Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέμπη: Σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση – «Προσπάθεια να μπαζωθεί η αλήθεια»

Image
βουλη για ΤΕΜΠΗ
 clock 18:41 | 20/03/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Ομαδικά πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχεται η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του πορίσματος της Eξεταστικής Eπιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που διεξάγεται από το πρωί της Τετάρτης 20 Μαρτίου.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών του τραγικού δυστυχήματος, ενώ έκαναν λόγο για προσβλητικό και ντροπιαστικό πόρισμα που εξέδωσε η ΝΔ από την εξεταστική επιτροπή. «Προδιαγεγραμμένο έγκλημα» και «προσπάθεια να μπαζωθεί η αλήθεια» τόνισαν μεταξύ άλλων και οι πολιτικοί αρχηγοί που πήραν τον λόγο στη σημερινή διαδικασία, η οποία συνεχίζεται:

Υψηλοί τόνοι και σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση

Ειδικότερα, από την Νέα Δημοκρατία ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης επικεντρώθηκε στις ευθύνες του σταθμάρχη Λάρισας και των δύο μηχανοδηγών λέγοντας ότι το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος καταγράφηκαν τουλάχιστον επτά παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας.

Εάν είχε τηρηθεί απαρέγκλιτα, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας, το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί τόνισε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Λ. Τσαβδαρίδης ανοίγοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών». Όπως είπε ο κ. Τσαβδαρίδης, το τραγικό δυστύχημα αποτέλεσε μια από τις πλέον μαύρες στιγμές τής σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, όχι μόνο γιατί άφησε πίσω 57 νεκρούς και βύθισε στο πένθος τις οικογένειες τους, αλλά και γιατί έφερε στην επιφάνεια, με τον πλέον βίαιο τρόπο, όλες τις διαχρονικές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, που σε συνδυασμό με τα τεράστια ανθρώπινα λάθη βούλιαξαν το σύνολο του έθνους μας στην οδύνη και οδήγησαν στην πάνδημη απαίτηση για ταχύτατη απονομή δικαιοσύνης».

Ο βουλευτής της ΝΔ απέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη, τονίζοντας μάλιστα τη συμβολή του κυβερνώντος κόμματος στην διερεύνηση της υπόθεσης, αποδεχόμενο την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Σημείωσε παράλληλα πως στερείται λογικής η άποψη ότι η λειτουργία του τραίνου είναι επισφαλής όπου δεν λειτουργούν αυτοματοποιημένα συστήματα, κάτι που βεβαίωσαν όλοι σχεδόν οι μάρτυρες, προσέθεσε ο κ. Τσαβδαρίδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «η απόδοση ευθυνών στους άμεσα εμπλεκόμενους στο τραγικό δυστύχημα, καθώς και στα πρόσωπα που κατείχαν υπεύθυνες θέσεις στους αρμόδιους οργανισμούς, αλλά και στις εταιρείες, είναι ήδη στα χέρια της τακτικής δικαιοσύνης», καθώς και ότι «η πολιτική ευθύνη αντικειμενικά αναλήφθηκε από τον τότε υπουργό Κώστα Καραμανλή, με την άμεση παραίτησή του την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος, πράξη που, εκτός των άλλων, διευκόλυνε τον έλεγχο της υπόθεσης».

Για τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής, ο κ. Τσαβδαρίδης είπε ότι δεν είχαν σχέση με το δυστύχημα, μιας και βασίστηκαν στην έρευνα της Ευρωπαίας εισαγγελέως, η οποία αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την οικονομική διαχείριση της σύμβασης 717.

Ο κ. Τσαβδαρίδης έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι κανένα πόρισμα και καμία τιμωρία δεν αρκεί να σβήσει τον πόνο των συγγενών, ότι στέκεται ενώπιον τους με ταπείνωση, και ότι σέβεται τον αγώνα τους για δικαιοσύνη.

