Τεχνολογία

Παρουσιάστηκε η πρώτη διαστημική μοτοσυκλέτα

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ

Στην πρώτη επίσκεψη του ανθρώπου στη Σελήνη οι αστροναύτες βασίζονταν μόνο στην εκπαίδευση τους για την έλλειψη βαρύτητας που υπάρχει εκεί για να κινούνται. Σε επόμενες αποστολές οι αστροναύτες χρησιμοποίησαν ένα όχημα τύπου μπάγκι για να μετακινηθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις από το σημείο στο οποίο είχαν προσεληνωθεί.

Στη συνέχεια όμως οι επανδρωμένες αποστολές στον φυσικό μας δορυφόρο σταμάτησαν και μαζί τους διακόπηκε η κατασκευή οχημάτων μετακίνησης και εξερεύνησης σε κόσμους έξω από τη Γη. Όμως το νέο πρόγραμμα επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη της NASA έχει οδηγήσει σε αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για οχήματα που θα χρησιμοποιούν οι αστροναύτες όταν βρίσκονται εκεί. Έχουν ήδη παρουσιαστεί τα σχέδια κάποιων οχημάτων που βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής. Πρόκειται για μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα οχήματα μεταφοράς αστροναυτών που προσφέρουν από τη μια πλευρά ασφάλεια στους επιβάτες ενώ παράλληλα προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες εξερεύνησης.

Η γερμανική εταιρεία Hookie παρουσίασε τη δική της πρόταση για τις μετακινήσεις των αστροναυτών σε άλλους πλανήτες. Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα σχεδιασμένη για να κινείται σε περιβάλλοντα όπως αυτό της Σελήνης και του Άρη. Οι κατασκευαστές ονόμασαν την μοτοσυκλέτα «Tardigrade» που είναι η αγγλική ονομασία των βραδύπορων, των υδρόβιων μικροσκοπικών αρθρωτών ζώων που έχει διαπιστωθεί ότι μπορούν να επιβιώσουν σε εξαιρετικά ακραίες συνθήκες. Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό όχημα που κινείται με ταχύτητα περίπου 15 χλμ./ώρα.

Η μπαταρία της μοτοσυκλέτας της δίνει αυτονομία κίνησης για περίπου 110 χλμ. Είναι κατασκευασμένη από τα πλέον ελαφρά υλικά και έτσι το συνολικό της βάρος δεν ξεπερνά τα 135 κιλά. Οι τροχοί  δεν περιέχουν αέρα, αποτελούνται από άνθρακα και προστατεύονται από ένα πλέγμα αλουμινίου που επιτρέπει στη μοτοσυκλέτα να κινείται σε οποιουδήποτε είδους τερέν και να αντιμετωπίζει κάθε είδους επιφάνειες και εμπόδια. Η μοτοσυκλέτα αποσυναρμολογείται και συναρμολογείται ξανά πολύ εύκολα σε περίπτωση που παραστεί τέτοια ανάγκη κατά τη διάρκεια μιας αποστολής.

Την αρχική έμπνευση για τη διαστημική μοτοσυκλέτα είχε ο Ρώσος σχεδιαστής Άντριου Φαμπισέφσκι τα σχέδια του οποίου κέντρισαν την προσοχή της Hookie που προχώρησε στην υλοποίηση της ιδέας. Προς το παρόν τουλάχιστον δεν τίθεται ζήτημα χρήσης της μοτοσυκλέτας σε κάποια από τις επερχόμενες επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και μέχρι να αποφασίσει κάποιος να την πάρει μαζί του έξω από τη Γη θα αποτελέσει έκθεμα σε μουσείο αυτοκίνησης του Λος Άντζελες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι περίεργοι κανόνες των αστροναυτών: Τι απαγορεύεται και τι είναι υποχρεωτικό

Hubble: Ανίχνευσε μόνιμους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα του δορυφόρου Ευρώπη του Δία

Διάστημα: Τα αποφάγια μιας μαύρης τρύπας

Τεχνολογία

Metaverse: Εικονικό οικόπεδο πουλήθηκε για το ποσό-ρεκόρ των 2,4 εκατ. δολαρίων

decentraland

Έκταση μισού στρέμματος στον εικονικό κόσμο Decentraland πουλήθηκε για 2,4 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονόμισμα, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί μέχρι σήμερα για virtual ακίνητο.

To Decentraland είναι ένας εικονικός τρισδιάστατος χώρος –ή metaverse- όπου οι χρήστες μπορούν να αγοράζουν γη, να επισκέπτονται κτήρια, να περπατούν και να συναντώνται με τα άβαταρ άλλων χρηστών.

Τα εικονικά περιβάλλοντα αυτού του είδους έγιναν φέτος πιο δημοφιλή από ποτέ καθώς η πανδημία ανάγκασε τον κόσμο να κλειστεί στο σπίτι και να περνά περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο.

Ο όρος metaverse έγινε ευρύτερα γνωστός τον περασμένο μήνα όταν η Facebook Inc. άλλαξε το όνομά της σε Meta Platforms για να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών σε εικονική πραγματικότητα.

Το Decentraland ανήκει σε ένα είδος metaverse στο οποίο οι συναλλαγές πιστοποιούνται με την τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιείται και στα κρυπτονομίσματα.

Το εικονικό περιβάλλον του Decentraland περιλαμβάνει καταστήματα και άλλες υπηρεσίες (Decentraland)

Οι χρήστες χρησιμοποιούν το κρυπτονόμισμα MANA του Decentraland για να αγοράζουν εκτάσεις στη μορφή NFT (Νon-Fungible Token, μη ανταλλάξιμη μάρκα σε ελεύθερη απόδοση), ένα είδος ηλεκτρονικού πιστοποιητικού γνησιότητας και ιδιοκτησίας.

Πολλοί αγοράζουν τέτοιες εκτάσεις ως επένδυση, ελπίζοντας ότι η αξία τους θα αυξηθεί στο μέλλον, επισημαίνει το Reuters.

Το ποσό των 2,4 εκατ. δολαρίων αντιστοιχεί στα 618.000 MANA που πλήρωσε η επενδυτική εταιρεία κρυπτονομισμάτων Tokens.com για να αποκτήσει εικονική έκταση 565 τετραγτωνικών μέτρων, ανακοίνωσε το Decentraland.

Το οικόπεδο βρίσκεται στη συνοικία «Fashion Street» («Οδός Μόδας») του Decentraland και θα χρησιμοποιηθεί για εικονικές επιδείξεις μόδας αλλά και για πώληση ρούχων για άβαταρ.

Τον Ιούνιο, μια άλλη έκταση του Decentraland πουλήθηκε για 1,3 εκατομμύρια MANA, ποσό που αντιστοιχούσε τότε σε 900.000 δολάρια. Ο αγοραστής δημιούργησε ένα εικονικό εμπορικό κέντρο για την πώληση ψηφιακών ρούχων, έκτοτε όμως ο χώρος παραμένει άδειος, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως συμβαίνει και με άλλα κρυπτονομίσματα, η ισοτιμία του MANA παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις.

Από τη μετονομασία της Facebook μέχρι σήμερα η τιμή του έχει αυξηθεί κατά περίπου 400%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

NASA: Επιβεβαίωσε άλλους 301 νέους εξωπλανήτες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ExoMiner

Έρευνα: Η χρήση social media αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι κωδικοί πρόσβασης: Μην τους χρησιμοποιήσετε ποτέ

ESPA BANNER