Επιστήμη

Οι περίεργοι κανόνες των αστροναυτών: Τι απαγορεύεται και τι είναι υποχρεωτικό

αστροναύτης

Αρκετοί πιτσιρικάδες λένε πως όταν μεγαλώσουν θέλουν να γίνουν αστροναύτες, όμως όσο περνάνε τα χρόνια και καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο είναι να καταφέρεις κάτι τέτοιο, οι περισσότεροι εγκαταλείπουν την ιδέα.

Και όχι άδικα, αν κάτσει και αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες στις οποίες θα κληθούν να ζήσουν. Και δεν μιλάμε απλά για το γεγονός οτι θα είσαι κλεισμένος σε ένα χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχεις την επιλογή να πεις «φεύγω πάω σπίτι μου».

Κατά καιρούς, διάφορα sites από το επίσημο της Nasa έως το Scientific American και το Business Insider, έχουν φιλοξενήσει θέματα για τους πιο περίεργους κανόνες που υπάρχουν.

Ιδού μερικοί από αυτούς...

-Κοιμάσαι σε sleeping bag, το οποίο είναι δεμένο με το έδαφος, καθώς λόγω της έλλειψης βαρύτητας σε διαφορετική περίπτωση το σώμα σου θα έφερνε βόλτες στον αέρα.

-Πρέπει να συνηθίσεις τα πιο ηλιοβασιλέματα, καθώς λόγω της πορείας του διαστημόπλοιο, καθώς είναι περισσότερα από οτι στην Γη. Για αυτό και πολλές φορές, οι αστροναύτες φοράνε προστατευτικά στα μάτια.

-Απαγορεύεται δια ροπάλου το αλκοόλ, καθώς το πολύπλοκο λειτουργικό σύστημα απαιτεί καθαρό μυαλό.

Απαγορεύονται τα ανθρακούχα αναψυκτικά, καθώς μπουρμπουλήθρες αντιδρούν διαφορετικά στο διάστημα.

-Δεν μπορείς να ρευτείς, καθώς υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί το στομάχι σου από την έλλειψη βαρύτητας.

-Άπαντες είναι υποχρεωμένοι να γυμνάζονται σε ειδικά όργανα δύο ώρες την ημέρα, καθώς η έλλειψη βαρύτητας ενδεχομένως να προχωρήσει σε μυϊκή ατροφία.

-Αν ιδρώσουν, κάτι που σημαίνει οτι μικρές σταγόνες θα αρχίσουν να αιωρούνται στον χώρο, θα πρέπει να τις καθαρίσουν άμεσα. Το ίδιο ισχύει και για τα δάκρυα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διάστημα: Νέο ρεκόρ ταυτόχρονης παρουσίας 14 ανθρώπων στο διάστημα

Η Μπάρμπι αστροναύτης πέταξε στο διάστημα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος [βίντεο]

Διάστημα: Τα αποφάγια μιας μαύρης τρύπας

Επιστήμη

Δείτε τι συμβαίνει όταν πέφτει στη Σελήνη ένας αστεροειδής

αστεροειδής

Η Σελήνη αποτελεί μόνιμο στόχο κάθε είδους διαστημικών βράχων (κομητών, αστεροειδών) για αυτό άλλωστε και η επιφάνεια της είναι γεμάτη κρατήρες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση υπάρχουν 9,137 μεγάλοι κρατήρες στη Σελήνη και εκατοντάδες χιλιάδες μικρότεροι.

Μάλιστα σύμφωνα με τους επιστήμονες η Σελήνη αποτελεί μετά την γέννηση της την ασπίδα της Γης αφού πέφτουν εκεί οι περισσότεροι διαστημικοί βράχοι που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στον πλανήτη μας με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τον πλανήτη αλλά και την ανθρωπότητα. Το διαδικτυακό κανάλι Hazegrayart που ειδικεύεται στην προβολή animations παρουσίασε ένα βίντεο στο οποίο καταγράφεται με λεπτομερή και εντυπωσιακό τρόπο τι συμβαίνει όταν πέφτει πάνω στην Σελήνη ένα διαστημικό αντικείμενο.

 

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι η Σελήνη αποτελεί αποτέλεσμα μια τέτοιας σύγκρουσης. Λίγο μετά την γέννηση της Γης ένα διαστημικό σώμα με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του πλανήτη Άρη έπεσε πάνω στη Γη. Η κολοσσιαία σύγκρουση ευτυχώς για εμάς δεν κατέστρεψε τον πλανήτη μας αλλά εκτόξευσε στο Διάστημα γιγάντιες ποσότητες υλικών τα οποία αρχικά κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο Διάστημα αλλά σταδιακά άρχισαν να ενώνονται δημιουργώντας τελικά τον φυσικό μας δορυφόρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιταλία: Εντοπίστηκε το μεγαλύτερο νεκροταφείο δεινοσαύρων

Έρευνα: Η ρύπανση αέρα και νερού μπορεί να επηρεάσει το φύλο του μωρού

Διάστημα: Ανακαλύφθηκαν οι κοντινότερες στη Γη μαύρες τρύπες

ESPA BANNER