«Και μην καμώνεστε ότι δήθεν ψηφίσατε την εξεταστική επιτροπή διότι θέλατε δήθεν να έρθουν όλα στο φως»

Σήμερα πέφτει η αυλαία σε μια «εξεταστική-παρωδία» είπε στην ομιλία του ο εισηγητής της μειοψηφίας, και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Β. Κόκκαλης περιγράφοντας ως «προσβλητικό και ντροπιαστικό» το πόρισμα της πλειοψηφίας για αποκλειστική ευθύνη σταθμάρχη και μηχανοδηγών. Επέκρινε επίσης την πλειοψηφία διότι δεν δέχθηκε την κλήση μαρτύρων τους οποίους εξέτασε ο ανακριτής Λάρισας, καθώς και για την «άρνησή» της για προανακριτική σε βάρος του Κ. Αχ. Καραμανλή με βάση την έρευνα της Ευρωπαίας εισαγγελέως για τη σύμβαση «717».

Ο κ. Κόκκαλης στάθηκε στην ευθύνη του κ. Καραμανλή λέγοντας ότι η ΝΔ πρέπει να δεχθεί την ασυλία του όπως δέχεται και ο προκάτοχός του, ο κ. Σπίρτζης. Λέτε ότι έχετε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, παρότι δεν μπορεί να κάνει κατηγορητήριο σε υπουργό, λόγω του σχετικού νόμου «περί ευθύνης υπουργών» είπε ο κ. Κόκκαλης, καλώντας την πλειοψηφία να συναινέσει σε δήλωση ότι οι υπεύθυνοι υπουργοί θα πάνε στον φυσικό δικαστή για έρευνα. Τέλος είπε ότι η απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση αποτελεί ομολογία ενοχής.

Στο αίτημα των συγγενών θυμάτων των Τεμπών, της κυρίας Καρυστιανού και του κ. Ασλανίδη στη Βουλή, να αναγνωριστεί το προβάδισμα του ενωσιακού δικαίου έναντι του εθνικού, και τη μη εφαρμογή διατάξεων που σχετίζονται με ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μ. Αποστολάκη.

Image
μιλενα αποστολακη

Έκανε μάλιστα λόγο για «οργανωμένη συγκάλυψη της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στη χώρα μας», η οποία έχει ονοματεπώνυμο: Αποτελεί συνειδητή πολιτική απόφαση και στάθμιση του πρωθυπουργού που επιλέγει να προστατέψει τους υπουργούς του». Όπως είπε, κατά την πρόσφατη συζήτηση για την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, η κυβερνητική πλειοψηφία υποστήριξε με διαπρύσιους λόγους το προβάδισμα του ενωσιακού δικαίου έναντι των συνταγματικών ρυθμίσεων του άρθρου 16. «Είχε όμως στο μυαλό της φιλο-επιχειρηματικά συμφέροντα. Αναρωτιέμαι, θα πράξει το ίδιο τώρα που το θέμα δεν αφορά επιχειρηματικά συμφέροντα;» είπε η κυρία Αποστολάκη. Επέκρινε επίσης την κυβερνητική πλειοψηφία για την άρνησή της να δεχθεί το αίτημα του κόμματός της να συσταθεί προανακριτική επιτροπή με βάση το πόρισμα της Ευρωπαίας εισαγγελέως για τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, η οποία, όπως είπε, τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με το δυστύχημα των Τεμπών.

