Σε εγρήγορση βρίσκονται οι γιατροί και οι υπεύθυνοι των αρμοδίων υπηρεσιών του ΕΟΔΥ μετά τα δύο περιστατικά μηνιγγίτιδας στην Πάτρα που προκάλεσαν το θάνατο δύο νέων ανθρώπων: ενός 20χρονου φοιτητή και, στις αρχές του Δεκέμβρη 2024, μιας 16χρονης μαθήτριας.
Από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής οκτώ κρούσματα μηνιγγίτιδας σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του παιδιού ηλικίας 2,5 ετών, που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.
Αυστηρές συστάσεις
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΕΟΔΥ, όλοι όσοι έρθουν σε επαφή με περιστατικό μηνιγγίτιδας ή εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα, δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Το αντίθετο.
Σε περίπτωση επαφής με κρούσμα μηνιγγίτιδας πρέπει οπωσδήποτε το άτομο να λάβει χημειοπροφύλαξη.
Αν εκδηλωθούν ύποπτα συμπτώματα πρέπει ο πάσχων να επισκεφθεί το συντομότερο δυνατόν γιατρό ή να μεταβεί σε Νοσοκομείο.
«Ορισμένοι οργανισμοί μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να εκδηλώσουν ραγδαία σήψη και να καταλήξουν», λένε οι λοιμωξιολόγοι, τονίζοντας ιδιαίτερα το κομμάτι του εμβολιασμού σε βρέφη και όλους όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου .
Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και τον αιτιολογικό παράγοντα. Ωστόσο, τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Πυρετό
- Αυχενική δυσκαμψία
- Ισχυρό πονοκέφαλο
- Ναυτία και έμετο
- Αίσθημα σύγχυσης ή αποπροσανατολισμού
- Φωτοφοβία
- Ηχοφοβία
- Εξάνθημα που εμφανίζεται συχνότερα στην βακτηριακή μηνιγγίτιδα.
«Ο υψηλός πυρετός, ο ισχυρός πονοκέφαλος, ο εμετός, τα εξανθήματα είναι «κόκκινη σημαία» και πρέπει να μας οδηγήσουν να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια» τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας-παθολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Διαμαντής Κοφτερίδης .
Η διάγνωση της μηνιγγίτιδας γίνεται με βάση το ιστορικό του ασθενούς, τη κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ηράκλειο: Νέα άφιξη μεταναστών στους Καλούς Λιμένες
Κακοποίηση 3χρονου: Οργή λαού στα δικαστήρια Ηρακλείου για το ζευγάρι (εικόνες)