Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι φαρμακευτικές για την υπέρβαση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων για φάρμακα, η οποία όπως επισημαίνουν, έχει ξεπεράσει κάθε απαισιόδοξο σενάριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας που κοινοποιήθηκαν στις φαρμακευτικές και αφορούν στο πρώτο εξάμηνο του 2023, οι υποχρεωτικές επιστροφές λόγω υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού των νοσοκομείων για φάρμακα άνω των 30 ευρώ έφτασαν στο 83% (τα φάρμακα κάτω των 30 ευρώ επιβαρύνονται με μειωμένες επιστροφές ή καθόλου). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μόλις 2 στα 10 φάρμακα που διατίθενται από τα νοσοκομεία καλύπτονται από το δημόσιο προϋπολογισμό.
Υπενθυμίζεται πως υπάρχει όριο στη φαρμακευτική δαπάνη, τόσο των νοσοκομείων, όσο και των φαρμάκων που διατίθενται από τα φαρμακεία. Όταν ο προϋπολογισμός ξεφεύγει, οι εταιρείες καλούνται να καλύψουν το ύψος της υπέρβασης, με τη μορφή αναγκαστικών αυτόματων επιστροφών (επιστροφές clawback).
Ο προϋπολογισμός για φάρμακα που διατίθενται μέσω νοσοκομείων (ΕΣΥ και Παπαγεωργίου) φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η υπέρβαση για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που πέρασε αγγίζει τα 250 εκατ. Το 2022 το clawback έφτασε τα 392 εκατ.
Το 2022, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών της φαρμακευτικής βιομηχανίας καθώς και της συμμετοχής των ασθενών, έφτασε τα 2,8 δισ. για τα φαρμακεία κοινότητας, τα 2 δισ. ευρώ για τα φάρμακα υψηλού κόστους και τα 1,5 δισ. για τα νοσοκομεία. Η συμμετοχή της βιομηχανίας και των ασθενών στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη το 2022 ανήλθε στο 57,3% του συνόλου. Συνολικά, η φαρμακευτική δαπάνη για το 2022 (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή) ανήλθε στα 6,2 δισ. ευρώ.
Ήδη ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος έστειλε επείγουσα επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία των εταιρειών σχετικά με την προϋπολογισθείσα δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία καθώς και την αγωνία για τη συνέχιση της πρόσβασης των ασθενών σε όλα τα απαραίτητα για την υγεία τους νοσοκομειακά φάρμακα.
"Δέκα μήνες μετά το κλείσιμο του έτους 2023 και 16 μήνες μετά το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου του 2023, οι εταιρείες-μέλη μας έλαβαν τα σημειώματα για το νοσοκομειακό Clawback για την περίοδο αυτή, με τις υποχρεωτικές επιστροφές για την μεγαλύτερη μερίδα της αγοράς να φτάνουν στο εξωφρενικό 83%, ενώ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου αγγίζουν το 92%. Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις μας σε όλες τις επαφές με τα αρμόδια υπουργεία και επιτροπές, το πρόβλημα παραμένει, και η Πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει, αρνούμενη να αναγνωρίσει το λάθος της και να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη διόρθωσή του" σημειώνει.
"Οι επιπτώσεις του αδιεξόδου του 83% είναι ήδη παρούσες. Η πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες τίθεται σε κίνδυνο, η διάθεση των υφιστάμενων θεραπειών καθίσταται μη βιώσιμη όσο ποτέ, ενώ η αποεπένδυση θα απειλήσει ακόμη πιο έντονα τον βιοφαρμακευτικό κλάδο και το αποτύπωμά του στην εθνική οικονομία: επενδύσεις σε κλινική έρευνα, συμβολή στην απασχόληση εξειδικευμένου και καλά αμειβόμενου επιστημονικού προσωπικού, χρηματοδότηση συνεχούς ιατρικής εκπαίδευσης, προγράμματα υποστήριξης ασθενών και κοινωνικής υπευθυνότητας" ανέφερε επίσης σε δελτίο τύπου το PhARMA Innovation Forum (PIF) που εκπροσωπεί 26 βιοφαρμακευτικές εταιρείες.
Πηγή: Capital.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πτήση για την ζωή - Δράση από πέντε αερολέσχες για να αγοραστούν απινιδωτές
Φυσικό αέριο: Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για μεγάλο κοίτασμα στην Κρήτη
Ηράκλειο: Κέρδισε τη μάχη για ζωή ο 28χρονος - Αγωνία για τον δεύτερο οδηγό μηχανής