Για «πόρισμα-ντροπή» και για «μνημείο συγκάλυψης και αποθέωσης της ατομικής ευθύνης, για να μπαζωθεί η αλήθεια και οι τεράστιες πολιτικές και κυρίως ποινικές ευθύνες» που βαρύνουν την πλειοψηφία, έκανε λόγο στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Κομνηνάκα. Σημείωσε μάλιστα ότι καθοριστικό ρόλο για να μην επιτρέψει να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, έπαιξε η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής. «Και μην καμώνεστε ότι δήθεν ψηφίσατε την εξεταστική επιτροπή διότι θέλατε δήθεν να έρθουν όλα στο φως. Την ανάγκη, φιλοτιμία κάνατε, διότι ξέρετε ότι μπορούσε να ψηφιστεί και χωρίς τις ψήφους της πλειοψηφίας, σε αντίθεση με την προανακριτική, που, όπως ήταν αναμενόμενο, την καταψηφίσατε» είπε η κυρία Κομνηνάκα. Σημείωσε επίσης ότι παρά τις «απαράδεκτες μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας για αποκλεισμούς μαρτύρων, όπως και τις ανέξοδες αντιπαραθέσεις με τα άλλα κόμματα, επιδιώκοντας ο καθένας σας να κρύψει τις ευθύνες της δικής του κυβερνητικής περιόδου, η εξεταστική επιτροπή επέτρεψε να έρθουν στην επιφάνεια πολλά και αποκαλυπτικά στοιχεία, για την απόδοση τόσο των πολιτικών αλλά κυρίως και των ποινικών ευθυνών, σε όλο τους το εύρος».

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Π. Πέρκα είπε ότι η εξεταστική επιτροπή απετέλεσε «ντροπή» για το ελληνικό Κοινοβούλιο. Απευθυνόμενη στους βουλευτές της συμπολίτευσης είπε ότι «η συμμετοχή σας στην προσπάθεια συγκάλυψης θα σας ακολουθεί στον πολιτικό και όχι μόνο βίο σας». «Υποστηρίξατε την βολική για σας πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική και όχι προανακριτική», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι «»με το καλημέρα», είχαμε αποκλεισμό μελών της επιτροπής, άρνηση για διακομματικό προεδρείο και αποκλεισμό μαρτύρων-κλειδιά».

Όλοι πονέσαμε λέει ο Μαρκόπουλος

Η απάντηση στις 57 οικογένειες δεν είναι το μίσος αλλά η δομική μεταρρύθμιση σε όσα μας πονάνε, τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής της ΝΔ, Δ. Μαρκόπουλος ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».

Όπως είπε, το έργο της επιτροπής δεν ήταν εύκολο αλλά ήταν «ένα μακροβούτι στη θλίψη και την οδύνη αυτών των οικογενειών» αν και υπήρξαν ορισμένοι που μας παρουσίασαν, περίπου, ως ανθρωπόμορφα τέρατα. Κι εμείς γονείς είμαστε και θυμάμαι τους συναδέλφους της πλειοψηφίας να ρωτάνε και να έχουν πραγματική αγωνία, είπε ο κ. Μαρκόπουλος.

Image
Δημήτρης Μαρκόπουλος

Απευθυνόμενος προσωπικά στην επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, ο κ. Μαρκόπουλος την κάλεσε να σταματήσει τον πολιτικό χουλιγκανισμό και το εμπόριο του πόνου: «Το μονοπώλιο του μίσους έχετε κ, Κωνσταντοπούλου. Είστε έμπορος και εργολάβος του πόνου. Θέλετε να πείτε για την κυβέρνηση και για τον πρωθυπουργό, που από την πρώτη στιγμή με συντριβή έσπευσε στην Λάρισα ότι το μέλημα του, ποιο ήταν; Να κρύψει, λες και ήταν κάποιος δολοφόνος, τα στοιχεία; Είναι δυνατόν; Και είστε σοβαροί πολιτικοί; Εμείς υπερασπιστήκαμε την αλήθεια» υπογράμμισε ο κ. Μαρκόπουλος.

