Σε μία πρωτοφανή, ιστορική διαδικασία για τα μεταπολιτευτικά χρονικά, ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται άλλη μία φορά σε κάλπες για εκλογή αρχηγού, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία κατατέθηκε από τους «87» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και είχε την στήριξη της ομάδας που πρόσκειται στον Παύλο Πολάκη, και κέρδισε την μάχη της Κεντρικής Επιτροπής με 163 ψήφους υπέρ, έναντι 120 κατά, δύο λευκών και ενός άκυρου.
Δεν ήταν αυτό το κυρίαρχο σενάριο όταν τα στελέχη περνούσαν την πόρτα της αίθουσας, όπου θα διεξαγόταν η συνεδρίαση το Σάββατο το μεσημέρι – μέχρι το βράδυ, ωστόσο, η ατμόσφαιρα είχε αλλάξει: Η αισιοδοξία στο κασσελακικό στρατόπεδο είχε αντικατασταθεί με αγωνία την Κυριακή το πρωί, ενώ τα πρώτα χαμόγελα στην πλευρά της αντιπολίτευσης είχαν ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους, λίγο μετά τις 11:00 το προηγούμενο βράδυ, όταν κέρδισαν την πρώτη μάχη: Η ψηφοφορία επί της μομφής στο πρόσωπο του προέδρου που θα διεξαγόταν με κάλπη και όχι ονομαστικά, όπως ήθελε η προεδρική πλευρά, απελευθέρωνε μέλη που πιέζονταν υπέρ του Κασσελάκη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ».
Το μεγαλύτερο λάθος που φαίνεται πως έκανε ο κ. Κασσελάκης ήταν το ύφος και ο τόνος της ομιλίας του, όπως γράφει η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ». Γνωρίζοντας πως το αποτέλεσμα είναι οριακό, με περίπου 50 μέλη του οργάνου να βρίσκονται στην «γκρίζα ζώνη», ο μέχρι χθες πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε αδικαιολόγητα τους τόνους στην εισαγωγή του, συγκρίνοντας τους συντρόφους του που κατέθεσαν την μομφή με τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, που έχουν αποχωρήσει πριν από έναν χρόνο, προκαλώντας τους σχεδόν να αποχωρήσουν, ταυτίζοντας τον εαυτό του με το καινούριο και δηλώνοντας πως θα φτάσει καταστατικό συνέδριο των αλλαγών που θέλει να κάνει «ακόμα και κομματάκια».
Κατά την κυρίαρχη ανάγνωση, αυτή η διαχείριση έγειρε και την πλάστιγγα – το ύφος του Νίκου Παππά στην πρώτη σειρά, φανερό σε όσους ήταν μέσα στην αίθουσα, προανήγγελλε και την κριτική που θα ακολουθούσε από τον επικεφαλής της ΚΟ, ο οποίος ωστόσο τοποθετήθηκε κατά της πρότασης μομφής. Παρότι υπάρχουν διαρροές για ανεπαρκή οργανωτική κινητοποίηση της προεδρικής πλευράς, πληροφορίες της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», λένε πως μάλλον συνέβη το αντίθετο. Τα μέλη της «γκρίζας ζώνης», ωστόσο, που τάσσονταν υπέρ μίας πιο χαλαρής, ενωτικής διάθεσης που είχε επιδείξει τις προηγούμενες ημέρες ο Παππάς, οριστικοποίησαν την επιλογή τους μετά την ομιλία Κασσελάκη. Εξού και η μεγάλη απόκλιση στο τελικό αποτέλεσμα, το οποίο μέχρι και το Σάββατο φαινόταν πως θα κριθεί στο νήμα υπέρ του προέδρου -ή, στη χειρότερη, η αντιπολίτευση θα πλειοψηφούσε χωρίς να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό 148 που απαιτούσε το καταστατικό για να περάσει η μομφή.
Στέφανος Κασσελάκης: Είμαι λυτρωμένος – Φόρεσαν κουκούλες στα μέλη της ΚΕ
Μετά το εναντίον του αποτέλεσμα στην Κεντρική Επιτροπή, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε: «Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ». Έκανε την δήλωση, κατά τη δευτερολογία του μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής. «Eίμαι λυτρωμένος γιατί είδαν όλοι οι πολίτες την μομφή που ζω από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκα πρόεδρος. Είναι πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία του τόπου η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται από την πρώτη κιόλας μέρα την ψήφο των μελών του κόμματος.
Έτσι πέρασα έναν ολόκληρο χρόνο, τώρα τα ξέρετε όλα. Φτάσαμε στο σημείο η γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα του κόμματος, διάφορες φράξιες να επιστρατεύσουν πρακτικές που δεν ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς, καταφεύγοντας ακόμα να εξευτελίσουν τα αξιότιμα μέλη αυτής της Κεντρικής Επιτροπής φορώντας τους κουκούλα.
Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Στην ψηφοφορία, υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Κασσελάκη ψήφισαν 163 μέλη. Την πρόταση είχε καταθέσει η ομάδα των 87 και την είχε υποστηρίξει ο Παύλος Πολάκης. Απαιτούνταν 148 ψήφοι επί του συνόλου των 295 μελών της Κεντρικής Επιτροπής.
Πολάκης: Είμαι διαθέσιμος για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ
«Δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη ημέρα, εξέφρασα συνολικό προγραμματικό πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα με στόχο το ρίξιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε ο Παύλος Πολάκης, καθώς πλέον ξεκινούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.
«Πρέπει να προχωρήσουμε συντεταγμένα και προφανώς ενωτικά γι’ αυτό που είναι ο κύριος στόχος: Το ρίξιμο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν θέλει ο κ. Κασσελάκης μπορεί να είναι συνυποψήφιος», είπε ο Παύλος Πολάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Η Αριστερά ξέρει να κουβεντιάζει», δήλωσε ο κ. Πολάκης, ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι εφικτός ο στόχος της ενότητας.
Οι επίδοξοι πρόεδροι
Μετά τον Παύλο Πολάκη που δήλωσε «παρών» για την ηγεσία του κόμματος, και ο Απόστολος Γκλέτσος μέσω ανάρτησής του στα social media, ανέφερε: «Δηλώνω παρών, στην διαδικασία για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με μεγάλη συγκίνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης, για την αριστερά και την Πατρίδα».
Επίσης, ο Νικόλας Φαραντούρης σε δηλώσεις του έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του πρώην προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, για τον οποίο ακούγεται ότι μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να το έχει επιβεβαιώσει.
Ύστερα από την ολοκλήρωση των διαδικασιών της Κεντρικής Επιτροπής αποφασίστηκε να εκπροσωπήσει το κόμμα στην ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Παππάς.
Η διαδικασία
Μέσα στο επόμενο διήμερο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που θα αποφασίσει νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε 15 μέρες.
Η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει τις ημερομηνίες για την διεξαγωγή του Εκτάκτου Συνεδρίου, το οποίο θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή θα εισηγηθεί και τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα και την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου. Στο Συνέδριο, όμως, θα γίνει και πολιτική συζήτηση για το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.
πηγή: enikos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε 15 ημέρες η ημερομηνία για εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ
Νίκος Ανδρουλάκης: «Εποχή τεράστιων ανισοτήτων η περίοδος διακυβέρνησης Μητσοτάκη»