Κρήτη

Ηράκλειο

Συντυχάκης: Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη φύλαξη του Πανεπιστημίου Κρήτης

ΚΚΕ,Μανόλης Συντυχάκης

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως με θέμα: "Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη φύλαξη του Πανεπιστημίου Κρήτης", κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης

Η ερώτηση: 

"Στο προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα στις 24-09-2021, λήγουν οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) 12 εργαζόμενων στη φύλαξη του Πανεπιστήμιου Κρήτης, με κίνδυνο να πεταχτούν στην ανεργία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Οι εν λόγω συμβάσεις έχουν παραταθεί μέχρι το Σεπτέμβριο, κατόπιν ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι στο πρωτοδικείο Ηρακλείου.

Είναι κοινή διαπίστωση, που αναγνωρίζεται απερίφραστα από την ίδια την κοινότητα του Πανεπιστημίου και από φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος του Νομού Ηρακλείου, πως η παραμονή των εργαζόμενων στις θέσεις εργασίας τους είναι απαραίτητη για την κάλυψη των αναγκών της φύλαξης των χώρων του Πανεπιστημίου, στην περιοχή των Βουτών και της Κνωσσού, όπου υπάρχει εξοπλισμός και φυλάσσεται υλικό εξαιρετικά μεγάλης αξίας και σπουδαιότητας που απαιτεί ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας (24ωρη  φύλαξη).  Επιπλέον, είναι αναμφισβήτητο ότι οι εργαζόμενοι αυτοί, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς από τον Μάιο του 2017 οπότε προσλήφθηκαν, έχουν συμπληρώσει συνολικά 4 χρόνια και 2 μήνες στην ίδια εργασία. Η τρέχουσα σύμβαση υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2019, κατόπιν προκήρυξης ΑΣΕΠ. 

Ακόμη, σοβαρός είναι ο κίνδυνος η απόλυση των εργαζόμενων να σημάνει την παράδοση της φύλαξης σε επιχειρηματικά συμφέροντα, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών φύλαξης, που οδηγεί στην παραπέρα παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων, για να γεμίζουν οι τσέπες των εργολάβων με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου και από τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή με τα ίδια ή λιγότερα χρήματα θα μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. 

Αποδεικνύεται από τα παραπάνω ότι  οι ασκούμενες πολιτικές της ΕΕ και διαχρονικά των κυβερνήσεων για την ανακύκλωση της ανεργίας αποτελούν ομηρία των εργαζομένων και παραβιάζουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ταυτόχρονα, μπαίνουν εμπόδιο για να καλυφθούν στο σύνολό τους οι ανάγκες στελέχωσης δομών και υπηρεσιών και ανοίγουν διάπλατα την  πόρτα στην ιδιωτικοποίησή τους, ταυτόχρονα με την καταστολή στα πανεπιστήμια και την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.  

Για όλα τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός, τι σκοπεύει να κάνει για:
Τη μονιμοποίηση του προσωπικού φύλαξης, που για πολλά χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, καλύπτοντας βασικές και μόνιμες ανάγκες στη φύλαξή του". 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Γούβες: Ανεγκέφαλοι εν δράσει σπάνε ό,τι βρουν μπροστά τους (φωτό)

Κρήτη - νοσοκομεία: "Καλπάζουν" οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό

ΒΟΑΚ: Στη β' φάση περνά ο διαγωνισμός για το έργο

Κρήτη

Κρήτη: Χειροπέδες στους δύο νεαρούς

αστυνομία περιπολικό

Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν πλέον για τους αστυνομικούς στην Κρήτη  οι συλλήψεις για κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών ουσιών.

Το Σάββατο έγιναν τρεις νέες συλλήψεις σε Ηράκλειο και Σητεία.

Στο Ηράκλειο συνελήφθη ένας 22χρονος άνδρας στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 7 κάνναβης ενώ στη Σητεία συνελήφθη ένας 24χρονος με 2,2 γραμμάρια από αστυνομικούς του ΚΑΕ Σητείας.

ekriti.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Εσπευσμένα στο Βενιζέλειο διασωληνωμένος άνδρας

Κρήτη: Λουκέτο στο ίντερνετ καφέ

Ηράκλειο: Τραγικός θάνατος για γυναίκα μέσα σε αποθήκη!

ESPA BANNER