Παράλληλα, μίλησε για κάποιους που είδαν την υπόθεση των Τεμπών «ως μία ρεβάνς. Το είδαν ως ένα «come back» του ανορθολογισμού και των θεωριών συνωμοσίας». Ανέφερε επίσης ότι «κάποιοι επικαλούνται τώρα την Ευρώπη. Ποιοι; Εκείνοι που το 2015, όταν εμείς, με άλλες πολιτικές δυνάμεις, προσπαθούσαμε να την κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, αυτοί ήθελαν να μας βγάλουν από την Ευρώπη. Και τώρα θέλουν μάλιστα και ευρωπαϊκή παρέμβαση. Δεν έχει κανείς το μονοπώλιο του πόνοι σε αυτή την αίθουσα. Όλοι πονέσαμε» επανέλαβε ο κ. Μαρκόπουλος.

Είπε επίσης ότι ως γονέας δεν θα έκλεινε τα μάτια εάν ένιωθε ότι υπάρχει κάτι μεμπτό: «Ως γονέας παρακολούθησα την εξεταστική και όχι ως πολιτικός. Και εάν έχω κάνει κάποια λάθη, ανθρώπινα, ζητώ συγνώμη» πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Φάμελλος: Αντί για διερεύνηση επιλέξατε τη συγκάλυψη

«Αντί για διερεύνηση επιλέξατε τη συγκάλυψη», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας ότι «παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης και των φιλικών της μέσων ενημέρωσης, να μειωθεί το κοινωνικό αποτύπωμα αυτού του εγκλήματος, όπως είδαμε και τη Δευτέρα με την αποσιώπηση της παρέμβασης της κυρίας Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει σημαδέψει τη χώρα μας. Και το έγκλημα των Τεμπών μεγεθύνεται κάθε μέρα από την συντονισμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να συγκαλύψουν τις ευθύνες».

Image
Σωκράτης Φάμελλος

Σχολίασε ότι «η σημερινή απουσία του κ. Μητσοτάκη, δεν αποτελεί απλά επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη». Είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζοντας σήμερα δεν συμμετέχει στη συζήτηση της ελληνικής Βουλής για δικαιοσύνη- και μην επιχειρήσετε συμψηφισμούς με άλλες υποθέσεις για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα». Υποστήριξε ότι η κοινωνία δεν πιστεύει την κυβέρνηση και ότι «το σκάνδαλο της συγκάλυψης έχει περάσει τα σύνορα της χώρας μας».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης είπε: «έχετε όλοι μια πολύ μεγάλη ευθύνη: Αν θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί η αλήθεια ή θα κουβαλάτε το στίγμα της συγκάλυψης. Και αυτή η ευθύνη βαρύνει την ελληνική Βουλή, αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη που ερευνά το δυστύχημα».

«Η αλήθεια για το έγκλημα των Τεμπών πρέπει να λάμψει στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου πήρε το λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ρωτώντας αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει αίτημα για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής. «Κατάλαβα την πεποίθηση σας ότι αν μη τι άλλο υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση ποινικών αδικημάτων των υπουργών. Εκείνο που δεν κατάλαβα είναι, εφόσον έχετε αυτή την πεποίθηση, θα καταθέσετε πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής;», είπε. Προσέθεσε ότι «πρόταση τέτοια δεν έχει κατατεθεί», δηλαδή «πρόταση που να συνδέει τις συγκεκριμένες ανθρωποκτονίες ή την παρακώλυση συγκοινωνιών με την κακουργηματική αυτή μορφή δεν έχει κατατεθεί στο Κοινοβούλιο προς συζήτηση» και πως «η πρόταση που απορρίφθηκε, θυμίζω, ήταν μία πρόταση που αφορούσε διάφορα ζητήματα ενδεχομένων παράβασης καθήκοντος ή απιστίας για λογιστικά και οικονομικά ζητήματα της εκτέλεσης της σύμβασης 717». «Θέλω να μου διευκρινίσετε, θα καταθέσετε τέτοια πρόταση στο Κοινοβούλιο ή όχι;», είπε.

Ο Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε ότι ο κ. Βορίδης μάλλον δεν άκουσε την ομιλία του. Αφού είπε ότι δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα να εκπροσωπεί μια κυβέρνηση της οποίας τους νόμους δεν ψηφίζει, ο κ. Φάμελλος επανέλαβε: «Είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο ηθικό και πολιτικό δίλημμα. Ενώ έχουμε ενδείξεις, αποδείξεις για την ευθύνη παραβίασης των ευθυνών ή για παραλείψεις υπουργών που συνδέονται -και το προβλέπει αυτό και το ανακριτικό υλικό- αιτιωδώς με το έγκλημα των Τεμπών, γνωρίζουμε -και το έχετε προαναγγείλει- ότι αν καταθέσουμε πρόταση προανακριτικής επιτροπής έχετε αποφασίσει -και το είπατε από τις 15 Νοεμβρίου- να αμνηστεύσετε τα δικά σας πολιτικά πρόσωπα». «Εμείς λοιπόν γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτό το κάνατε ήδη μία φορά στις 22 Νοεμβρίου, μια εβδομάδα μετά. Άρα έχουμε ένα πολιτικό δίλημμα: Να ακολουθήσουμε την υποχρέωση που έχουμε από τις ενδείξεις που αποκαλύπτονται σωρηδόν ή να ζητήσουμε υπερβαίνοντας ακόμη κι αυτές τις αποδείξεις αλλά ενώνοντας όλη την αντιπολίτευση, να ψάξει όλο το φάκελο ή Δικαιοσύνη; Κάναμε λοιπόν αυτή την υπέρβαση και θέτουμε αυτό το δίλημμα σε σας», είπε. Τόνισε: «Εμείς λέμε να πάρει μια απόφαση η Βουλή ομόφωνα και να πει ότι, όπως προβλέπεται και αφήνεται το περιθώριο στο Σύνταγμα, η Δικαιοσύνη να ελέγξει όλα τα παραπτώματα διά παραλείψεως των πολιτικών προσώπων. Το ερώτημα πια είναι σε σας κύριε Βορίδη. Αντέχετε; Γιατί δεν δέχτηκαν την άρση της ασυλίας;». «Εμείς λέμε όλα στη Δικαιοσύνη, όλες οι ευθύνες χωρίς καμιά συγκάλυψη, εσείς όμως υπηρετείτε οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης», είπε, προσθέτοντας ότι η απουσία του κ. Μητσοτάκη «αποδεικνύει ότι δε σέβεται την μνήμη των θυμάτων τις οικογένειές τους, τις ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές, την ελληνική Βουλή, τη Δικαιοσύνη».

Επανερχόμενος ο κ. Βορίδης σχολίασε ότι αυτό που κατάλαβε είναι ότι «από τη μια μεριά κρίνετε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες, από την άλλη μεριά δεν θα καταθέσετε την πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής». «Η πρόταση για σύσταση έχει ζητήματα γιατί πρέπει να πείτε τα αδικήματα, πρέπει να τα περιγράψετε, πρέπει να πείτε επακριβώς τις συμπεριφορές, πρέπει να περιγράψετε την αμέλεια, πρέπει να κάνετε μία εξειδικευμένη ποινική συζήτηση, δεν αναλαμβάνετε καν την ευθύνη της πρότασης αυτής. Αυτό προέκυψε από την σημερινή σας τοποθέτηση», είπε.

Ανδρουλάκης: Ζούμε την 4η πράξη της επιχείρησης συγκάλυψης – Αγέλη εξουσίας η κυβέρνηση

Κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση για «συγκάλυψη», «αλαζονεία» αλλά και «προσβλητική στάση» απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής.

«Η στρατηγική σας συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις. Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Αυτό είναι πια ένα πάγιο μοτίβο της διακυβέρνησης σας» είπε ο κ. Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της συζήτησης επί του πορίσματος της Εξεταστικής για τα Τέμπη.

Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι «έχει μετατραπεί σε μία αγέλη εξουσίας όπου όποτε απειλείται η καρέκλα σας μετατρέπεστε σε ύαινες που επιτίθενται σε πολιτικούς αντιπάλους αλλά ακόμη και στους συγγενείς των θυμάτων».

Ανοίγοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για Εξεταστική-«παρωδία» και σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Δ. Μαρκόπουλου είπε: «Ποιο ήταν το ύφος του κ. Μαρκόπουλου; Ήταν το ύφος ενός προέδρου μίας Εξεταστικής Επιτροπής που έχει ενσυναίσθηση τι συνέβη το βράδυ της τραγωδίας; Ένα δάχτυλο να το κουνάει συνεχώς σε ποιους;».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για προσβολή των θεσμών. «Όσον αφορά τον αγώνα να μείνει η χώρα στην Ε.Ε. τον μαγαρίζουν οι συμπεριφορές σας. Είστε τα ίδια με αυτούς που 5 χρόνια έπαιζαν με τους θεσμούς όπως κάνετε σήμερα, γι’ αυτό γυρνάει την πλάτη ο λαός στην πολιτική γιατί είστε τα ίδια. Σκάνδαλα, συγκάλυψη, διχόνοια, τοξικότητα και το καλάμι της αλαζονείας το έχετε καβαλήσει. Η εποχή του κ. Μητσοτάκη για τη Ν.Δ. είναι μία εποχή μνημείο αλαζονείας και προσβολής του πολιτικού κόσμου και των θεσμών. Ό,τι κατηγορούσατε το μιμείστε» ανέφερε.

Επανερχόμενος στο σιδηροδρομικό δυστύχημα είπε πως «τη νύχτα της τραγωδίας, όταν 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όλοι μείναμε άφωνοι. Δεν περίμενε κανείς να αμφισβητείται σε μία ευρωπαϊκή χώρα το δικαίωμα σε ασφαλείς μεταφορές. Όταν μάλιστα μερικούς μήνες πριν ο αρμόδιος υπουργός έκανε και μαθήματα, όταν κάποιοι συνάδελφοι έλεγαν ότι υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας. Όλα αυτά προκαλούν στους Έλληνες θλίψη, οργή και αγανάκτηση» συνέχισε.

Image
Νίκος Ανδρουλάκης

«Το πιο ασφαλές και πράσινο μέσο στην Ευρώπη το μετατρέψατε σε σύμβολο εθνικού πένθους και από τότε ακολουθείτε μία σταθερά προσβλητική στάση απέναντι στα θύματα και τους συγγενείς» συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Ο ευρωπαϊσμός στον οποίο αναφερθήκαμε, έχει πάει περίπατο, όταν απειλείται η καρέκλα σας περίπατο πάει και η διάκριση εξουσιών, και το κράτος δικαίου και ο οποιοσδήποτε σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πόσες φορές έχει πει ο κ. Μητσοτάκης «όλα στο φως». Και τι κάνει εντέλει; Σκοτάδι και συγκάλυψη. Αυτό επιχειρείτε και σε αυτή την περίπτωση».

«Σήμερα ζούμε την 4η πράξη της επιχείρησης συγκάλυψης στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών» τόνισε και υπενθυμίζοντας την στάση του ΠΑΣΟΚ είπε πως «Εμείς εξαρχής σταθήκαμε απέναντι στην αλαζονική και προκλητική συμπεριφορά της Ν.Δ., χωρίς να ψάχνουμε ευθύνες πηγαίνοντας μέχρι τον Χαρίλαο Τρικούπη, όπως έκανε το ΚΚΕ δίνοντας σας διέξοδο διαφυγής».

«Επιμείναμε στην αναζήτηση της αλήθειας γι’ αυτό καταθέσαμε πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής όταν ήρθε το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που εντόπιζε ευθύνες στον κ. Σπίρτζη και τον κ. Καραμανλή για παράβαση καθήκοντος και απιστία για τη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση που αν είχε ολοκληρωθεί στην ώρα της με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σήμερα οι 57 οικογένειες αυτές δεν θα θρηνούσαν τους ανθρώπους τους» εξήγησε για να προσθέσει:

«Δεν φανταστήκαμε κανένα κατηγορητήριο. Δεν αποφασίσαμε όπως υπονόησε ο πρόεδρος της Επιτροπής να ξεκινήσουμε κυνήγι μαγισσών στηριζόμενοι σε θεωρίες συνωμοσίας».

