Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Δυσκοιλιότητα: Καινοτόμος κάψουλα με δόνηση δίνει λύση χωρίς φάρμακα

Image
Δυσκοιλιότητα
 clock 13:23 | 02/03/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Από φυσικές λύσεις όπως τα φύλλα Αλεξάνδρειας και τα δαμάσκηνα, μέχρι και με φαρμακευτικές λύσεις, οι τρόποι για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας ποικίλλουν. Ωστόσο ενδεχομένως να μη φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τη λύση έρχεται να δώσει μια διαφορετική προσέγγιση.

Η δονούμενη κάψουλα που σχεδιάστηκε για να διεγείρει το παχύ έντερο έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, διπλασιάζοντας την ικανότητα φυσιολογικής αφόδευσης των ενηλίκων που παλεύουν με χρόνια δυσκοιλιότητα χωρίς φάρμακα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Gastroenterology και εστίασε σε περίπου 300 ενήλικες, οι οποίοι έψαχναν λύση στο πρόβλημα για τουλάχιστον 14 χρόνια κατά μέσο όρο. Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν την κάψουλα για οκτώ εβδομάδες παρουσίασαν περίπου διπλάσιο αριθμό πλήρων αυθόρμητων κινήσεων του εντέρου από εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Η κάψουλα έχει το σχήμα ενός συμβατικού χαπιού, με πλαστικό κέλυφος χωρίς λάτεξ. Έχει προγραμματιστεί εκ των προτέρων να δημιουργεί δίωρες δονήσεις δύο φορές την ημέρα. Οι συμμετέχοντες έλαβαν την κάψουλα πριν τον ύπνο για πέντε ημέρες την εβδομάδα, για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων. Όταν ενεργοποιείται, διεγείρει το παχύ έντερο για τρία δευτερόλεπτα και τα επόμενα 16 δευτερόλεπτα τίθεται σε παύση. Αφού ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, τα σκευάσματα αποβάλλονται φυσιολογικά από τον οργανισμό μέσω του γαστρεντερικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 39% των συμμετεχόντων που χρησιμοποιούσαν τη δονούμενη κάψουλα είχαν μία ή περισσότερες πλήρεις κινήσεις εντέρου την εβδομάδα, σε αντίθεση με το 22% εκείνων που έπαιρναν ένα εικονικό φάρμακο. Επίσης, περίπου το 23% των ατόμων που έλαβαν το ενεργό σκεύασμα, είχαν δύο ή περισσότερες πλήρεις αυθόρμητες κινήσεις εντέρου την εβδομάδα σε σύγκριση με λίγο κάτω από το 12% των ατόμων που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Συνολικά, η χρήση της κάψουλας βελτίωσε κλασικά προβλήματα, όπως το σχήμα και τη σύσταση των κοπράνων, αλλά και τη γενική ποιότητα ζωής, σε σύγκριση με την ομάδα των συμμετεχόντων που έλαβε τα εικονικά σκευάσματα.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη του είδους της σε ολόκληρο τον γαστρεντερικό κόσμο» αναφέρει σχετικά ο δρ. Satish S.C. Rao, επικεφαλής της μελέτης και διευθυντής της νευρογαστρεντερολογίας και του Κέντρου Κλινικών Ερευνών Πεπτικού στο Medical College of Georgia και στο ακαδημαϊκό κέντρο υγείας Augusta University Health.

Όπως εξηγεί «δεν είναι φάρμακο, αλλά μια μικροσκοπική συσκευή. Αποτελεί μια μη φαρμακολογική θεραπεία, και λειτουργεί ακριβώς στο παχύ έντερο, στην περιοχή-στόχο, όπου διεγείρει τους μύες στο τοίχωμα του παχέος εντέρου για να κάνουν τη δουλειά τους». 

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η πρόσκληση για τη δράση στο παχύ έντερο μπορεί επίσης να ανιχνευθεί στον εγκέφαλο και ότι, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να βοηθήσει το παχύ έντερο να ανακτήσει μια πιο φυσιολογική λειτουργία μακροπρόθεσμα.

Σημαντικό θεωρείται επίσης το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκαν παρενέργειες και η συντριπτική πλειοψηφία βρήκε το σύστημα εύκολο στη χρήση. Παρόλα αυτά, το 11% σημείωσε ότι βίωσε μια «ήπια αίσθηση δόνησης», αλλά συνέχισαν τη χρήση της.

Στα επόμενα βήματα των ερευνητών συμπεριλαμβάνεται η εξατομίκευση της χρήσης της κάψουλας. Εφόσον η λειτουργία της μπορεί να προγραμματιστεί, ο χρόνος και η διάρκεια της θεραπείας θα μπορούσαν να προσαρμοστούν για ένα άτομο, ακόμη και να συμπέσουν με το κανονικό πρόγραμμα διατροφής του, υπό την επίβλεψη ενός γαστρεντερολόγου.

ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανησυχητική έρευνα: Τα καθαρτικά διπλασιάζουν τον κίνδυνο άνοιας

Δυσκοιλιότητα: Ποιο βότανο την καταπολεμά;

Πέντε απρόσμενοι λόγοι που έχετε δυσκοιλιότητα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis