Ταινίες

Netflix: Η αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία «Η Ανασκαφή»

Η Ανασκαφή - ταινία

Το καλοκαίρι του 1937, με το φάντασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να πλανάται ήδη πάνω από την Ευρώπη, ο έφορος ενός τοπικού μουσείου πολιορκούσε την πλούσια χήρα Edith Pretty για μια ολιγόλεπτη συνάντηση. Η Pretty ζούσε σε μια πολίχνη του Σάφολκ της Αγγλίας και ο έφορος ήθελε να σκάψει τρία λοφάκια στα όρια της τεράστιας ιδιοκτησίας της χήρας, στο Sutton Hoo. Η Pretty δέχτηκε, προσέλαβε η ίδια έναν ερασιτέχνη αρχαιολόγο ονόματι Basil Brown και η ανασκαφή ξεκίνησε την ερχόμενη άνοιξη.

Για τα επόμενα δύο χρόνια, ο Brown θα έβγαζε από τα έγκατα της γης έναν θησαυρό ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας. Τα ευρήματα ήταν τέτοια που ο ερασιτέχνης κατάλαβε πως δεν μπορούσε να τα διαχειριστεί μόνος, κι έτσι κάλεσε την αρχαιολογική ομάδα του Βρετανικού Μουσείου να συμμετάσχει στην ανασκαφή.

Έφεραν στο φως μια σειρά από τα πιο σημαντικά μεσαιωνικά ευρήματα που ανασύρθηκαν ποτέ στην Ευρώπη. Ανακάλυψαν δύο άθικτα κοιμητήρια του 6ου-7ου αιώνα μ.Χ., μέσα στα οποία εντοπίστηκε και ο τάφος ενός αγγλοσάξονα βασιλιά. Ο τάφος των 1.400 ετών περιείχε τμήματα από ένα ξύλινο πλοίο 27 μέτρων, αλλά και ταφικούς θαλάμους γεμάτους με εκατοντάδες κειμήλια.

Το Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθεται έκτοτε ο θησαυρός, χαρακτηρίζει το εύρημα «εντυπωσιακό ταφικό μνημείο επικών προδιαγραφών», εξηγώντας πως «ο ενταφιασμός ενός ολόκληρου πλοίου στο Sutton Hoo αντιπροσωπεύει τον πιο επιβλητικό μεσαιωνικό τάφο που ανακαλύφθηκε ποτέ στην Ευρώπη» !

  • Γιατί είναι τόσο σημαντικό το Sutton Hoo

Η αρχαιολογική σπουδαιότητα όσων έφερε στο φως η ανασκαφή χαρακτηρίστηκε ανυπολόγιστης σημασίας για την ιστορική κατανόηση του αγγλοσαξονικού παρελθόντος. Όσο ο Basil και η ομάδα των ακαδημαϊκών αρχαιολόγων έφταναν βαθύτερα, τόσο πιο πολλά έφερναν στην επιφάνεια.

Πολυτελή σκεύη, περίτεχνα βάζα, πανάκριβα υφάσματα, χρυσά κοσμήματα, ακόμα και ασημικά από το Βυζάντιο ή πολύτιμους λίθους από τη Σρι Λάνκα. Μην ξεχνάμε και την περιβόητη τελετουργική περικεφαλαία φυσικά, το έκθεμα που μάγεψε από την πρώτη στιγμή την ανθρωπότητα.

Η τελετουργική περικεφαλαία που βρέθηκε στο Sutton Hoo
Η τελετουργική περικεφαλαία που βρέθηκε στο Sutton Hoo

Η ιδιοκτήτρια της γης και οι αρχαιολόγοι έμειναν πραγματικά άφωνοι. Αυτός δεν ήταν ένας τάφος κοινού θνητού, αλλά σίγουρα κάποιου πολύ σημαντικού ανθρώπου της εποχής.

Η συγκεκριμένη ανασκαφή ήταν αυτή που εμπλούτισε όσο τίποτα άλλο τις γνώσεις μας για την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο των Αγγλοσαξόνων (410-1066 μ.Χ.).

Την ίδια στιγμή, ανάγκασε τους ιστορικούς να αναθεωρήσουν την επικρατούσα άποψη περί Μεσαίωνα, αλλά και τι συνέβη τελικά στην Αγγλία όταν αποσύρθηκαν από τα εδάφη της οι Ρωμαίοι εκεί στις αρχές του 5ου αιώνα.

Αντίθετα με ό,τι πιστευόταν ως τότε, ότι απουσίαζαν δηλαδή ολοκληρωτικά οι καλές τέχνες και η πολιτιστική παραγωγή από τη συγκεκριμένη περίοδο, το Sutton Hoo υπέδειξε μια ζωντανή κοινωνία που έσφυζε από δημιουργία.

«Η ανακάλυψη του 1939 άλλαξε την αντίληψή μας για κάποια από τα πρώτα κεφάλαια της αγγλικής ιστορίας», λέει χαρακτηριστικά η Sue Brunning, ειδική στην πρώιμη μεσαιωνική ιστορία της Ευρώπης και έφορος αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου για τη συλλογή του Sutton Hoo.

«Μια εποχή που θεωρούνταν οπισθοδρομική φωτίστηκε ως εξευγενισμένη και εκλεπτυσμένη. Η ποιότητα και η ποσότητα των τεχνουργημάτων που βρέθηκαν μέσα στον ταφικό θάλαμο ήταν τέτοιας κατασκευαστικής δεξιοτεχνίας που άλλαξε μονομιάς την αντίληψή μας γι’ αυτή την περίοδο».

Με δεδομένο το εγγενές δράμα και την απαράμιλλη θεατρικότητα που είχε μια τέτοια ανασκαφή, ήταν απλώς θέμα χρόνου να την ανακαλύψει ο κινηματογράφος. Μόνο που το Netflix πρόλαβε αυτή τη φορά το Χόλιγουντ.

 

  • Η ταινία «Ανασκαφή» (2021)

«Η Ανασκαφή» καταγράφει την ανακάλυψη ενός από τα σημαντικότερα ευρήματα στην ιστορία της βρετανικής αρχαιολογίας, η οποία έγινε όχι σε μια επιστημονική ανασκαφή, αλλά στην ιδιοκτησία μιας νεαρής πλούσιας χήρας από έναν άντρα που δεν ήταν επισήμως αρχαιολόγος. Βρισκόμαστε λίγο πριν το ξεκίνημα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και η Ιντιθ Πρίτι, πεπεισμένη ότι κάτι κρύβεται κάτω από τους παράξενους μικρούς λόφους που υπάρχουν διασκορπισμένοι στο κτήμα της, προσλαμβάνει τον Μπέιζιλ Μπράουν, έναν πεπειραμένο «σκαφτιά» που όμως δεν έχει πτυχίο αρχαιολόγου, προκειμένου να βρουν όσα είναι θαμμένα εκεί.

Το φιλμ παρακολουθεί την πορεία της ανασκαφής, μιλώντας για τις ιστορίες των βασικών χαρακτήρων, τις εντάσεις μεταξύ τους και τα ρομαντικά ειδύλλια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Netflix: Οι καλύτερες ταινίες που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα

Netflix: Το νέο τρέιλερ της αγαπημένης μας σειράς "Λουπέν"

Netflix: Η νέα εφηβική σειρά «Τζίνι και Τζόρτζια» διχάζει