Κουτσούμπας: Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση βγαίνει βαριά εκτεθειμένη», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «η στάση της ήταν ενοχική και αυτό κάτι δείχνει».

«Αυτό δεν το λέει μόνο το ΚΚΕ, αλλά και η πρόεδρος του συλλόγου των συγγενών του θυμάτων κ. Καρυστιανού», σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ προσθέτοντας πως «μας κάνει εντύπωση που κάποια κόμματα δεν μπήκαν καν στον κόπο να καταθέσουν πορίσματα».

Image
Δημήτρης Κουτσούμπας

«Πρώτη και βασική ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας συμπληρώνοντας ότι «οι πολιτικές ευθύνες επισύρουν και συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες των  αρμόδιων υπουργών της περιόδου 2009 – 2023».

«Η Δικαιοσύνη έχει υποχρέωση να ερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες όσο ψηλά κι αν φτάνουν» σημείωσε και ξεκαθάρισε: «Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες παρά την προσπάθεια να κρυφτούν πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τη βουλευτική ασυλία».

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι «ο λαϊκός παράγοντας θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα ώστε οι προσπάθειες συγκάλυψης να μην έχουν αποτέλεσμα».

Χαρίτσης: Ο Μητσοτάκης επέλεξε σε αυτή την τόσο κρίσιμη συνεδρίαση να δηλώσει απών

Εσείς που λέτε ότι θέλετε τόσο πολύ τη διαλεύκανση και να χυθεί άπλετο φως, εφόσον κατατεθεί αίτημα για προανακριτική θα το ψηφίσετε;, διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης κατά την τοποθέτησή του, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.

Ακολούθως πρόσθεσε πως «ο Μητσοτάκης επέλεξε σε αυτή την τόσο κρίσιμη συνεδρίαση να δηλώσει απών. Όπως απόντες είναι οι βουλευτές. Επιλέγει να κρυφτεί πίσω από τους υπουργούς του και τους βουλευτές του οι οποίοι βέβαια δεν είναι και πολλοί στην αίθουσα. Όλη η Ελλάδα βοά και ούτε 20 από τους 158 δεν έχουν έρθει να υπερασπιστούν την κυβέρνηση».

Image
Αλέξης Χαρίτσης

Σύμφωνα με τον Αλέξη Χαρίτση, «το επιτελείο της κυβέρνησης μπορεί να απέτυχε παταγωδώς στην πρόληψη του δυστυχήματος. Επέδειξε όμως εξαιρετικά αντανακλαστικά στη συγκάλυψη». Πρόσθεσε πως «η υπόθεση των Τεμπών είναι έγκλημα. Και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναλάβουμε την ηθική και πολιτική ευθύνη να ξεκινήσει νέα διαδικασία για τη διερεύνησή του, με τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής».

Καταληκτικά τόνισε ότι «η μη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης θα αποτελέσει μια μείζονα αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος στο σύνολο του. Θα αποτελέσει μια δύναμη αμφισβήτησης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, του ήδη πληγωμένου κράτους δικαίου και των θεσμών μας. Και θα διεγείρει τα πιο απολίτικα αντανακλαστικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΒΟΑΚ: Στένεψαν το δρόμο και ταλαιπωρούν τον κόσμο για έργα... που δεν γίνονται!

ΠΑΓΝΗ: Ο Διοικητής Γιώργος Χαλκιαδάκης για τα απογευματινά χειρουργεία

Kρήτη: Το Καθολικό Πάσχα φέρνει στο νησί το πρώτο τουριστικό κύμα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis