και των ανταμοιβών που λαμβάνουν, με αποτέλεσμα αυξημένο άγχος και πίεση.

Γιατί πολλοί μπορεί να κολυμπούν σε βαθιά νερά, όμως δεν έχουν όλοι έναν σαφή χάρτη. Και ακόμα κι αν προσπαθούν να βγάλουν μια άκρη στο πώς να τα καταφέρουν, π.χ. με τη βοήθεια των γύρω τους, το ταξίδι του καθενός είναι πάντα διαφορετικό, ενώ διαφορετικά μετριέται και η επιτυχία για τον καθένα. Μέσω αυτής της αποσύνδεσης, λοιπόν, μεταξύ προσωπικής αντίληψης και πραγματικότητας, η πίεση να δείχνει κανείς αβίαστα επιτυχημένος φτάνει να γίνεται πνιγηρή.

Σε σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Emotion, το "σύνδρομο της πάπιας" μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχική μας υγεία. Αυτό προκύπτει από την προσπάθειά μας να διατηρήσουμε ένα άψογο προφίλ, ενώ παράλληλα παραβλέπουμε το άγχος και την ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουμε.

Αυτή η αυτοαπάτη μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση, αφού αποφεύγουμε να αναγνωρίσουμε τις δυσκολίες μας και να ζητήσουμε βοήθεια από τους γύρω μας. Όπως επισημαίνει ο ψυχολόγος Mark Travers, Ph.D., "αυτή η απομόνωση μπορεί να είναι δαπανηρή, καθώς εμποδίζει την αληθινή σύνδεση με τους άλλους και διαιωνίζει έναν κύκλο κρυφών αγώνων στο εσωτερικό μας".

Κρύβοντας τα ορατά σημάδια του αγώνα που δίνουμε, ενδέχεται να πληγώσουμε την ευεξία μας και να απομονωθούμε από τους άλλους. Η ψεύτικη αυτή εικόνα της αβίαστης επιτυχίας κρύβει μια βαθύτερη αλήθεια: ότι η αληθινή ολοκλήρωση, το γνήσιο επίτευγμα, απαιτεί από εμάς να αγκαλιάσουμε την προσπάθεια που καταβάλαμε κάτω από την επιφάνεια.

Μιλώντας ανοιχτά για τους αγώνες μας, για τα τρωτά μας σημεία, προάγουμε μια κουλτούρα διαφάνειας και συμπόνοιας. Αναγνωρίζουμε ότι το να ζητάμε βοήθεια δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά ένα θαρραλέο βήμα μπροστά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Μοναξιά, άγχος και θλίψη βιώνουν πολλοί άνθρωποι στην ενδοχώρα

Νιώθεις κόπωση; Δες ποια είναι τα 6 tips για ενέργεια και ευεξία

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis