Τεχνολογία

Η Apple μπλόκαρε app του Κορανίου με διαταγή της Κίνας

apple.jpg

Δημοφιλής εφαρμογή του Κορανίου απομακρύνθηκε από το App Store στην κινεζική αγορά με αίτημα του Πεκίνου, επιβεβαίωσε η Apple στο BBC.

Η εφαρμογή Quran Majeed, η οποία σύμφωνα με τους δημιουργούς της χρησιμοποιείται από 35 εκατομμύρια μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, απαγορεύτηκε ως «παράνομο θρησκευτικό κείμενο», ανέφερε η εταιρεία.

Η Κίνα αναγνωρίζει το Ισλάμ ως νόμιμη θρησκεία, κατηγορείται όμως για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην περίπτωση των Ουιγούρων, μουσουλμανικής μειονότητας στην επαρχία Σιανζίνγκ.

Η εξαφάνιση της εφαρμογής έγινε αρχικά αντιληπτή από τον δικτυακό τόπο Apple Censorship, η οποία παρακολουθεί θέματα λογοκρισίας εφαρμογών του App Store σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η Apple μετατρέπεται σε υπηρεσία λογοκρισίας του Πεκίνου» δήλωσε ο Μπένζαμιν Ίσμαϊλ του ιστότοπου.

Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα στο BBC, παρέπεμψε όμως στην πολιτική της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία αναφέρει: «Είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωνόμαστε με την τοπική νομοθεσία, και ενίοτε υπάρχουν περίπλοκα ζητήματα για τα οποία μπορεί να διαφωνούμε με τις κυβερνήσεις».

Η είδηση έρχεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Microsoft ότι κλείνει το LinkedIn στην Κίνα επειδή δυσκολεύεται να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης. Είχαν προηγηθεί επικρίσεις για την εξαφάνιση των προφίλ ορισμένων δημοσιογράφων στην Κίνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ έχει κατηγορηθεί για υποκρισία από αμερικανούς πολιτικούς, καθώς παίρνει ανοιχτά θέση για ζητήματα της αμερικανικής πολιτικής αλλά σιωπά για την Κίνα.

Όπως είχαν αποκαλύψει νωρίτερα φέτος οι New York Times, η Apple απομακρύνει από την κινεζική αγορά εφαρμογές που αναφέρονται σε θέματα όπως η πλατεία Τιενανμέν, ο Δαλάι Λάμα και η ανεξαρτησία σε Ταϊβάν και Θιβέτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καινοτομία στην Ινδία: Ηλιακό σίδερο κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σχεδίασε μια 14χρονη

Hubble: Ανίχνευσε μόνιμους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα του δορυφόρου Ευρώπη του Δία

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος γιγάντιος εξωπλανήτης που επιβίωσε από τον θάνατο του άστρου του

Τεχνολογία

Τα πρώτα ζωντανά ρομπότ του κόσμου έμαθαν να αναπαράγονται

ΖΩΝΤΑΝΑ ΡΟΜΠΟΤ

Την ικανότητα των xenobots, των μικροσκοπικών, ζωντανών ρομπότ που αναπτήχθηκαν σε εργαστήριο, να αναπαράγονται σε συνθήκες εργαστηρίου ενώνοντας ελεύθερα κύτταρα μεταξύ τους, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες. 

Τα xenobots, που είναι κάτι ανάμεσα σε ζωντανό οργανισμό και ρομπότ και αποτελούνται από κύτταρα βατράχου, είναι οι πρώτοι πολυκύτταροι οργανισμοί που βρίσκονται να αναπαράγονται με αυτόν τον τρόπο, ο οποίος δεν μοιάζει με τον τρόπο αναπαραγωγής των ζώων και των φυτών.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του New Scientist, τα xenobots δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά πέρυσι, χρησιμοποιώντας κύτταρα από έμβρυο ενός είδους βατράχου. Υπό τις σωστές συνθήκες, τα κύτταρα δημιουργούσαν μικρές δομές που μπορούσαν να αυτοσυναρμολογούνται, να μετακινούνται σε ομάδες και να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους.

Πλέον οι επιστήμονες που τα δημιούργησαν λένε ότι τα xenobots μπορούν επίσης και να αναπαράγονται/ πολλαπλασιάζονται αντιγράφοντας τους εαυτούς τους. Ο Τζος Μπόνγκαρντ του Πανεπιστημίου του Βερμόντ και ο Μάικλ Λεβίν του Πανεπιστημίου Ταφτς στη Μασαχουσέτη και οι συνάδελφοί τους άρχισαν εξάγοντας ταχέως διαιρούμενα βλαστοκύτταρα που προορίζονταν να γίνουν κύτταρα δέρματος από έμβρυα βατράχων.

Όταν τα κύτταρα συσσωρεύονται, σχηματίζουν σφαίρες των περίπου 3.000 κυττάρων μέσα σε πέντε ημέρες. Ο καθένας από αυτούς τους όγκους έχει πλάτος περίπου μισό χιλιοστό και καλύπτεται από μικροσκοπικές δομές σαν τρίχες. Οι δομές αυτές λειτουργούν σαν κουπιά, επιτρέποντας στα ρομποτ να προχωρούν προς τα εμπρός, είπε ο Μπόνγκαρντ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως μεμονωμένες μάζες κυττάρων φαίνονταν να συνεργάζονται ως σμήνη, ωθώντας ελεύθερα κύτταρα έτσι ώστε να συσσωρεύονται/ενώνονται. Οι νέες στοίβες κυττάρων σταδιακά σχημάτιζαν νέα xenobots.

Περαιτέρω πειράματα αποκάλυψαν ότι ομάδες των 12 xenobots που τοποθετούνταν σε πιατάκια εργαστηρίου των περίπου 60.000 μεμονωμένων κυττάρων φαίνονταν να συνεργάζονται για να σχηματίσουν μία ή δύο νέες γενιές. «Ένας γονέας (xenobot) μπορεί να αρχίσει μια στοίβα και μετά, κατά τύχη, ένας δεύτερος μπορεί να φέρει και άλλα κύτταρα σε αυτήν, και ούτω καθεξής, παράγοντας το παιδί» είπε ο Μπόνγκαρντ.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που πολυκύτταροι οργανισμοί διαπιστώνεται πως αναπαράγονται αντιγράφοντας τους εαυτούς με τρόπο που δεν περιλαμβάνει την ανάπτυξη του ίδιου του σώματος του οργανισμού. «Αυτή η δουλειά δείχνει πως υπάρχει ένας προηγουμένως άγνωστος τρόπος με τον οποίο η ζωή μπορούσε να αυτοαναπαραχθεί» λέει ο Μπόνγκαρντ.

Κάποιοι εκ των ερευνητών της ομάδας ελπίζουν πως θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα xenobots για να διερευνήσουν πώς μπορεί να αναπαράγονταν οι πρώτοι οργανισμοί στη Γη.

Όπως σημειώνει το CNNi, τα xenobots είναι στην πραγματικότητα βασισμένα σε πολύ παλιά τεχνολογία (σαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές της δεκαετίας του 1940) και δεν έχουν πρακτικές εφαρμογές, ωστόσο ο συνδυασμός μοριακής βιολογίας και τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς και εργασίες, τόσο στο σώμα όσο και στο περιβάλλον.

Επίσης, όσον αφορά στις ανησυχίες που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα είδος βιοτεχνολογίας που θα μπορούσε να αναπαράγεται, οι ερευνητές λένε πως οι εν λόγω ζωντανές μηχανές είναι πλήρως περιορισμένες στο εργαστήριο και μπορούν να εξαλειφθούν με ευκολία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Metaverse: Εικονικό οικόπεδο πουλήθηκε για το ποσό-ρεκόρ των 2,4 εκατ. δολαρίων

Apple: Με δική της τεχνολογία θα μπει στη μάχη των εικονικών κόσμων

Έρευνα: Η χρήση social media αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

ESPA BANNER