Κρήτη

Κρήτη: Το ΚΚΕ ζητά μονιμοποίηση των εργαζόμενων στη φύλαξη του Πανεπιστημίου Κρήτης

ΚΚΕ,Μανόλης Συντυχάκης

Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία
και Μανωλάκου Διαμάντω, αναφορικά με την μονιμοποίηση των εργαζόμενων στη φύλαξη του Πανεπιστημίου Κρήτης:

"Στο προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα στις 31-12-2020, λήγουν οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) 12 εργαζόμενων στη φύλαξη του Πανεπιστήμιου Κρήτης, με κίνδυνο να πεταχτούν στην ανεργία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις λαϊκές οικογένειες.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, από το Μάιο του 2017 οπότε προσλήφθηκαν, έχουν συμπληρώσει συνολικά 3 χρόνια και 5 μήνες στην ίδια εργασία. Η τρέχουσα σύμβαση υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2019, κατόπιν προκήρυξης ΑΣΕΠ. Αποδεικνύεται από τα παραπάνω ότι αυτές οι συμβάσεις αποτελούν «ομηρία» για τους εργαζόμενους, που δουλεύουν χρόνια στην ίδια θέση, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι απολύτως απαραίτητοι για τη φύλαξη των χώρων του Πανεπιστημίου.

Συνάμα, αναδεικνύονται τα αδιέξοδα αποτελέσματα αυτής της εφαρμοζόμενης πολιτικής για τους
εργαζόμενους, που κινδυνεύουν να βρεθούν, μέσα στην πανδημία, άνεργοι και χωρίς ελπίδα να βρουν δουλειά.

Επιπλέον, σοβαρός κίνδυνος είναι η απόλυση των εργαζόμενων να σημάνει την παράδοση της φύλαξης σε επιχειρηματικά συμφέροντα (που κοστίζουν πολύ ακριβότερα απ’ ότι η πρόσληψη προσωπικού) και την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών φύλαξης. Δεδομένο, που οδηγεί στην παραπέρα παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων, και στο χτύπημα της σταθερής δουλειάς, για να γεμίζουν οι τσέπες των εργολάβων με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου και από τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει τεράστιες ευθύνες για την ανακύκλωση της ανεργίας, την παραβίαση του δικαιώματος σε μόνιμη και σταθερή δουλειά – σύμφωνα με τις «ευέλικτες πρακτικές» της ΕΕ- και το άνοιγμα διάπλατα της πόρτας στην ιδιωτικοοικονομική αξιοποίηση δομών και υπηρεσιών, ταυτόχρονα με τα σχέδια καταστολής που απεργάζεται για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτα εισόδου στα πανεπιστήμια και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.

Για όλα τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός, τι σκοπεύει να κάνει για:

1. Τη μονιμοποίηση του προσωπικού φύλαξης, που για πολλά χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες στη φύλαξή του.

2. Να εφαρμοστούν, προσωρινά, οι διατάξεις του νόμου (άρθρο 186 του Ν.4635/2019 - ΦΕΚ 167/30-10-2019), που προβλέπει τη δυνατότητα πρόσληψης εργαζομένων ΙΔΟΧ, προκειμένου να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι του Π.Κ, μόλις λήξει η σύμβασή τους, μέχρι την άμεση μονιμοποίησή τους."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΚΕ - Ηράκλειο: Στη Βουλή οι απολύσεις εργαζομένων στο Δήμο Ηρακλείου

Κρήτη

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ο Captain Covid τηλεκπαιδεύεται!

πανεπιστήμιο κρήτης

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης | Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α, στο πλαίσιο συμπλήρωσης 20 ετών του προγράμματος Σχολικής Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης: "ΟΔΥΣΣΕΑΣ", απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων (Τάξεις Ε’ &ΣΤ’).

Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2021» συνδεόμαστε μέσω τηλεδιάσκεψης με τάξεις από όλη την Ελλάδα, ανταλλάσσουμε απόψεις, συνεργαζόμαστε, και δημιουργούμε με τους μαθητές μας τις δικές μας ψηφιακές ιστορίες!

Ανοιχτη προσκληση
Ανοιχτη προσκληση

 

Ειδήσεις σήμερα

Νίκος Παπαθανάσης στο Ράδιο Κρήτη: Θα στηριχθούν με όλα τα μέσα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι

Κρήτη - κακοκαιρία: Παραλίγο να πέσουν σε γκρεμό παράτολμοι εκδρομείς

Κρήτη - κορωνοϊός: Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία