Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτατα ευρωπαϊκά όρια

ΣΥΡΙΖΑ
 clock 21:49 | 21/09/2026
writer icon newsroom ekriti.gr
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Τροπολογία για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να καλεί παράλληλα όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να τη στηρίξουν.

Η πρωτοβουλία έρχεται στη σκιά της εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε πλέον να παραδεχθεί πως υπάρχει δυνατότητα λήψης πρόσθετων έκτακτων μέτρων.

«Ο δημοσιονομικός χώρος που μέχρι χθες “δεν υπήρχε”, σήμερα βρέθηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί δημοσιονομικού «κόφτη» καταρρίπτονται από τις ίδιες τις εξελίξεις.

Αντίστοιχα, η Κουμουνδούρου απορρίπτει το επιχείρημα ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν επιτρέπουν τη μείωση του ΕΦΚ. Όπως σημειώνει, η Οδηγία 2003/96/ΕΚ καθορίζει τα κατώτατα ευρωπαϊκά επίπεδα φορολόγησης των καυσίμων, αφήνοντας στα κράτη-μέλη περιθώριο να κινηθούν προς αυτά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται μάλιστα σειρά ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ήδη προχωρήσει σε μειώσεις του ΕΦΚ, μεταξύ των οποίων η Κροατία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Αυστρία και η Σλοβενία, ενώ αντίστοιχη παρέμβαση στο ντίζελ, όπως αναφέρει, έχει πραγματοποιήσει και η Ρουμανία.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα έχει εδώ και μήνες αναδείξει ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές ευελιξίες που η κυβέρνηση επιλέγει να μην αξιοποιήσει. «Και τώρα δικαιωνόμαστε», σημειώνει η Κουμουνδούρου, επιχειρώντας να συνδέσει τις τελευταίες εξελίξεις με την πρόταση που έχει ήδη καταθέσει για τη φορολογία στα καύσιμα.

Με την τροπολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει πλέον την πρόταση αυτή σε συγκεκριμένη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία και καλεί τα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού χώρου να τοποθετηθούν επί της πρότασης στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου επαναφέρει και το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής χρέους ύψους 13 δισ. ευρώ, επιμένοντας στο αίτημά της για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να παρουσιαστούν στη Βουλή όλα τα δεδομένα που οδήγησαν στην κυβερνητική επιλογή, αλλά και οι εναλλακτικές δυνατότητες που εξετάστηκαν για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων πόρων.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποκάλυψη ΙΣΑ για το ιατρείο στο Κολωνάκι: «Η υπόθεση δεν έφθασε ποτέ στο Πειθαρχικό»

Καύσιμα: Έρχεται το πακέτο μέτρων – Τι θα γίνει με πετρέλαιο θέρμανσης, diesel και ΕΦΚ

Τέμπη: Με καταθέσεις συγγενών θυμάτων και την απόφαση για το κινητό του σταθμάρχη συνεχίζεται η δίκη

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis