Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επιστήμονες κατασκεύασαν τον αόρατο μανδύα του Harry Potter

Επιστήμονες κατασκεύασαν τον αόρατο μανδύα του Harry Potter
 clock 11:36 | 01/04/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τεχνητές νανοδομές, που ονομάζονται «μετα-υλικά» τα οποία με απλά λόγια είναι ικανά να «λυγίσουν» το φως! Τα υλικά αυτά μπορούν να μετατρέψουν την ιδέα του αόρατου μανδύα που φορούσε ο Harry Potter στις ταινίες σε… πραγματικότητα.

Με το να ελέγχουμε το φως και να «κάμπτουμε» τις ακτίνες του, αυτομάτως, σύμφωνα με τις αναφορές των ερευνητών, κάνει τα αντικείμενα αόρατα στα γυμνά μάτια των παρατηρητών. Μπορεί να φαίνεται εύκολο για τις ταινίες του Hollywood, όμως η κατασκευή ενός μανδύα αορατότητας είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο μιας και στη φύση δεν υπάρχουν τα υλικά με εκείνες τις ιδιότητες που απαιτούνται για την εκτροπή του φωτός.

Έτσι οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τεχνητές νανοδομές, τα «μετα-υλικά» όπως αναφέρθηκε και παραπάνω που κάνουν τη συγκεκριμένη δουλειά. Η επιστημονική κοινότητα, αναφέρει ότι το έργο του καθηγητή Debashis Chanda και της ομάδας του, φαίνεται να ξεπερνάει όλα τα εμπόδια. Το επίτευγμα παρουσιάστηκε αυτό το μήνα στο περιοδικό «Προηγμένα Οπτικά Υλικά» όπου και εξηγείται λεπτομερώς πως η νανοτεχνολογία εφαρμοζόμενη στο πεδίο της οπτικής, καταφέρνει να εξαφανίσει… αντικείμενα. 

Με τη βελτίωση της τεχνικής, η ομάδα ελπίζει να καταφέρει να δημιουργήσει μεγαλύτερα τμήματα του υλικού που απαρτίζουν τον μανδύα αορατότητας γεγονός το οποίο θα καθιστούσε πρακτική την μαζική παραγωγή του «μανδύα». Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σαφώς, έχει παρουσιαστεί από το στρατό που βλέπει σε αυτή την τεχνολογία, τη δυνατότητα να μετατρέψει αεροσκάφη και άρματα μάχης σε εντελώς αόρατα.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis