Τεχνολογία

Κίνα: Επιτυχημένη δοκιμή προσεδάφισης στη Γη για την πρώτη αποστολή της στον Άρη το 2020

2768302.jpg

Η Κίνα πραγματοποίησε με επιτυχία την Πέμπτη μια ζωτικής σημασίας δοκιμή προσεδάφισης στη βόρεια επαρχία Χεμπέι ως προετοιμασία για την ιστορική πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή της στον Άρη το 2020.

Η άκατος προσεδάφισης δοκιμάσθηκε στο πεδίο δοκιμών Χουαϊλάι, βορειοδυτικά του Πεκίνου, το οποίο ήταν διάσπαρτο από μικρούς βράχους παρόμοιους με αυτούς που έχει η επιφάνεια του γειτονικού πλανήτη.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Διαστήματος της Κίνας Ζανγκ Κετζιάν δήλωσε ενώπιον διπλωμάτων και του Τύπου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι η προετοιμασία της αποστολής για τον Άρη, η οποία ξεκίνησε το 2016, προχωρά κανονικά χωρίς προβλήματα.

Η Κίνα έχει αναπτύξει τον ισχυρό πύραυλο Long March 5, ο οποίος θα μεταφέρει την αρειανή άκατο προσεδάφισης. Το ταξίδι θα διαρκέσει επτά μήνες και η διαδικασία προσεδάφισης -το πιο κρίσιμο στάδιο- επτά λεπτά.

Ο ίδιος πύραυλος θα μεταφέρει στη Σελήνη το σκάφος Chang'e-5 έως το τέλος του 2019 ή στις αρχές του 2020, προκειμένου να συλλέξει και να φέρει πίσω στη Γη τα πρώτα σεληνιακά δείγματα για την Κίνα. Ήδη η σεληνιακή άκατος Cheng'e-4 βρίσκεται από τον Ιανουάριο στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού, μια ιστορική επιτυχία για τη χώρα.

Η Κίνα πραγματοποίησε την πρώτη προσελήνωσή της το 2013, ενώ σχεδιάζει ένα διαστημικό σταθμό έως το 2022. Το 2003 υπήρξε η τρίτη χώρα, μετά την ΕΣΣΔ (Ρωσία) και τις ΗΠΑ, που έστειλε άνθρωπο στο διάστημα με δικό της πύραυλο. Έκτοτε το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας γίνεται ολοένα πιο φιλόδοξο.

Τεχνολογία

CrisismedEdu: Διαδικτυακή πλατφόρμα εκπαίδευσης για τον Covid-19

τεχνητή νοημοσύνη κορωνοϊός

Θέματα που σχετίζονται με την πορεία της νόσου Covid-19 σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αποτελούν το αντικείμενο εκπαίδευσης, ενημέρωσης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διάλογου της διεπιστημονικής διαδικτυακής πλατφόρμας CrisismedEdu. 

Καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί, έγκριτοι επιστήμονες, νέοι ερευνητές και επαγγελματίες με εμπειρία πεδίου συνεισφέρουν σε αυτήν την προσπάθεια μέσα από μια σειρά ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων σε θέματα που αφορούν την εξέλιξη και τις πτυχές της πανδημίας.

Παράλληλα μέσα από ανοικτές συζητήσεις και σεμινάρια πραγματοποιείται ένας διαδικτυακός  διάλογος σχετικά με τη νόσο Covid-19 και τις προεκτάσεις της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ έχουν δημιουργηθεί και είναι διαθέσιμα σειρά ανοικτών μαθημάτων σχετικά με την προνοσοκομειακή διαχείριση.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΠΜΣ Παγκόσμια Υγειά – Ιατρική των Καταστροφών, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Χειρουργικής,  Εμμανουήλ Πικουλή σε συνεργασία με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου  της Βέρνης, Ελβετία και τον Καθηγητή Επείγουσας Ιατρικής  Α. Εξαδάκτυλο.  Στην προσπάθεια αυτή συμπράττουν  επίσης Πανεπιστημιακά Τμήματα και Ερευνητικά Κέντρα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, φορείς της Πολιτείας αλλά και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών.

Πηγή: naftemporiki.gr